mei 23

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Zelf Een Kast Maken? Volg Dit Simpele Stappenplan!

Zelf Een Kast Maken? Volg Dit Simpele Stappenplan!

Door: Rob Boom

mei 23, 2020


Zelf een kast maken is een hele mooie klus dat een hele hoop voldoening geeft. Mits je natuurlijk echt een prachtig stuk maakt.

Met dit artikel gaat dat wel goed komen. Je leert meer over de materialen om zelf een kast te bouwen, over verschillende types kasten en natuurlijk de bouwtekeningen!

Als je er klaar voor bent om een meesterstuk te maken dan nodig ik je uit om snel door te lezen!

Zelf Een Kast Maken

Je kunt ervoor kiezen om zelf een kast te maken. Dat is waarschijnlijk ook wat jij wil anders is er geen reden dat je dit artikel nu leest.

Deze manier heeft absoluut mijn voorkeur. Hieronder de voor- en nadelen van het zelf maken van een kast.

Voor- & Nadelen Van Zelf Een Kast Maken

 • Geeft veel voldoening
 • Je kunt de maat zelf bepalen
 • Gaat veel langer mee
 • Kost een stuk minder dan kopen
 • Je kunt het hele ontwerp zelf maken
 • Kost veel tijd
 • Je moet precies kunnen werken

Het mooiste aan een kast zelf maken is dat je hem exact zo kunt maken zoals jij hem voorgesteld had. Je zet dan letterlijk een idee om in iets fysieks. Iets mooiers dan dat bestaat er niet in mijn optiek.

Zelf ontwerpen en zelf bouwen geeft ongelooflijk veel voldoening. Het enige echte nadeel aan een kast zelf maken is dat het wat tijd kost.

Voor de een duurt het wat langer dan de ander. Daarom moet je dit gewoon zien als weekendklus! Dan moet je natuurlijk wel ruimte hebben om de kast neer te zetten als je er niet aan klust 😉

Een Kast Kopen

Een kast kopen is natuurlijk de andere optie die je hebt. Er zijn natuurlijk een hoop mooie kasten te koop. Hier zitten echter altijd meer nadelen aan.

Hieronder heb ik dit even voor je op een rijtje gezet.

Voor- & Nadelen Van Een Kast Kopen

 • Kost geen tijd
 • Wordt thuis bezorgd
 • Kunt de maten niet zelf bepalen
 • Indeling is nooit precies zoals je hem wil hebben
 • Geeft geen voldoening

In mijn optiek is een kast maken altijd beter. Logisch natuurlijk dat ik dat zeg met een kluswebsite.

Je zal snappen wat ik bedoel als jij straks je kast zelf gemaakt hebt. Als je straks in de kamer zit en iedereen vraagt waar je zo'n prachtige kast gekocht hebt.

Dan voelt het erg lekker om te zeggen dat je hem volledig zelf gebouwd hebt!

Zelf Een Kast Maken: Stappenplan

Zelf een kast maken doe je uiteraard aan de hand van een stappenplan. Ik heb deze zo simpel mogelijk gehouden, zodat iedereen hier mee aan de slag kan gaan.

#1 - Doe Inspiratie Op

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om veel inspiratie op te doen. Misschien weet je al exact hoe je kast eruit moet komen te zien, maar als je dit niet weet is het handig om bijvoorbeeld een moodboard te maken.

Verzamel verschillende kasten en materialen die je mooi vind. Als je weet hoe je kast eruit moet komen te zien dan kun je doorgaan met de volgende stap.

#2 - Kies Je Materiaal

In principe kun je een kast van een hele hoop materialen maken. Toch zijn er een tweetal materialen die veel gebruikt worden als het gaat om het zelf bouwen van een kast.

Dit zijn:

 • MDF
 • Multiplex

Mijn advies is MDF dit is een mooi glad stuk hout dat perfect te gebruiken is voor een kast die binnen komt te staan.

Het gladde oppervlak van MDF is ontzettend makkelijk te bewerken en dus uitermate geschikt om te verven. Daarom adviseer ik om zelf een kast van MDF te maken!

#3 - Bepaal De Plaats

Het is natuurlijk belangrijk dat je gaat bepalen waar de kast komt te staan. Aan de hand van de plaats kun je gaan beginnen met het opmeten.

Hoe hoog wil je dat de kast wordt? Moet die bijvoorbeeld onder de tv komen? 

Hoe breed mag de kast worden? Staan je muren wel recht? Anders dien je wel goed boven en onder te meten om te kijken of er verschil is.

Dit is vooral belangrijk als de kast tussen 2 muren komt. Zorg dat je de juiste plaats kiest en meet hier alle maten voor op.

Schrijf alles goed en duidelijk op, zodat je straks nog weet wat welke maat ook al weer was.

