november 10

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • In #7 Stappen Zelf Een Salontafel Maken Van Steigerhout?!

In #7 Stappen Zelf Een Salontafel Maken Van Steigerhout?!

Door: Rob Boom

november 10, 2020


zelf-een-salontafel-maken-van-steigerhout

Zelf een salontafel maken van steigerhout stond al enkele maanden hoog op mijn lijstje. De salontafels die tegenwoordig verkocht worden passen namelijk niet echt bij mij.

Ik hou van praktische meubelstukken die er ook nog eens goed uitzien. En geen gammel, stijlvol tafeltje waar je net aan een bord en een glas op kunt zetten.

Toen mijn vriendin weer thuiskwam met een ''geweldige'' nieuwe salontafel, heb ik besloten om nu eindelijk maar eens zelf een steigerhouten salontafel te gaan maken.

Het is een mooie en relatief simpele klus. In dit artikel loop ik je door de stappen heen die ik gevolgd heb om mijn salontafel te maken!

Zelf een salontafel maken van steigerhout of kopen?

Als je op dit artikel gekomen bent dan is de kans enorm groot dat je zelf een salontafel van steigerhout wilt maken en dat je er dus geen wilt kopen!

Maar, om ervoor te zorgen dat je zeker bent van je keuze; zet ik graag even alle voor- en nadelen voor je op een rijtje. Zo krijg je of bevestiging of kun je alsnog besluiten om een salontafel te kopen.

Voor- & nadelen van het zelf maken van een salontafel van steigerhout

 • Je kunt de salontafel volledig naar eigen wensen maken
 • Zelf de exacte maten bepalen
 • Je hebt controle over de kwaliteit van de tafel
 • Het is veel goedkoper
 • En het geeft ontzettend veel voldoening
 • Neemt meer tijd in beslag
 • Werkt niet als je 2 linkerhanden hebt

Voor- & nadelen van het kopen van een steigerhouten salontafel

 • Geen extra gereedschappen nodig
 • Kost geen tijd
 • Alleen standaard maten te kiezen
 • Veel duurder dan zelf maken
 • Geen invloed op de kwaliteit
 • Vaak veel minder praktisch

Wat gaat het mij kosten om een salontafel van steigerhout te bouwen?

Het zelf maken van een steigerhouten salontafel is een stuk goedkoper dan een salontafel kopen en deze laten bezorgen. Hoeveel het precies gaat kosten is volledig aan jezelf.

Want net als bij elke klus; kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Kies je bijvoorbeeld voor een open salontafel? Dan heb je met enkele planken al genoeg.

Of wil je liever een salontafel met veel opbergruimte en lades enz? Dan heb je meer materialen nodig en ben je dus duurder uit. Het kan dus onder de €100,- euro blijven, maar je kan er ook bovenuit komen.

Daarnaast is bijvoorbeeld gebruikt steigerhout duurder dan nieuw steigerhout. Dus zoek goed uit wat je precies wilt hebben. Hier ga ik je ook mee helpen in het stappenplan waar je zo mee gaat beginnen. 

Ik raad je wel aan om het steigerhout bij de lokale bouwmarkt te kopen. Op het internet betaal je vaak wat meer.

In #7 stappen zelf een salontafel maken van steigerhout

Onderstaand vind je het stappenplan dat ik zelf gebruikt heb om een salontafel van steigerhout te maken. Het zijn relatief simpele stappen, maar het is wel belangrijk om al deze stappen goed op te volgen.

Ook voor deze klus heb ik weer gebruik gemaakt van het Freds Bouwtekeningen pakket. De meeste mensen, die mij inmiddels al wat langer volgen, weten dat ik dit pakket gebruik voor elke klus.

Simpelweg vanwege het gemak en de heerlijke bouwtekeningen die je hier kunt vinden.

Stap 1: doe inspiratie op

De eerste stap die je gaat zetten is het opdoen van inspiratie. Je kan nu tenslotte volledig bepalen hoe de salontafel eruit komt te zien. Dat is het mooie van zelf een salontafel van steigerhout maken.

Laat je creativiteit hier op los en laat zeker je vrouw of man mee bepalen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je straks geen scheve gezichten krijgt als je klaar bent met de klus!

