april 11

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Steigerhouten Tafel Maken? Dat Doe je Zo!

Steigerhouten Tafel Maken? Dat Doe je Zo!

Door: Rob Boom

april 11, 2020


Steigerhout is al jaren ontzettend in trek. Steigerhouten meubels zijn prachtig om te maken en bovendien zijn ze ook enorm sterk en hebben ze een mooie en robuuste uitstraling.

Een steigerhouten tafel maken is hier onderdeel van. Het is het echte pronkstuk van je tuin. Het item dat opvalt als iemand je tuin in loopt.

In dit artikel help ik je op weg. Welk hout moet je gebruiken, moet je dit behandelen en natuurlijk hoe je aan de juiste bouwtekeningen komt om een steigerhouten tafel te maken.Een Steigerhouten Tafel Maken

Om een steigerhouten tafel zelf te kunnen maken heb je natuurlijk een aantal gereedschappen nodig en dien je te weten welk materiaal je kunt gebruiken.

Wat betreft materiaal is het heel simpel: steigerhout. Welk steigerhout dit wordt ligt volledig aan jou.

Wat vind je mooier? Robuust en ruw steigerhout of bewerkt hout?

Daarnaast kun je steigerhout kopen dat al beschermd is met een laag beits of olie of je kunt dit zelf doen. Vraag dus aan iemand in de bouwmarkt of het materiaal al beschermd is.

Benodigde materialen:

 • 11 steigerhouten planken (2500 mm)
 • 4 verbindingslatten van steigerhout (30x62x2500 mm)
 • 2 dunne verbindingslatten van steigerhout (30x20x2500 mm)
 • 1 doos schroeven van 200 stuks (zelf borende van 5x50 mm)

Als je alle materialen verzameld hebt dan is het ook zaak om ervoor te zorgen dat je de juiste gereedschappen hebt.

Zonder goed gereedschap kun je deze klus niet goed uitvoeren. Zorg dus dat je alles koopt of van iemand leent. Kopen is altijd beter voor andere klussen.

Benodigde gereedschappen:

Als je ook dit nu allemaal in orde hebt dan heb je de voorbereiding afgerond. Je kunt nu starten met het maken van de steigerhouten tafel.

Echter heb je hier nog 1 cruciaal ding voor nodig: bouwtekeningen.


Steigerhouten Tafel Maken Bouwtekeningen

Om goed een steigerhouten tafel te maken dien je te werken aan de hand van bouwtekeningen. Deze kun je zelf maken, maar je kunt ze ook downloaden van een professional.

Ik gebruik dit uitgebreide bouwtekeningen pakket altijd. Hier staan meer dan 10.000 bouwtekeningen in. Voor elke klus ook meerdere varianten. Ook vind je stappenplannen en materialenlijsten.

Alles wat je nodig hebt. Dit is een pakket dat ik altijd met 100% aanraad. Wil je meer weten over wat dit precies allemaal inhoud? Lees dan mijn Freds Bouwtekeningen review eens.


Stap 1: Zaag Alles Op Maat

Wil je het toch zelf gaan proberen? Dan leg ik je uit hoe je dit aan moet gaan pakken.

We beginnen met het zagen van alle materialen op de juiste maat. Hieronder vind je een uitgewerkte tabel met wat je precies moet zagen en op welke maat.

steigerhouten-tafel-maken-maten.PNG

Zorg dat je alles secuur en recht op maat zaagt. Hier kun je dus het beste een goede afkortzaag voor gebruiken.

Als je dit niet doet dan heb je kans op spleten en zullen sommige onderdelen niet goed op elkaar aansluiten. Meet alles ook 2 keer dan hoef je maar 1 keer te zagen!

steigerhouten-tafel-maken-bouwtekening

Stap 2: Maak De Poten Van De Steigerhouten Tafel

Een poot bestaat uit 4 van de B latten. Zet dus 4 poten in elkaar van alle B latten. Zie de afbeelding hierboven met de gezaagde maten.

Doe dit goed en recht. Hier komt de volledige tafel op te staan. Dit wil je dus goed en recht hebben.

steigerhouten-tafel-maken-bouwtekening

Stap 3: Maak De Tafelranden

Plaats nu de dunne smalle randen op de brede latten. Zo maak je de tafelranden van de steigerhouten tafel.

