mei 15

0 comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Top 5 Beste Grasmaaiers – Welke Past Bij Jou?

Top 5 Beste Grasmaaiers – Welke Past Bij Jou?

Door: Rob Boom

mei 15, 2021

grasmaaier, tuin

Het is weer hoog tijd. De afgelopen maanden ben je waarschijnlijk al druk bezig geweest om je gazonnetje weer klaar te maken voor de zomer. Het onkruid heb je misschien al weggehaald. Sommige kale plekken zijn weer netjes ingezaaid met graszaad en hopelijk begint de boel alweer lekker te groeien. Het voordeel van het schommelende Nederlandse weer is dat onze tuin een lekker zonnetje krijgt, maar ook regenbuien. De ideale combinatie voor een dikke grasmat. Zodra het zomerse weer is begonnen, maar we toch redelijk wat regen hebben gehad, groeit het gras als een speer. Het is daarom ook hoog tijd voor een goeie grasmaaier.

Zelf heb ik ondervonden dat goedkoop soms ook duurkoop kan zijn en heb ik besloten mijn grasmaaier, die om de haverklap kapotging, naar het grofvuil te brengen. Tijd voor een nieuwe dus. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten grasmaaiers op de markt, waardoor het soms lastig uit te zoeken is welke goed geschikt is voor jouw tuin. Ook is het daarbij belangrijk wat je prettig vindt om mee te werken. In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar de perfecte grasmaaier en eindigen we in een top 5 van de beste grasmaaiers.

Welke soorten grasmaaiers zijn er?

Grasmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende grasmaaiers zijn de handgrasmaaiers, benzinemaaiers, elektrische grasmaaiers en grasmachines met accu. Deze grasmaaiers hebben allemaal eigen kwaliteiten en voordelen, maar de vraag is natuurlijk of ze voor jou geschikt zijn. Hieronder zal ik van elke soort maaier een korte uitleg geven, zodat je alvast wat meer inzicht krijgt van wat er op de markt is.

Handgrasmaaier

De meest simpele en ouderwetse grasmaaier is toch wel de handgrasmaaier. Hier komt geen gekke bediening of besturing aan te pas. Het is een makkelijk te gebruiken grasmaaier die bijna geen geluid maakt. De messen van de grasmaaier raken elkaar namelijk niet aan. Omdat ze superlicht zijn in gewicht zijn ze ook nog eens heel makkelijk om voor te duwen. Daarnaast bevat een handgrasmaaier geen snoer, zodat dit gelijk een stuk gebruiksvriendelijker is.

Elektrische grasmaaier

Een elektrische grasmaaier werk op stroom. Je stopt de stekker in het stopcontact en maaien maar. Deze maaier maakt niet zo veel herrie als een benzinemaaier en is ook nog eens lichter in gewicht. Dit maakt een elektrische grasmaaier erg gebruiksvriendelijk. Vooral voor kleine tot medium tuinen zijn deze maaiers geschikt.

Top 5 beste grasmaaiers

Dit komt namelijk ook doordat je de maaier constant van stroom moet voorzien. Je hebt dus op een aantal plekken in de tuin een stopcontact ter beschikking nodig.

Benzinegrasmaaier

Een benzinegrasmaaier draait, zoals je al kunt raden op benzine. Dit maakt dat de grasmaaier ook niet voorzien hoeft te worden van stroom en je deze dus draadloos kunt gebruiken. Zo kun je overal in de tuin rondlopen.

Daarnaast maakt en benzinegrasmaaier wel veel lawaai omdat de motor moet lopen. Het voordeel van een benzinemaaier is dat het een flink vermogen heeft. Hierdoor kun je gemakkelijk door hoog en dik gras maaien. Iets wat met een handmaaier bijvoorbeeld bijna niet mogelijk is.

Accugrasmaaier

Een grasmaaier gedreven op accu is een andere manier van grasmaaien. De accu’s kun je opladen om deze vervolgens in de maaimachine te stoppen. Deze grasmaaiers maken net zoals een elektrische grasmaaier weinig geluid. Het voordeel van deze grasmaaier is daarentegen dat je dus geen snoer hebt waar je rekening mee moet houden. Waar je wel rekening mee moet houden is de tijdsduur die de accu heeft.

Zitmaaier

Naast de standaard grasmaaiers zijn er ook nog 2 andere soorten maaiers op de markt. Wellicht heb je deze wel eens voorbij zien komen op een voetbalveld of op een ander groot oppervlak. De zitmaaier is namelijk bedoelt voor grote grasvelden die met een normale grasmaaier eigenlijk niet te belopen zijn. Een zitmaaier is een stuk comfortabeler en maakt de grasmaai klus een stuk sneller, doordat de maaimessen breder zijn en er dus meer gras per beweging gemaaid kan worden.

Robotmaaier

Een grasmaaier die voor onze opa en oma waarschijnlijk nooit te begrijpen zal zijn, is de robotmaaier. Ik heb thuis een robotstofzuiger en een grasmaaier werkt ongeveer hetzelfde. Je hoeft namelijk niets te doen, de grasmaaier doet al het werk.