Om inspiratie op te doen kun je bijvoorbeeld eens kijken op Pinterest tik hier in ''steigerhouten salontafel'' en je zal genoeg afbeeldingen krijgen waar je inspiratie uit kan halen.

Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je altijd eens naar een woonwinkel gaan om te kijken of je hier inspiratie op kan doen. Er zijn genoeg mogelijkheden hiervoor.

Zelf maak ik dan graag een moodboard. Ik maak dan gewoon een Word bestandje met alle goede inspiratie afbeeldingen erin. Uiteindelijk baseer ik hier mijn ontwerp op en kies ik hier de geschikte bouwtekening bij.

steigerhouten-salontafel-zelf-maken-pinterest-inspiratie.PNG

Stap 2: bepaal de afmetingen van de steigerhouten salontafel

Vervolgens dien je te bepalen waar de salontafel komt te staan. Als je dit eenmaal weet dan kun je ook bepalen hoe groot of klein de salontafel mag worden.

Meet hierbij alle maten op en zet eens iets met ongeveer dezelfde maten op de plek waar de salontafel komt te staan. Zo krijg je een impressie van of het de juiste maten zijn, of dat je het liever kleiner of groter wilt hebben.

Het allerbelangrijkste is dat je de maten ook opschrijft. Je wil niet weten hoe vaak ik de maten op ben gaan meten, omdat ik dacht ''ik onthoud dit wel''.

Stap 3: wat voor soort salontafel wil je maken?

Als je inspiratie opgedaan hebt en weet hoe groot de salontafel mag zijn dan kun je doorgaan met bepalen wat voor soort steigerhouten salontafel je wil gaan maken.

Er zijn namelijk nogal wat opties om uit te kiezen. Wellicht wil je gewoon een simpele en snel klaar zijn, of je wil er echt een kunststuk van maken met allerlei opties erop.

Nogmaals: je kan het zo gek maken als je zelf wilt!

Steigerhouten salontafel met lade

De eerste optie is bijvoorbeeld een salontafel met een of meerdere lades maken. Hier kun je bijvoorbeeld mooi je afstandsbediening(en), kaarsje, aansteker, onderzetters en meer in kwijt.

Dit ruimt de tafel lekker makkelijk op en zo vind je altijd direct de afstandsbediening terug ;-)!

In het pakket dat ik altijd gebruik heb je hier ontzettend veel prachtige bouwtekeningen voor. Zowel met enkele of dubbele lades. Sowieso komen al deze ideeën uit dit pakket; dus deze vind je hier ook terug.

Steigerhouten salontafel op wielen

Is het nodig om regelmatig de tafel weg te halen dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een steigerhouten salontafel op wielen. Natuurlijk kun je ook meerdere opties combineren.

Zo kan je prima wieltjes zetten onder een salontafel met lades bijvoorbeeld!

Een ronde of een rechte steigerhouten salontafel

Daar komt ook nog eens bij dat je de vorm zelf kan kiezen. Uit eigen ervaring weet ik wel dat het ontzettend lastig is om zelf een ronde salontafel met lade te maken. Hier moet je echt een getraind professional voor zijn.

Mijn voorkeur gaat ook uit naar een stoere rechte steigerhouten salontafel en niet zo'n klein lullig rond dingetje. Dan kun je er net zo goed een kopen in mijn optiek.

Maar je kan natuurlijk ook heel creatief worden. Neem als voorbeeld onderstaande tafel; lastig is het niet, maar wel erg mooi en praktisch!

Stap 4: bouwtekening salontafel steigerhout

Dit is vanzelfsprekend een van de belangrijkste stappen. En ik raad mijn mede-klussers en doe-het-zelvers altijd aan om het Freds Bouwtekeningen pakket aan te schaffen. Zeker als je vaker van dit soort klussen doet.

Je vind hier meer dan 10.000 bouwtekeningen waarbij meerdere voor elke klus. Voor het bouwen van een steigerhouten salontafel vind je bijvoorbeeld tientallen bouwtekeningen.

Met Nederlandse maten en een zaaglijst, gereedschapslijst en materialenlijst. Je hoeft dan dus alleen de juiste tekening te kiezen, naar de bouwmarkt te gaan en alles te verzamelen en op de juiste maten te laten zagen en thuis het verzamelde bouwpakket in elkaar te zetten.