De H latten bevestig je op de E latten en de G latten bevestig je op de F latten. Nu draai je de latten een kwartslag, zodat de smalle latjes onder zitten.

steigerhouten-tafel-maken-bouwtekening

Stap 4: Maak Het Tafelblad Van De Steigerhouten tafel

De meeste mensen denken dat het heel lastig is om zelf een steigerhouten tafel te maken. In tegendeel!

Zoals je nu al merkt gaat het vrij simpel. Een tafelblad maken is ook helemaal niet lastig.

Om het tafelblad te maken leg je alle A planken op een vlakke ondergrond. Leg ze goed tegen elkaar aan. Vervolgens plaats je de D verbindingslatten haaks op deze planken. 

Leg de planken op:

 • 24 cm
 • 100 cm
 • 145 cm
 • 215 cm

Aan beide uiteinden dient er een ruimte van 7 cm over te zijn. Meet dus goed en teken juist af.

steigerhouten-tafel-maken-bouwtekening

Stap 5: Bevestig De Poothouders

Plaats de poothouders B op de hoeken van de tafel. Zorg dat deze van alle randen 4 cm ligt. Vervolgens plaats je ook de in stap 3 gemaakte tafelranden op het blad.

Bevestig de randen op 1 cm van de rand. De afstand die je tussen de poothouder en de rand houdt is 3 cm.

Zie stap 5 in onderstaande afbeelding.

steigerhouten-tafel-maken-bouwtekening

Stap 6: Meten Is Weten

Meten is weten. Dat is niet voor niks een van de meest gehoorde spreekwoorden binnen de bouw.

Zorg dus wederom dat je alles nog eens nameet alvorens je begint met het schroeven en vastzetten van de materialen. Het zou enorm zonde zijn als je iets verkeerd schroeft.

Meet dus alles nog eens na en schroef daarna alles op de correcte maten vast.

steigerhouten-tafel-maken-bouwtekening

Stap 7: Bevestig De Poten Van De Steigerhouten Tafel

De laatste en de leukste stap is het bevestigen van de poten. Als je dit gedaan hebt dan is namelijk je tafel af en klaar voor gebruik.

Je plaatst nu simpelweg de poten die je zelf gemaakt hebt over de poothouder. Deze poothouder moet dus precies in de poot passen.

Vervolgens kun je de poot vastschroeven aan deze poothouder. 

BAM! Je tafel is klaar voor gebruik. Gefeliciteerd!

Je tafel ziet er ongeveer zo uit als op onderstaande afbeelding. Afhankelijk van de houtsoort en in welke kleur je hem verft natuurlijk!

steigerhouten-tafel

Stap 8: Verstevig De Tafel (Optioneel)

Je kunt de tafel ook verstevigen door de poten met elkaar te verbinden. Dan weet je helemaal dat je een tafel hebt staan die lang mee gaat.

Je kunt dit doen door een balk tussen de 2 poten te maken en deze te verbinden met een lange plank in het midden.

Meet de maten op en maar deze hetzelfde als de poten. Dat ziet er zo uit:

steigerhouten-tafel-verstevigen (1)

Toch Meer Hulp Nodig?

Als echte doe-het-zelver raad ik altijd het Freds Bouwtekeningen pakket aan. Als je al wat vaker op deze website terecht gekomen bent dan weet je dit waarschijnlijk wel.

Hier staan meer dan 10.000 bouwtekeningen in. Daarnaast blijven er continue nieuwe toegevoegd worden waar je ook toegang tot krijgt.

Ik gebruik ze letterlijk voor elke klus die ik wil doen. Van kleine klussen zoals een vogelhuisje tot aan een reuze overkapping of een eigen schuur.

Werkelijk alles is te vinden in dit levenslange bouwtekeningen pakket. Absoluut een aanrader voor een ieder die vaker klust en het leuk vind om projecten volledig zelf te maken.

Op elke klus kun je ontzettend trots zijn. Lees hier mijn Freds Bouwtekeningen review als je meer wil weten over dit pakket.

Of bekijk deze pagina voor meer informatie!

Rob Boom
Auteur

Hey doe-het-zelver! Wist je dat je als bezoeker van DHZ klussen een mooie korting krijgt op het Freds Bouwtekeningen pakket? In dit pakket staan meer dan 10.000 bouwtekeningen voor elke klus. Van kleine klussen zoals een vogelhuisje tot aan het bouwen van een eigen schuur of huis! Elke dag komen er nieuwe tekeningen bij. Doe je voordeel en maak gebruik van de speciale kortingspagina!

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.