#4 - Kies Het Juiste Ontwerp

Als je stap 1 en 2 hebt doorlopen dan kun je verder met stap 3. Stap 3 is het kiezen van het juiste ontwerp. Je zult namelijk wel bouwtekeningen nodig hebben als je zelf een kast wil gaan maken.

De meeste mensen weten inmiddels dat ik zelf altijd het Freds Bouwtekeningen pakket gebruik. Dit is een pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen.

Voor elke klus zijn hier meerdere bouwtekeningen voor. Zo dus ook weer voor een kast. Wat nog mooier is, is dat je deze volledig kan personaliseren.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit het pakket dat ik altijd gebruik.

zelf-een-kast-maken-voorbeeld-3

#5 - Verzamel Al Het Gereedschap

Bij het bouwen van een kast heb je vanzelfsprekend ook gereedschappen nodig. Hieronder een lijst met gereedschappen die je sowieso nodig hebt.

Verzamel deze gereedschappen en ga door met de volgende stap.

 • Cirkelzaag (alleen nodig als je zelf gaat zagen, zie stap 5)
 • Handzaag
 • Hamer
 • Accuboormachine
 • Boortjes
 • Verzinkboor
 • Timmermanspotlood
 • Rolmaat

#6 - Verzamel Al Het Overig Materiaal

De planken en de kast zelf gaan niet vanzelf aan elkaar hechten. Bovendien wil je de kast zo netjes mogelijk maken en deze ook een leuke kleur geven.

Hier heb je nog het een en ander voor nodig. Wat je sowieso moet hebben zijn:

 • Montagelijm
 • Schroeven
 • Grondverf
 • Plankdragers
 • Hoekijzers

Dit is niet allemaal nodig. Bepaal hoe jij de planken en de kast vast wil maken en kies hier de geschikte materialen voor.

#7 -  Laat Je Hout Zagen

Als je dit allemaal verzameld hebt dan kun je aan de slag gaan met het zagen van je hout. Een tip vanuit mijn kant is om dit hout te laten zagen waar je het gehaald hebt of gaat halen.

Dit scheelt je enorm veel tijd en hierdoor hoef je geen dure zaagmachine te kopen voor 1 klus. Mocht je wel een zaagmachine willen hebben dan adviseer ik je onderstaand artikel eens te lezen.

Lees: Zaagtafel kopen? Dit zijn de #12 beste zaagtafels!
Lees ook: Een Makita cirkelzaag kopen? Dit is jouw beste keuze!

#8 - Start Met Bouwen

Je hebt nu je eigen bouwpakket gemaakt. Het is nu tijd om deze aan de hand van de bouwtekeningen die je bij stap 3 gekozen hebt te maken.

Het is nu een kwestie van stappen volgen en in elkaar zetten. Vervolgens kun je de kast helemaal naar eigen smaak maken.

Denk aan planken, verf enz. Maak er iets van waar je trots op kunt zijn!

In het pakket dat ik altijd gebruik - daar vertel ik zo nog wat meer over - kun je ook kasten terugvinden met deuren, schuifdeuren of kasten die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde plekken.

zelf-een-kast-maken-voorbeeld-2

Zelf Kast Maken Met Schuifdeuren?

Zelf een kast maken met schuifdeuren is echt een volgend level. Als je de kast van dit artikel hebt gebouwd en dit ging makkelijk dan ben je hier wel klaar voor.

Hoe je deze versie van een kast maakt vind je wederom terug in het pakket dat ik zelf altijd gebruik.

Net als het maken van een kast onder de trap.

Kast Onder Trap Zelf Maken?

Een kast onder de trap maken vergt meestal veel ervaring. Je moet namelijk veel en heel erg precies meten. Als je dit niet kan dan gaat de kast erg lelijk worden.

In het freds bouwtekeningen pakket vind je hier meerdere blauwdrukken in terug. Eigenlijk vind je overal wel een bouwtekening voor. Het is niet voor niks dat ik dit pakket altijd gebruik!

Freds Bouwtekeningen

Freds Bouwtekeningen is hét bouwtekeningen pakket dat je moet hebben als doe-het-zelver en als professioneel klusser.

Je vind hier 10.000+ bouwtekeningen voor elke klus in- en rondom het huis. Daarnaast ook voor het maken van meubels en nog veel en veel meer.

Deze tekeningen hebben Nederlandse maten, een lijst met zaagmaten, een lijst met materialen en natuurlijk een stappenplan.

Zo kun je op een super efficiënte manier alles zelf maken. Ideaal en een absolute aanrader. Dit pakket wil je echt niet missen!

Sinds de aanschaf van dit pakket heb ik nooit meer hoeven zoeken naar andere bouwtekeningen en heb ik dus ook nooit meer geld uitgegeven aan andere bouwtekeningen.

Het allermooiste is dat er wekelijks nieuwe tekeningen toegevoegd worden. Ik vind dat elke klusser hier van moet weten dus ik beveel het ook bij iedereen aan.

Lees mijn Freds Bouwtekeningen review voor meer informatie over dit product!

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.