april 25

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Radiatorombouw Zelf Maken? Het Simpelste Stappenplan!

Radiatorombouw Zelf Maken? Het Simpelste Stappenplan!

Door: Rob Boom

april 25, 2020


Iedereen kent ze wel; de lelijke radiators die overal in het zicht in huis staan. Zeker in de woonkamer is dit echt lelijk.

Je kunt er voor kiezen om de radiator te voorzien van een lik verf. Maar naast dat dit een rot klus is, ziet het er ook niet heel veel beter uit. 

Een radiatorombouw zelf maken is hier dan de perfecte oplossing. Het is niet moeilijk en met enkele uurtjes heb je iets in elkaar getimmerd waar je jarenlang plezier van gaat hebben.

Bovendien kun je hier weer wat leuke accessoires op kwijt!

De open radiators geven geen warm gevoel. Een radiator ombouw wel. In dit artikel leer ik je hoe je zo snel mogelijk en efficiënt mogelijk een radiatorombouw zelf kunt maken!

Wat Is Een Radiatorombouw Precies?

Laten we eens beginnen bij het begin. Wat is een radiatorombouw nu eigenlijk precies?

Heel logisch natuurlijk, maar het kan maar even uitgelegd zijn. Een radiatorombouw is een ombouw die je maakt om een radiator heen.

Zo werk je lelijke radiatoren weg en zorg je voor een warmer gevoel in huis. Veel mensen kiezen ervoor om een radiatorombouw zelf op maat te maken.

Dit scheelt veel geld en is een stuk preciezer. Maar je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klare radiatorombouw te kopen.

radiatorombouw-zelf-maken (1)

Een Radiatorombouw Kopen

Op bol.com kun je genoeg radiatorombouwen kopen. Deze zijn op standaard maten. Je moet dus geluk hebben dat jij de juiste maat radiator hebt hangen.

Bovendien zijn deze ombouwen in mijn optiek altijd veel te open, waardoor je alsnog de radiator goed ziet.

Dit wil je juist niet hebben lijkt me. Bekijk de producten op bol.com.

Als je besluit om een radiatorombouw te kopen dan moet je er echt voor zorgen dat je alles 3 keer opgemeten hebt.

Het zou zonde zijn als je straks de ombouw in elkaar gezet hebt en je hebt net een centimeter verkeerd gemeten. Dan past de ombouw dus al niet meer en kun je hem weggooien.

Een van de redenen waarom ik altijd adviseer om zelf een radiatorombouw te maken. Dit is niet lastig en zo gedaan als je de juiste bouwtekeningen hebt!

Voor- & Nadelen Van Een Radiatorombouw Kopen

 • Kost geen tijd
 • Geen gereedschappen nodig
 • Geen bouwtekeningen nodig
 • Beperkte maten
 • Slechte kwaliteit
 • Veel duurder dan zelf maken
radiatorombouw-kopen

Een Radiatorombouw Zelf Maken: Hoe Lastig Is Het?

Een radiatorombouw zelf maken is absoluut niet lastig. Zelfs de mensen met 2 linkerhanden kunnen nog wat fatsoenlijks in elkaar zetten.

Mits je de juiste middelen en tekeningen hebt. Bij een radiatorombouw zelf maken gaat het altijd maar om 1 ding. Nou, eigenlijk 2.

 • Meten. Het is belangrijk dat je alles 2 keer meet. Zo hoef je maar 1 keer te zagen.
 • Afwerking. Je kijkt nu niet meer tegen die lelijke radiator aan, maar wel tegen de ombouw. Zorg ervoor dat je deze zo strak mogelijk afwerkt.

Als je denkt dat je deze 2 punten naadloos kunt dan is een radiatorombouw maken voor jou appeltje eitje.

Voor- & Nadelen Van Een Radiatorombouw Zelf Maken

 • Super hoge kwaliteit
 • Geeft veel voldoening
 • Gereedschappen heb je vaak al thuis
 • Kunt werken met eigen afmetingen
 • Kost een paar uur van je tijd
 • Bouwtekeningen zoeken

Werk Aan De Hand Van Bouwtekeningen

Het is belangrijk dat je te werk gaat aan de hand van een stel bewezen bouwtekeningen.

De meeste die vaker op deze website komen weten dat ik alles bouw met het freds bouwtekeningen pakket. Deze is inmiddels in gebruik door duizenden Nederlanders.

Hierin staan 10.000+ bouwtekeningen voor elke doe-het-zelf klus. Van het maken van een steigerhouten tafel tot een kippenhok en nog veel meer.

Voor elke klus vind je verschillende bouwtekeningen en types met materiaallijsten erbij. Het enige wat je moet doen is met de lijst naar de bouwmarkt gaan, de spullen halen en thuis alles in elkaar zetten volgens de handleiding.

Ook voor deze klus is dat weer een enorme aanrader. Er staan meerdere prachtige modellen in het freds bouwtekeningen pakket.

Bekijk hier het volledige pakket >>

Radiatorombouw Zelf Maken Stappenplan

Hieronder volgt een volledig stappenplan aan de hand van de bouwtekeningen die je hierboven gekozen hebt. 