Het werkt echt ideaal en is een absolute aanrader voor jou. Hier vind je meer over dit volledige pakket!

Als je handig bent en weet hoe je zelf bouwtekeningen moet maken, dan kun je dit natuurlijk ook doen. Zorg dan wel dat je exact de juiste maten gebruikt en dat je alles goed uittekent. 

Als je eenmaal de juiste bouwtekening gedownload of gemaakt hebt dan kun je door met de volgende stap.

Stap 5: maak een zaag-, gereedschap- & materialenlijst

Oké, de volgende stap die ik altijd zet is het maken van cruciale lijstjes. Zonder deze lijstjes ga je tussendoor 3 keer terug moeten naar de bouwmarkt en daar hebben we allemaal een behoorlijke hekel aan, toch?

Daarom maak je eerst een materialenlijst. Welke materialen heb je allemaal nodig voor het bouwen van je steigerhouten salontafel? Dit ligt natuurlijk ook aan de opties, maar het zal neerkomen op:

 • Steigerhout
 • Schroeven
 • Eventueel wielen
 • Eventueel handvaten
 • Polijst- & bewerkingsmateriaal

Als je dit allemaal opgeschreven hebt dan kun je de zaaglijst gaan maken. Schrijf exact op, op welke maat de planken gezaagd moeten worden. Dat is handig voor als je naar de bouwmarkt gaat; ik zal je zo vertellen waarom.

En maak uiteraard ook een gereedschapslijst. Als je zelf niet al het gereedschap hebt dan kun je altijd gereedschap van familie of vrienden lenen. Bij sommige bouwmarkten, zoals de Formido, kun je gereedschap (tegen betaling) lenen.

Als je gebruik maakt van het pakket van Fred dat ik altijd gebruik, dan krijg je al deze lijsten er automatisch bij.

gekleurd-steigerhout

Stap 6: ga naar de bouwmarkt

De volgende stap is om je zelfgemaakte bouwpakket te gaan verzamelen. Dit doe je aan de hand van de lijstjes die je gemaakt hebt.

Ga naar de bouwmarkt en haal hier alle materialen op. Als het goed is heb je ook de maten van alle planken opgeschreven, dus je kan dan direct de planken laten zagen bij de bouwmarkt.

Dit scheelt je een hoop tijd, rotzooi en daarnaast hoef je dus geen afkortzaag te kopen/lenen/huren.

Dubbel check je lijstjes even, zodat je zeker weet dat je niet terug hoeft naar de bouwmarkt. Dan zit je straks ook een stuk lekkerder aan je pilsje ;-)!

Stap 7: zet het verzamelde bouwpakket in elkaar en bewerk het hout

De laatste stap die je gaat zetten is thuis het verzamelde bouwpakket in elkaar zetten. Dit doe je aan de hand van je eigen bouwtekening of die van Fred.

Vervolgens kun je de salontafel nog bewerken met polijst- en bewerkingsmateriaal. Schuur de bovenkant van de tafel goed op en geef daarna een beschermingslaag mee aan de tafel, zodat deze zonder problemen nog tientallen jaren mee zal gaan!

Meer meubels van steigerhout maken?

Ik heb het pakket dat ik altijd gebruik al enkele keren genoemd en dat is niet zonder reden. Ik gebruik dit pakket al jaren met enorm veel plezier.

Er staan meer dan 10.000 bouwtekeningen in en maandelijks worden er nog nieuwe toegevoegd. Voor elke klus zijn er tientallen bouwtekeningen compleet met alle bijbehorende lijsten en Nederlandse maten.

Van het maken van een schuur of een overkapping tot aan het maken van een vogelhuisje of brievenbus. Enorm grote klussen, maar ook kleine klussen zijn kinderlijkeenvoudig te maken met het Freds Bouwtekeningen pakket.

Voor een enkele klus als het bouwen van een steigerhouten salontafel is het pakket het al waard. Laat staan als je vaker dit soort mooie projecten wil bouwen!

Lees mijn Freds Bouwtekeningen review voor meer informatie of ga direct aan de slag met het pakket door op onderstaande knop te klikken!

kortingscode-freds-bouwtekeningen

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.