mei 10

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Een Werkbank Zelf Maken? (#7 Stappenplan + Bouwtekening)

Een Werkbank Zelf Maken? (#7 Stappenplan + Bouwtekening)

Door: Rob Boom

mei 10, 2020


Steeds meer mensen gaan thuis aan de slag met verschillende klussen. Echter hebben de meeste niet echt een lekkere werkplek. Dit zorgt voor irritaties waardoor de meeste klussen langer duren dan nodig.

Een werkbank zelf maken moet daarom bovenaan jouw lijstje staan. Als je op dit artikel terecht bent gekomen is dat waarschijnlijk wel het geval. Lekker bezig!

De meeste doe-het-zelvers denken dat het een ware kunst is om een werkbank zelf te maken. Niks is minder waar 😉

In dit artikel geef ik je een volledig stappenplan en de bouwtekeningen om via een aantal simpele stappen een professionele werkbank te maken!

Een Werkbank Zelf Maken Of Kopen?

Je kunt een werkbank zelf maken, maar een werkbank kopen behoort ook tot een van de opties. Ik ben er zelf echter totaal geen fan van. 

Ik zet de voor- & nadelen van beide opties op een rijtje voor je. Zo kun je zelf bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Een Werkbank Zelf Maken Voor- & Nadelen

 • Goedkoop
 • Geeft veel voldoeding
 • Ontzettend stevig
 • Gaat lang mee
 • Kun je op maat maken
 • Kost wat tijd

Een Werkbank Kopen Voor- & Nadelen

 • Super snel
 • Kost geen tijd
 • Totaal niet stevig, waardoor de werkbank alle kanten op gaat tijdens het klussen
 • Niet op maat te maken
 • Weinig opslag
 • Prijzig

Het lijkt mij vrij duidelijk! Mocht ik hier nog dingen vergeten zijn, dan kun je altijd even een reactie achterlaten.

Een werkbank zelf maken is vele malen beter. Je kunt hem precies zo maken hoe je zelf wil, hij is ontzettend stevig en gaat ook nog eens veel langer mee.

Mocht je toch een kant-en-klare werkbank willen kopen dan kom je al snel bij deze variant uit.

werkbank-kopen

Werkbank Maken Stappenplan

Een werkbank zelf maken is niet heel erg lastig. Zeker niet als je een stappenplan, bouwtekeningen en materialenlijsten hebt.

In dit artikel geef ik je de mogelijkheid om dit alles te krijgen. Zo kun je aan de hand van 7 simpele stappen een werkbank maken.

Een werkbank kopen behoort ook tot de mogelijkheden. Ik zet de voor- & nadelen van beide op een rijtje onder het stappenplan.

Laten we beginnen met stap 1 als je hier klaar voor bent!

Stap #1: Een Goede Voorbereiding Is Het Halve Werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Iedereen kent de uitspraak wel en het is nog eens waar ook.

Zorg dat je een set oude kleren of je kluskleren aangetrokken hebt. Pak een rolmaat, een stukje papier of een kladblok en een potlood.

Stap #2: Bepaal De Locatie Van Je Werkbank

Een werkbank kan overal komen te staan. Zo is mijn schuur niet geweldig groot, maar toch staat er een.

Een groot voordeel aan het zelf bouwen van een werkbank is dat je de maten ook zelf kunt bepalen. Zoek dus een goede plek voor de werkbank.

Verplaats desnoods wat andere dingen om weer een perfecte schuur te maken. Het opruimen van je schuur is daarvoor ook vaak nodig 😉

Als je je locatie bepaalt hebt dan kun je aan de slag gaan met je rolmaat en dus stap 2!

bepaal-de-locatie-van-werkbank

Stap #3: Meten Is Weten

Als je weinig ruimte hebt dan kun je het beste kiezen voor een compacte werkbank, maar met veel opbergruimte. Dit is simpelweg de slimste keuze.

Heb je wel veel ruimte? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om een lekkere lange werkbank te maken. De keuze hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Voor elke situatie zijn bouwtekeningen, dus maak je geen zorgen.

Als je bepaalt hebt of het een grote of kleine werkbank moet zijn kun je verder gaan met de volgende maat. Bepaal welke werkbank hoogte geschikt is voor jou.

Je moet hier tenslotte wel fijn aan kunnen werken zonder bijvoorbeeld last te krijgen van je rug. De meeste werkbanken zijn zo'n 90-100 cm hoog. Ook dit verschilt dus heel erg per persoon.

Schrijf de maten op die je gemeten hebt en maak een idee van de indeling van de werkbank. Je gaat hem tenslotte zelf maken, dus verzin wat moois. Er zijn meerdere bouwtekeningen voor werkbanken.

De kans dat die van jou hier precies tussenzit is klein, maar de kans is wel groot dat er een bij zit die veel op die van jou lijkt. Je wil in ieder geval plek hebben voor de gereedschappen die je veel gaat gebruiken aan de werkbank!

Stap #4: Download Bouwtekeningen

Stap 4 is een van de belangrijkste stappen en dat is het downloaden van de juiste bouwtekeningen voor een werkbank.

Zoals de meeste bezoekers van deze website inmiddels weten, gebruik ik zelf voor elke klus dit bouwtekeningen pakket. In dit pakket vind je 10.000+ bouwtekeningen met voor elke klus meerdere varianten.

Werkelijk een wereld die voor je open gaat als je dit pakket hebt, omdat je nooit meer iets anders nodig hebt.

In dit pakket vind je ook tientallen bouwtekeningen voor werkbanken. Hieronder een aantal voorbeelden en dit zijn nog de simpelste!

