maart 14

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Bosch AHS 55-20 Heggenschaar Review: Geldverspilling…?

Bosch AHS 55-20 Heggenschaar Review: Geldverspilling…?

Door: Rob Boom

maart 14, 2021


Zonder enige twijfel vind ik de winter de meest vervelende periode in het jaar. Het is koud, het is guur én ik kan geen tijd in de tuin doorbrengen. Het is namelijk niet verstandig om in de winterperiode bijvoorbeeld struiken of heggen te snoeien. Tegelijkertijd is het eigenlijk ook te koud en te nat om in deze periode in de tuin te werken.

In de lente, in de zomer en in het najaar werk ik maar al te graag in mijn tuin. Ik vind het heerlijk om mijn tuin netjes bij te houden, om mijn tuin netjes op te knappen en om mijn tuin fraai te houden. Om dat mogelijk te maken, maak ik met veel plezier gebruik van de Bosch AHS 55-20 heggenschaar.

Deze heggenschaar heb ik enige tijd geleden gekocht en ik heb daar geen moment spijt van gehad. Waarom niet? Dat vertel ik je graag in deze Bosch AHS 55-20 heggenschaar review. Zo bespreek ik in deze Bosch AHS 55-20 review wat in mijn ogen de sterke punten zijn van deze heggenschaar, maar ik kijk ook met een kritische blik naar de verschillende nadelen. Verder laat ik je ook kennis maken met feitelijke zaken, zoals bijvoorbeeld het prijskaartje.

Wat is de Bosch AHS 55-20 precies?

De Bosch AHS 55-20 is één van de vele heggenscharen die in het aanbod van Bosch terug te vinden is. Het aanbod van Bosch is behoorlijk gevarieerd te noemen, waarbij de AHS 55-20 zich op meerdere punten weet te onderscheiden.

Zo is deze heggenschaar bij uitstek geschikt voor het snoeien van struiken en heggen met dunne takken. Indien de takken een maximale diameter van 20 mm hebben, weet deze heggenschaar ze moeiteloos door te snoeien. 

Bijkomend voordeel is dat deze heggenschaar over een lang zwaard beschikt. Met dank aan dit lange zwaard is het mogelijk om ook hoge heggen te snoeien. Zo heb ik zelf een haag in mijn tuin die maar liefst 2 meter hoog is; met de Bosch AHS 55-20 heb ik geen problemen om deze haag netjes bij te snoeien.

Al met al is de Bosch AHS 55-20 een handzame heggenschaar. Een heggenschaar die ideaal is voor het snoeien van heggen met dunne takken. Zolang de takken maar niet dikker dan 20 mm zijn, kun je alle kanten op met deze Bosch heggenschaar. Daarover vertel ik je graag meer in deze Bosch AHS 55-20 review! 

Voor wie is de Bosch AHS 55-20 geschikt?

Ben je op zoek naar een heggenschaar om de heggen/struiken in jouw tuin netjes bij te werken? Dan is mijn advies om even goed naar de heggen en struiken in jouw tuin te kijken. Hebben deze heggen en struiken een beetje dezelfde structuur? Of verschillen deze qua samenstelling nogal ten opzichte van elkaar?

In mijn ogen is de Bosch AHS 55-20 voor veel heggen geschikt, maar voor sommige heggen ook zéker niet. Indien jij een heg met vrij dikke takken in jouw tuin hebt staan, heb je niet al te veel aan deze heggenschaar. In dat geval kun je beter voor een stevigere heggenschaar gaan. 

Wat mij betreft is deze heggenschaar dus zeker niet voor iedereen geschikt. Wel ben ik van mening dat veel Nederlandse huishoudens deze heggenschaar prima kunnen gebruiken. Met deze heggenschaar is het namelijk een fluitje van een cent om veel soorten heggen/struiken netjes bij te snoeien.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van de Bosch AHS 55-20?

Ben je op zoek naar een heggenschaar die aan al jouw verwachtingen gaat voldoen? Dan is mijn advies allereerst om jouw wensen op een rijtje te zetten. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel geld je uit wilt geven, wat voor soort struiken/heggen je wilt kunnen snoeien en aan welke functies je veel waarde hecht.

