november 3

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • In #7 Stappen Zelf Een Bureau Maken Van Steigerhout?!

In #7 Stappen Zelf Een Bureau Maken Van Steigerhout?!

Door: Rob Boom

november 3, 2020


Zelf-een-steigerhouten-bureau-maken_

Zelf een bureau van steigerhout maken is een heerlijke klus, want zeg nou eens eerlijk; wie wil er nu niet aan een groot, robuust bureau zitten die op maat gemaakt is?

Naast dat het vaak prachtig en volledig naar wens is, is het ook nog eens een stuk goedkoper om zelf een steigerhoutenbureau te maken. 

In dit stappenplan leer je exact hoe ik zelf een steigerhouten bureau maak. Het is relatief simpel, als je de beschikking hebt over een goed stappenplan, de juiste lijstje en bouwtekeningen!

Zelf een bureau van steigerhout maken of kopen?

Als het goed is, heb je inmiddels besloten dat je zelf een bureau van steigerhout wilt maken. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze gemaakt hebt; loop ik nog eens langs de voor- & nadelen van het zelf maken en het kopen van een steigerhoutenbureau.

Voor- & nadelen van het zelf maken van een steigerhoutenbureau

 • Exact op maat te maken
 • Goedkoop
 • Je bepaalt de kwaliteit volledig zelf
 • Geeft enorm veel voldoening
 • Kost veel meer tijd
 • Zorgen voor de juiste bouwtekeningen

Voor- & nadelen van het kopen van een bureau van steigerhout

 • Het is super snel
 • Geen gereedschappen nodig
 • Geen invloed op de kwaliteit
 • Niet op maar gemaakt
 • Een stuk duurder dan zelf maken

Wat gaat het kosten om een bureau van steigerhout te maken?

Een bureau van steigerhout zelf maken kan je tientallen, honderden of duizenden euro's kosten. Het komt er natuurlijk uiteindelijk op neer hoe gek je het zelf maakt.

Welk hout ga je kopen, bewerkt of ruw hout? Hoe lang moet het bureau worden? Moeten er wielen onder? Moeten er kasten in en zo ja; hoeveel?

Dit weegt allemaal mee in de prijs, maar reken hier een paar honderd euro voor. Uiteindelijk wil je wel investeren in goed materiaal, zodat het bureau voor de rest van je leven mee gaat!

Is het moeilijk om een bureau van steigerhout te maken?

Absoluut niet! Een steigerhoutenbureau zelf maken is eigenlijk een relatief simpele klus, mits je natuurlijk beschikt over de juiste spullen en stappen.

Je hoeft geen lastige houtverbindingen te maken of iets dergelijks dus dit is een klus die voor iedereen goed te doen is. Als je echter twee linker handen hebt dan zal het wel pittiger worden.

Maar dan moet het ook voor jou met dit stappenplan geen probleem zijn ;-)!

In #7 stappen zelf een bureau van steigerhout maken!

Goed, om je op weg te helpen heb ik een relatief simpel stappenplan uitgelegd voor je. De meeste mensen die, mijn artikelen vaker lezen en gebruiken, weten dat ik voor elke klus gebruik maak van de tekeningen van Fred.

Deze zijn ook voor deze klus weer aan te raden. Ik haal de illustraties ook uit dit pakket om te laten zien wat je allemaal kunt bouwen. Het mooie is dat er tientallen steigerhoutenbureaus in staan die je kunt maken.

Stap 1: bepaal de afmetingen van het steigerhoutenbureau

Stap 1 is het bepalen van de afmetingen van het bureau van steigerhout die je gaat maken. Het eerste wat je hiervoor moet doen is de locatie van het bureau bepalen.

Waar gaat het bureau staan en waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

Denk aan bijvoorbeeld nissen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast dien je altijd op 3 plekken te meten:

 • Onder
 • Midden
 • Boven

Waarom moet je dit doen? Omdat, zeker in oudere huizen, muren vaak scheef zijn. Als je het bureau precies tussen twee muren wilt zetten en je meet alleen de onderste maat en de bovenkant is vervolgens krapper; dan past het volledige bureau niet.

Meet dus op alle 3 de plekken en ga in dit geval uit van de kleinste maat, zodat je zeker weet dat deze er goed in past. 

Schrijf alle maten duidelijk op papier en heel belangrijk; meet alles nog eens na om er zeker van te zijn dat je de juiste maten opgeschreven hebt. Er is niks vervelender dan aan het einde van de klus ontdekken dat je wat verkeerd gedaan hebt.

Stap 2: Bepaal wat voor soort bureau je wilt gaan maken

Vervolgens ga je aan de slag met het design van het steigerhouten bureau dat je wil gaan maken. Je kunt namelijk verschillende vormen en maten kiezen. Dat is natuurlijk een van de voordelen van zelf een bureau van steigerhout maken.

Hieronder vind je enkele ideeën, maar er bestaat een goede kans dat je al weet wat voor bureau je wilt gaan maken.

Steigerhouten hoekbureau maken

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bureau die in de hoek van een kamer staat. Zo verleng je het bereik en heb je een enorme ruimte voor computers en andere belangrijke zaken.

Dit is een van mijn persoonlijke favorieten en dat is puur vanwege de ruimte. Je kunt zelf altijd beslissen wat je verder nog toevoegt aan het bureau.

zelf-bureau-van-steigerhout-maken-hoekbureau

Steigerhoutenbureau op wielen maken

Een steigerhoutenbureau op wielen is behoorlijk praktisch. Deze kan je dus overal in de kamer neerzetten waar je hem maar wilt hebben. Staat deze in de weg? Dan rol je hem zonder problemen even aan de kant.