Kies een bouwtekening uit die je tof vind en ga door met de volgende stap. (Klik op de afbeelding om te vergroten).

werkbank-maken-voorbeeld-3
werkbank-maken-voorbeeld-2
werkbank-maken-voorbeeld-1
werkbank-maken-voorbeeld-4

Mijn voorkeur gaat uiteraard uit naar model 4. Deze heeft veel opbergruimte, een speciale plek voor een afkortzaag (in het midden) en wieltjes zodat je hem kunt verplaatsen.

Ideaal voor schoonmaken of als je vaak achter de werkbank moet zijn voor wat voor reden dan ook. Dit is wel een wat lastigere variant om te maken, maar als je de stappen gewoon volgt is er niks moeilijks aan.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Zo zijn er nog veel meer waar je uit kunt kiezen!

TIP: Lees mijn Freds Bouwtekeningen review voor meer informatie over dit pakket en mijn ervaring.

Stap #5: Bestel De Materialen

Voordat je überhaupt kunt gaan starten met het bouwen van de werkbank, zul je eerst de materialen moeten gaan halen. Meestal is dit een behoorlijke klus en moet je minimaal 4 keer terug naar de bouwmarkt omdat je dingen vergeten bent.

Als je aan de slag gaat met het bouwtekeningen pakket dat ik aanraad (waar ook bovenstaande tekeningen van zijn) dan heb je ook dit probleem niet.

Naast een stappenplan krijg je namelijk ook een kant-en-klare materialenlijst bij je bouwtekeningen. Het enige wat je dus hoeft te doen is met deze lijst naar de bouwmarkt.

Je weet zeker dat je alles koopt wat je nodig hebt. Dit scheelt een hele hoop tijd en gedoe. Toch zeker wel een van de redenen waarom ik hier zo'n fan van ben!

Als je hout gaat bestellen of kopen dan kun je de werkbank maken met verschillende houtsoorten. Je kunt dit combineren, maar ik adviseer je om aan de slag te gaan met 2 houtsoorten.

Deze soorten zijn vurenhouten balken voor het geraamte en multiplex als afwerking voor de zijkanten en het werkblad. En natuurlijk eventuele lades en planken in de werkbank.

Dan gaat je werkbank er zo uit zien als onderstaande afbeelding. Afhankelijk natuurlijk van welk model je kiest, maar in ieder geval met dit materiaal.

werkbank-maken-voorbeeld-5

Op de bouwtekening vind je ook een lijst met maten van alle hout dat je nodig hebt. Zo kun je dit bij de bouwmarkt ook direct laten zagen.

Het enige wat je thuis dan nog hoeft te doen is het in elkaar zetten als een bouwpakket. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dit zelf op maat te zagen.

Ik heb nog wel eens wat nare ervaringen gehad met de zagerij in een bouwmarkt. Jonge kerels die er net werken en ruim een centimeter naast zagen. Daarom kan ik mij voorstellen dat je het liever zelf doet!

Mijn tip is om even te Googelen naar de goedkoopste prijzen en het hier te bestellen. Vaak kun je ook de maten opgeven, waardoor het op maat bij je bezorgd wordt.

Hierdoor heb jij geen vieze auto, heb je de laagste prijs en vaak de beste kwaliteit. Ideaal!

Stap #6: Bouw De Werkbank

Als je alle voorgaande stappen gevolgd hebt dan is het nu een kwestie van de werkbank in elkaar zetten. Volg onderstaande stappen en je hebt binnen no-time zelf een werkbank gemaakt!

 • Download de bouwtekening naar jouw keuze en print deze uit
 • Verzamel alle gereedschappen die je nodig hebt
 • Zorg voor persoonlijke bescherming
 • Zaag de materialen op maat als je dit nog niet gedaan hebt of hebt laten doen
 • Zorg dat je te werk gaat op een vlakke vloer
 • Maak alles op volgorde van de tekening
 • Werk zo netjes en secuur mogelijk
 • Plaats een bankschroef op je werkbank
 • Ruim de werkplaats op en klaar is kees. Je hebt nu zelf een werkbank gemaakt!

Stap #7: Puntjes Op De i

Zie je wel? Een werkbank zelf maken is echt niet moeilijk. Als je maar de juiste bronnen hebt! Je bent echter nog niet klaar...

Je moet de afwerking van de werkbank nog doen. Zorg dat je de gehele werkbank netjes glad schuurt, zodat er geen splinters meer te vinden zijn.

Verder kun je het werkblad in de olie zetten om de levensduur te verlengen. Dit is zeker aan te raden. Gebruik hier tungoil of lijnolie voor. Smeer de hele werkbank hier mee in en laat het 24 uur lang drogen. Doe het daarna nogmaals.

Een groot voordeel hiervan is ook dat lijmresten en andere dingen niet aan de werkbank vast blijven plakken. Makkelijk voor het schoonmaken en dus goed voor de levensduur van de werkbank.

10.000 Kant-En-Klare Bouwtekeningen

Dit bouwtekeningen pakket van Freds Bouwtekeningen is mijn klusbijbel geworden. Voor elke klus die ik doe pak ik hem er weer bij.

Van het maken van een kippenhok tot aan het zelf maken van een steigerhouten tafel of een radiatorombouw. Werkelijk voor elke klus staan hier bouwtekeningen in.

De grootste reden waarom ik dit bouwpakket zo aanbeveel is vanwege het gemak. Je krijgt een stappenplan, materialenlijsten en eigenlijk alles wat je nodig hebt om direct te starten met de klus(sen) die je in je hoofd hebt.

Elke doe-het-zelver moet dit pakket op zijn minst geprobeerd hebben! Hieronder zie je nog een korte video van een klant die een van de werkbanken gemaakt heeft. Mijn favoriet!

Deze kan morgen ook bij jou in de schuur staan! Lees voor mijn ervaring en meer informatie over het pakket mijn Freds Bouwtekeningen review!

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.