Ik kan je in ieder geval één ding verklappen: de Bosch AHS 55-20 beschikt echt over heel veel handige functies. Functies waar je bovendien langdurig van kunt genieten; dat is te danken aan de sublieme kwaliteit. Graag wil ik je even kennis laten maken met de belangrijkste specs van deze heggenschaar:

 • Aandrijving: 18V accu
 • Zaagbladlengte: 55 cm
 • Tandafstand zaagblad: 20 mm
 • Maximale geluidsniveau: 91 decibel
 • Maximale diameter tak: 20 mm
 • Herkomst precisiemessen: Zwitserland
 • Gewicht: 2,6 kilogram

Over veel van deze specs ben ik uitermate te spreken. Daar vertel ik je graag meer over in het restant van deze Bosch AHS 55-20 review. 

Graag wil ik je eerst op het volgende wijzen: er zijn twee varianten van deze heggenschaar in omloop. Zo kun je kiezen voor de aanschaf van alleen de body van deze heggenschaar. Dit betekent dat je géén accu en géén oplader meegeleverd krijgt. Je kunt echter ook kiezen voor een complete set, waarbij je de heggenschaar in combinatie met een accu en een oplader geleverd krijgt.

Bosch AHS 55-20 LI Accu heggenschaar

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de Bosch AHS 55-20?

Maak ik met veel plezier gebruik van de Bosch AHS 55-20? Ja, dat is zeker het geval. Zoals ik in de inleiding van deze Bosch AHS 55-20 review al aangaf, heb ik echt groene vingers. Aangezien ik tuinieren leuk vind, ben ik ook bereid om geld in goede gereedschappen te investeren.

Toen ik op zoek naar een nieuwe heggenschaar ging, kwam ik meerdere interessante varianten tegen. Uiteindelijk is mijn keuze toch op de Bosch AHS 55-20 gevallen. Waarom? Dit had onder meer met de prijs-kwaliteitsverhouding te maken. Gaandeweg heb ik gemerkt dat ik de juiste keuze heb gemaakt; met de Bosch AHS 55-20 geniet ik namelijk van veel voordelen. Over de belangrijkste voordelen lees je hieronder meer.

Onbeperkte bewegingsvrijheid

In mijn ogen is het echt ideaal dat dit een heggenschaar op accu betreft. Dit betekent dat je géén rekening hoeft te houden met een snoer. Je geniet hierdoor van onbeperkte bewegingsvrijheid en je kunt ook nooit het snoer doorsnoeien. Logisch ook, aangezien deze heggenschaar dus géén snoer heeft. Ideaal

Geweldig zaagblad/zwaard

Iets waar ik ook zeer blij mee ben, is het zaagblad van deze heggenschaar. Dit zaagblad, ook wel aangeduid als zwaard of mes, heeft een lengte van maar liefst 55 centimeter. Dit is vrij lang, waardoor je ook hoge struiken/heggen moeiteloos met deze heggenschaar bij kunt snoeien.

Bovendien heeft Bosch hierbij gebruik gemaakt van Zwitserse precisiemessen. Deze messen zijn vlijmscherp, zijn van de beste kwaliteit en hebben ook nog de juiste tandafstand. De afstand tussen twee tandjes is altijd 20 mm; hierdoor is deze heggenschaar geschikt voor middelzwaar snoeiwerk.

Over de kwaliteit van dit zaagblad ben ik echt onder de indruk. Ik gebruik de heggenschaar nu al langere tijd, waarbij ik géén veranderingen opgemerkt hebt. Normaal gesproken merk je wel eens dat de messen minder scherp beginnen te worden, maar daar is bij de Bosch AHS 55-20 heggenschaar absoluut geen sprake van.

Tot slot wil ik nog aangeven dat het mes van deze heggenschaar gebruik van een uniek systeem maakt. Het ‘Bosch Anti-Blocking’ systeem zorgt ervoor dat je tijdens het snoeien niet bang hoeft te zijn voor blokkades. Je hoeft hierdoor niet bang te zijn dat dit mes ergens achter blijft hangen!

Zeer krachtig

Wil je grote heggen of struiken in jouw tuin gaan snoeien? Dan is het aan te raden om hier de nodige tijd voor vrij te maken. Je hebt namelijk niet alleen met het snoeien te maken, maar ook met het opruimen van alle gesnoeide bladeren.