Top 5 beste grasmaaiers

Zodra de robotgrasmaaier ergens tegen aan komt of in de buurt komt, dan wordt dit gedetecteerd met een sensor. Deze sensor zorgt er dan weer voor dat de maaier een andere richting op gaat totdat het volledige gazon is gemaaid. Een robotmaaier werk net zoals een accumaaier op een accu en moet dus opgeladen worden.

Welke grasmaaier is geschikt voor mijn tuin?

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er verschillende grasmaaiers gemaakt voor verschillende soorten gazons. De een heeft een kleine tuin, de ander woont op een boerderij en iemand anders heeft weer wat dijken in de tuin. In mijn tuin heb ik bijvoorbeeld een grindpad lopen met keien er omheen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je niet al te makkelijk met een grasmaaier langs kunt gaan. Voor mij is het dus belangrijk om een grasmaaier te kiezen die netjes langs de randjes van mijn pad kan gaan om ook daar het gras kort te krijgen.

Top 5 beste grasmaaiers

De afstand die de grasmaaier af kan leggen bepaald ook vaak voor welk gazon het geschikt is. Heb je bijvoorbeeld een enorme tuin, dan is het niet zo fijn om dat met een hand grasmaaiertje allemaal te gaan maaien. Dan kun je eerder kijken naar een zitmaaier of benzinegrasmaaier. Ook een elektrische maaier is dan misschien niet al te fijn, omdat je dan een aantal keren het snoer naar een ander stopcontact moet verplaatsen.

Bij kleinere tuintjes kun je wel weer gaan voor een handmaaier, omdat dit je dan niet al te veel werk kost. Ook kun je hiervoor een robotmaaier kiezen. Misschien dat de accu zelfs voldoende inhoud heeft om zelfs een aantal keren, zonder op te laten, kan grasmaaien.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een grasmaaier?

Nu je weet welke soorten grasmaaiers er zijn kun je je waarschijnlijk al een beetje gaan richten op een maaier die jou het fijnste lijkt te werken. Bij het aanschaffen van jouw nieuwe grasmaaier zijn er wel een paar punten waar je op moet letten, want de eerste de beste meenemen is natuurlijk niet altijd even slim. Wil je een grasmaaier kopen met accu, zoals een accu grasmaaier of robotmaaier? Dan is het slim om te kijken naar de batterijduur van de accu’s. Zo kun je goed zien of de accu voldoende power heeft om jouw gehele tuin in een beurt te maaien of dat je deze tussentijds wellicht moet opladen. Wat daarbij ook belangrijk is, is hoelang het duurt voordat de accu is opgeladen.

De prijs is natuurlijk ook een belangrijk punt bij het kopen van een grasmaaier. Zoals ik heb aangegeven is het kopen van een goedkope grasmaaier mij duur komen te staan. Als ik een goede grasmaaier had gekocht en meer onderzoek had gedaan, dan had me dat een hoop frustratie gescheeld. Dit wil uiteraard niet zeggen dat goedkope grasmaaiers slecht zijn, maar het is wel een extra tip om even door de prijs heen te kijken en echt te kijken naar de kwaliteit van de maaier. Als je voor jezelf alvast een budget hebt afgesproken, is het zoeken naar een goeie maaier die binnen dit budget valt een stuk makkelijker.

Een grasmaaier zul je niet dagelijks gebruiken. Het is daarom ook goed om te kijken naar de afmetingen van de maaier die je kiest. Deze zul je namelijk ook moeten opbergen. Wellicht heb je een schuur waar je de maaier in kan zetten, maar misschien ook niet. In dat geval is de compactheid van de grasmaaier erg belangrijk.

In de uitleg over de verschillende grasmaaiers heb je kunnen lezen dat de een meer lawaai maakt als de ander. Voor jezelf is een grasmaaier onder je neus die veel herrie maakt geen pretje. Voor de buren die zomers lekker in de tuin zitten is het zéker geen pretje. Wil je een grasmaaier kopen, kijk dan ook naar het maximale geluidsniveau.

Top 5 beste grasmaaier om te kopen

Nu je weet waar je op moet letten, waar jouw voorkeur ligt en welke soorten grasmaaiers er zijn is het tijd voor onze top 5. In deze top 5 staan verschillende soorten maaiers met allemaal eigen kwaliteiten en voordelen. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een goede keuze maken bij het kopen van de beste grasmaaier voor jou.

Bosch AHM 38 Handmaaier

Om dit lijstje te beginnen wil ik starten met een makkelijke maaier. Dit is een handmaaier waarmee je gemakkelijk 100m2 kunt maaien. Zowel geschikt voor een kleine tuin als voor een wat grotere tuin dus. Het voordeel van deze grasmaaier is dat deze geen geluid maakt en door veler wordt ervaren als een gebruiksvriendelijke en makkelijk te monteren grasmaaier. Ook in het weekend is de grasmaaier prima te gebruiken, omdat je hiermee de buren niet tot last zult zijn.