Simpeler dan dit stappenplan ga je het echt niet krijgen. Zorg er dus voor dat je een radiatorombouw gekozen hebt en ga hiermee aan de slag.

Stap 1: Radiatorombouw Maken Voorbereiden

Je begint natuurlijk met het voorbereiden van de klus. Dit is direct ook een erg belangrijk onderdeel, omdat meten hier een onderdeel van is.

De volgende taken behoren onder stap 1:

 • Goede bouwtekening aanschaffen
 • Inmeten van radiator
 • Zorgen voor de juiste gereedschappen
 • Bestel de materialen

De eerste stap is het bemachtigen van de juiste bouwtekening. Als het goed is heb je dit net al gedaan, anders moet je nog even een stapje terug doen.

Vervolgens ga je jouw radiator inmeten. Dit is een super belangrijke klus. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt naast, boven en voor de ombouw. Zo zorg je voor een juiste luchtcirculatie.

Die moet overal minimaal 5 centimeter zijn. Als je dit niet doet heb je een goede kans dat het hout krom gaat trekken. En je raad het al: dat is niet heel erg netjes!

Als je deze basis gelegd hebt dan kun je verder gaan met het verzamelen van de juiste gereedschappen en het bestellen van de materialen.

De gereedschappen die je bij deze klus nodig hebt zijn:

 • List Waterpas
 • Rolmaat
 • Accuboormachine
 • Afkortzaag/handzaag
 • Boortjes
 • Potlood
 • Blokhaak
 • Cirkelzaag

Natuurlijk hoef je dit niet allemaal te kopen als je het niet hebt. Meestal heb je wel wat familie of vrienden waar je deze spullen van kunt lenen.

Als laatste optie kun je ook nog gereedschappen lenen bij de meeste bouwmarkten!

Als laatste dien je de materialen te bestellen. Iets waar de gemiddelde doe-het-zelver vaak tegen opziet. Ze denken vaak dat ze verkeerd bestellen of dingen vergeten.

In de meeste gevallen is dit ook zo. Bij de bouwtekeningen uit het bouwtekeningen pakket krijg je een volledige materialenlijst.

Zo hoef je hier zelf niet over na te denken en kun je direct gaan bestellen!

Stap 2: Start Met Bouwen

Je kunt nu eigenlijk je verstand op 0 zetten en starten met het volgen van het stappenplan van de bouwtekeningen.

Begin met alle materialen op de juiste maat te zagen, of laat dit doen bij een bouwmarkt. Dan heb je ook minder gereedschappen nodig.

Zorg dat de bouwtekeningen altijd in de buurt liggen zodat je even snel kunt kijken als je twijfelt.

Bovendien is het belangrijk om altijd op een vlakke ondergrond te werken. Dit werkt niet alleen voor jou het fijnst, maar geeft ook de beste resultaten!

Druk de bouwtekeningen af om zo sneller te kunnen werken.

Stap 3: Puntjes Op De i

Zo simpel is het! Je werkt de bouwtekeningen en het stappenplan af en je hebt een radiatorombouw zelf gemaakt. Eentje waar je ook nog eens super trots op kunt zijn.

Zo werkt het ook met alle andere 10.000+ bouwtekeningen die je in het pakket kunt vinden. Snap je waarom ik een fan ben?!

Goed, als je dit gedaan hebt dan moet je nog wel even aan de afwerking denken. Schilderen is natuurlijk een must, tenzij je voor hout hebt gekozen dat je zo al mooi vind!

Als je het wel gaat verven dan is het belangrijk dat je het hout goed glad opschuurt. Doe dit met de hand met een schuurpapiertje of met een schuurmachine.

Let op dat je niet te veel druk zet als je een schuurmachine gebruikt. Anders kun je deukjes in je hout krijgen die je goed ziet als het geschilderd is.

De verf die je gaat kiezen moet warmtebestendig zijn. Breng de verf aan met een kwast of een roller. Dit kun je kiezen op persoonlijke voorkeur.

De kleur die je kiest is volledig aan jou. Wit word vaak gekozen, maar je kunt hem ook dezelfde kleur als de muur geven, zodat hij een beetje wegvalt.

Wil je dat het meer opvalt? Geef hem dan een andere kleur dan de muur!

radiatorombouw-verven (1)

Radiatorombouw Zelf Maken (VIDEO)

Bekijk deze korte video van Fred van het bouwtekeningen pakket waarin hij kort even alle stappen langsloopt.

Gratis Bouwtekeningen

Je komt veel ''gratis bouwtekeningen'' tegen om zelf een radiatorombouw te maken. Deze worden dan weggeven door bedrijven die een bepaalde soort radiator verkopen.

Deze bouwtekeningen werken alleen voor deze radiatoren. Trap hier dus niet in. Dit zou zonde zijn! 

Je kunt het beste aan de slag met het bouwtekeningen pakket!

Wil je hier eerst wat meer over weten? Lees dan mijn Freds Bouwtekeningen review eens!

Hier laat ik je volledig zien wat het allemaal precies inhoud waardoor je kunt ontdekken of het wat voor jou is.

Succes, mocht je nog vragen hebben dan kun je ze altijd achterlaten onder dit artikel!

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.