Er staat een mooie variant van in het bouwtekeningen pakket dat ik gebruik. Dit is een bureau op wielen, waarbij er gebruik is gemaakt van steigeronderdelen.

zelf-bureau-van-steigerhout-maken-op wielen

Rechte bureau van steigerhout maken

Maar natuurlijk kun je ook kiezen uit tientallen rechte bureaus van steigerhout. Hier kun je ook heel goed elementen van combineren om zo een echt uniek en persoonlijk bureau te maken.

Ik ben zelf een fan van veel opslagruimte en veel werkruimte en daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat mijn bureaustoel gewoon kan rijden onder het bureau en dat ik voldoende beenruimte heb.

Onlangs had ik een gekocht bureau waarbij mijn stoel net aan onder het bureau paste en als het ware vast zat tussen 2 kasten. Dit zat alles behalve lekker, omdat je niet even kan bewegen. 

Hier is het voor jou zaak dat je goed weet wat je wil hebben in het bureau. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, want je bouwt hem volledig zelf!

zelf-bureau-van-steigerhout-maken-recht

Stap 3: maak of koop de juiste bouwtekeningen

De volgende stap is een van de belangrijkste stappen van het hele proces. Je kiest er nu voor om of zelf de bouwtekeningen gaan maken, wat prima mogelijk is als je dit vaker gedaan hebt.

Of je kiest ervoor om het pakket te gebruiken dat ik ook altijd gebruik voor elke klus. Want feit is: zelf bouwtekeningen maken gaat 9/10 keer fout.

Sinds ik aan de slag ben gegaan met de tekeningen van Fred, heb ik mijzelf een hoop frustratie en tijd bespaart. Werkelijk een absolute aanrader voor elke fanatieke klusser die ook vaker dit soort projecten maakt.

Het mooie is dat je hier gewoon een van de tientallen bureaus kiest en vervolgens alles erbij krijgt. Denk aan zaaglijsten, materialenlijsten en gereedschapslijsten.

Met deze lijstje kun je direct naar de bouwmarkt om de materialen te halen en te laten zagen. Thuis zet je het bureau dan in elkaar aan de hand van de bouwtekeningen.

Stap 4: verzamel alle benodigde gereedschappen

Als je de bouwtekeningen gemaakt of gedownload hebt dan ga je door met het verzamelen van al het benodigde gereedschap. Wat je hier voor nodig hebt ligt ook volledig aan wat je zelf in gedachte hebt.

Maar zorg in ieder geval voor een:

En afhankelijk van welk steigerhout je koopt; kun je ook nog kiezen voor een multischuurmachine.

gereedschap-zelf-een-bureau-van-steigerhout-maken

Stap 5: verzamel alle benodigde materialen en laat dit zagen

Vervolgens maak je een lijst met alle materialen die je nodig denkt te hebben voor het steigerhoutenbureau dat je wilt gaan maken. 

Denk ook aan het aantal steigerhouten planken en schrijf alvast op, op welke maat je deze moet hebben. Je kunt ze dan namelijk direct laten zagen bij de bouwmarkt.

Als je aan de slag gaat met Freds Bouwtekeningen, dan krijg je dit soort lijsten allemaal bij de bouwtekening waar je voor kiest. Op deze manier kan je nooit meer iets vergeten en hoef je alleen nog maar een bouwpakket in elkaar te zetten als je weer terugkomt.

Stap 6: zet het bureau nu in elkaar

Oké, als je alle vorige stappen succesvol afgerond hebt dan heb je als het goed is een volledig bouwpakket liggen nu. En ja: het is tien keer beter dan een pakket van de IKEA natuurlijk ;-)!

Zorg dat je de delen van het bureau op een vlakke ondergrond in elkaar zet. Zo ben je er zeker van dat je een volledig recht bureau van steigerhout maakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat je er halverwege achter komt dat er toch wat planken scheef staan.

Dan moet je het bureau weer uit elkaar halen en dit zorgt voor veel te veel onnodige irritatie, toch?!

Stap 7: bewerk het bureau en zet hem op de juiste plek

De laatste stap is het bureau voorzien van een goede laag beits. Zo zorg je ervoor dat de levensduur van het bureau een stuk langer is en op deze manier kun je ook de kleur van het hout bepalen.

Wil je donkerder hout dan kies je voor een donkere beits. Lichter? Kies dan vanzelfsprekend voor een lichte beits. Als je het hout zo wil laten als hoe het nu is, dan kies je voor een transparante beits.

Je kunt dit eventueel ook van tevoren doen, maar dat is in dit geval niet perse nodig.

Meer meubels van steigerhout maken?

Maak je vaker meubels of andere dingen van (steiger)hout? Dan raad ik je aan om het Freds Bouwtekeningen pakket eens te proberen. Het kost je eenmalig een paar tientjes en je hebt hier de rest van je leven profijt van.

Daarnaast zit er een goede garantietermijn op; dus je kunt het gewoon risicovrij proberen!

Je krijgt hier 10.000+ bouwtekeningen voor, met continu nieuwe bouwtekeningen die toegevoegd worden, Nederlandse maten en alle lijstjes bij elke tekening die je gebruikt!

Kortom: een must have voor elke klusser ;-).

Lees mijn Freds Bouwtekeningen review eens als je eerst meer over mijn ervaring wilt weten. Of ga direct aan de slag met het pakket, zodat je vandaag nog een nieuw steigerhoutenbureau zelf gemaakt hebt!

freds-bouwtekeningen-gratis-downloaden

Zelf een bureau maken van steigerhout

10

Algemeen

10.0/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.