Deze handgrasmaaier heeft een opvangbak van 25 liter. Daar kun je dus een aardig stuk mee maaien. De handgrasmaaier heeft een spilmaaisysteem met 5 gebogen messen van gehard staal. Het voordeel van een handgrasmaaier is dat deze erg duurzaam is. Voor de milieuvriendelijkheid is deze maaier een goed optie. Ook als het gaat om prijs past deze maaier binnen elke budget voor nog geen 100 euro.

BLACK+DECKER LM2000-QS Grasmaaier

Voor de nummer twee op ons lijstje gaan we over naar een elektrische grasmaaier. Deze maaier is geschikt voor tuinen tot 600m2. Deze maaier heeft vele voordelen. Een daarvan is dat de grasmaaier het gras opvangt in een 50 liter bak, maar dit ook gelijk versnipperd. Dit zou je vervolgens weer kunnen gebruiken als mest. De 2000 Watt elektrische grasmaaier van Black + Decker heeft een maaibreedte van 52 centimeter en kan daardoor gebruikt worden op grote oppervlakken.

Top 5 beste grasmaaiers

Je kunt deze grasmaaier instellen op 7 verschillende maaihoogtes. Zo kun je zelf bepalen hoe hoog je het gras gemaaid wilt hebben. Verschillende gebruikers geven aan dat deze grasmaaier het gras goed kort kan wieken en het zeker een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. Ook superhandig is dat deze grasmaaier inklapbaar is, zodat je deze gemakkelijk kunt opbergen.

MAKITA Benzinegrasmaaier 46cm 4-takt PLM4631N2

Deze benzinegrasmaaier is geschikt voor de mensen met een wat groter budget. Door iets dieper in de buidel te tasten heb je deze krachtige MAKITA PLM4631N2 in huis. Vooral voor grote gazons is deze grasmaaier ideaal. Met de benzinetank kun je van 600m2 tot 1400m2 grasmaaien. Dit kan dus ook voor weilanden. Je kunt ervoor kiezen om het gemaaide gras op te laten vangen in de opvangbak, maar dit kan ook naar links of naar achteren worden uitgeworpen.

Top 5 beste grasmaaiers

Gebruikers van deze benzinegrasmaaier ervaren het als makkelijk te gebruiken en eenvoudig te onderhouden. Ook voor mij is deze grasmaaier ideaal. Hij start namelijk behoorlijk makkelijk op. Met mijn vorige grasmaaier was ik echt een tijd bezig voordat ik hem aankreeg of viel hij tussentijds weer uit. Deze maaier rijdt automatisch, dus ook zonder te duwen zal deze al lichtjes vooruit rijden. Dit maakt het gelijk een stuk gebruiksvriendelijker.

Bosch Advanced Rotak 36-890 36V Li-Ion Accu grasmaaier

Niet alleen om de stoere uitstraling, maar ook om het gebruiksgemak mag deze Bosch accu grasmaaier niet in dit lijstje ontbreken. Met een verminderd geluid tot wel 60% is deze grasmaaier ideaal voor iemand die liever geen lawaai maakt. Deze grasmaaier heeft een opvouwbare opvangbak van 50 liter. Dit maakt het opbergen van de maaier ook een stuk prettiger. De hoogte van de messen kan met één makkelijke knop in 7 verschillende standen worden gezet van 25 mm tot 80 mm maaihoogte.

Top 5 beste grasmaaiers

Mocht je net zoals ik een tuin hebben waarbij ook de randen moeten worden gemaaid, dan is deze accumaaier daar uitstekend voor geschikt. Doordat grasmaaier buiten de wielen maait, neemt hij ook de graskanten mee grenzend aan bijvoorbeeld een grindpad. Voor iets meer dan 600 euro kun je deze maaier gebruiken. Daarbij krijg je ook een oplader voor de accu.

GARDENA Smart SILENO city Set Robotmaaier

Heb je geen zin om zelf achter een grasmaaier aan te lopen en ben je wel fan van nieuwe gadgets, dan is de robotgrasmaaier van Gardena een toffe optie voor jou. Ook al ben je niet thuis, via de app kun je de grasmaaier aanzetten op afstand. Je kunt deze grasmaaier gebruiken voor oppervlaktes tot 500m2. Voor zowel kleine als groteren tuinen is deze maaier dus geschikt. Het fijne aan deze maaier is dat het een bots- en kanten sensor heeft, waardoor het een stuk veiliger te werk gaat.

Top 5 beste grasmaaiers

Deze maaier weegt maar 7 kilo. Hij is klein en compact, zodat je deze gemakkelijk op kunt bergen. De oplaadtijd van de accu is maar 60 minuten. Mocht je toch besluiten om het gras te gaan maaien kun je dus binnen no-time de robotmaaier aanzetten. Gebruikers van deze grasmaaier vinden het superhandig om in te stellen via de app. Ook krijg je zeker waarde voor je geld met deze stille robotgrasmaaier.

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.