Gelukkig gaat het snoeien met de Bosch AHS 55-20 bijzonder snel. In mijn ogen is dat met name te danken aan de krachtige motor/accu van deze heggenschaar. De krachtige Lithium-Ion accu (18 volt) van Bosch drijft de heggenschaar eigenlijk prima aan. In combinatie met het geweldige zaagblad geniet je hierdoor van snel en zuiver snoeiwerk.

Bijkomend voordeel: de accu is ook behoorlijk snel weer opgeladen. Zodra de accu leeg is, krijg je dit duidelijk te zien. Met dank aan de meegeleverde oplader kun je de accu binnen een kort tijdsbestek weer volledig opladen. 

Bosch AHS 55-20 LI Accu heggenschaar2

Kwaliteit

Als laatste punt wil ik in het kort nog even de kwaliteit aanstippen. De Bosch AHS 55-20 heggenschaar is in mijn ogen écht van de typerende Bosch kwaliteit. Je betaalt niet super veel geld voor deze heggenschaar, terwijl je wel van een prima kwaliteit verzekerd bent. Dit merk je niet alleen tijdens het snoeien, maar ook aan de levensduur. Ik ben er van overtuigd dat jij – net zoals ik – ook jarenlang van deze heggenschaar gaat genieten!

Wat zijn de nadelen van de Bosch AHS 55-20?In deze Bosch AHS 55-20 review heb je vooralsnog kennis kunnen maken met de voordelen van dit apparaat. Tijdens mijn gebruik van deze heggenschaar ben ik echter ook tegen enkele nadelen opgelopen. Enkele van deze nadelen wil ik hieronder graag met je delen, zodat je een compleet beeld van deze heggenschaar gaat krijgen.

Hoog geluidsniveau

Ga je met de Bosch AHS 55-20 een heg of struik in jouw tuin snoeien? Zorg hoe dan ook voor goede gehoorbescherming. Deze heggenschaar maakt namelijk een maximaal geluidsniveau van 91 decibel. In mijn ogen is dat echt véél te luid.

Indien je op een veilige manier met deze heggenschaar wilt werken, is het gebruik van gehoorbescherming absoluut noodzakelijk. Neem het zekere voor het onzekere en draag daarom altijd gehoorbescherming als je van dit apparaat gebruik gaat maken.

Geen draaibare kop

Voordat ik de Bosch AHS 55-20 kocht, had ik een heggenschaar met een draaibare kop. Dankzij die draaibare kop was het ook mogelijk om de bovenkant van de heg/struik moeiteloos te snoeien. Bij de Bosch AHS 55-20 ontbreekt een dergelijke draaibare kop helaas.

Ik heb hierdoor gemerkt dat het in sommige gevallen vrij lastig snoeien is. Ik heb echter ook gemerkt dat je hier vrij snel aan went. Ik heb nu in ieder geval enkele handige trucjes waarmee ik de heggen en struiken in mijn tuin van onder tot boven netjes kan snoeien.

Bosch AHS 55-20 LI Accu heggenschaar3

Wat kost de Bosch AHS 55-20?

Is het voor jou de hoogste tijd om een nieuwe heggenschaar aan te schaffen? Dan weet je op voorhand dat je meer dan voldoende keuze hebt. Binnen het uitgebreide aanbod van heggenscharen kom je ook vrij veel prijsklassen terug. De prijskaartjes variëren eigenlijk van enkele tientjes tot aan enkele honderden euro’s. Hoe zit het met het prijskaartje van de Bosch AHS 55-20?

Nou, dat ligt er maar net aan voor welke variant je kiest. Zoals ik eerder in deze Bosch AHS 55-20 review al aangaf, kan je uit twee varianten kiezen. In onderstaand lijstje zie je deze varianten inclusief bijbehorend prijskaartje:

 • Bosch AHS 55-20 losse body: 88,46 euro
 • Bosch AHS 55-20 complete set: 154,99 euro

Zoals je ziet, maakt het nogal veel uit voor welke variant je kiest. In mijn ogen kun je het beste kiezen voor de complete set. Waarom? Omdat je daarmee direct kunt starten; je krijgt dan immers een accu en oplader meegeleverd. Bovendien is het niet significant goedkoper om alle onderdelen los te kopen.

Wat vinden andere mensen van de Bosch AHS 55-20?

In Nederland zijn we behoorlijk gek op tuinieren. Het is zeker niet van iedereen een hobby, maar toch zijn er veel Nederlanders die graag veel tijd aan hun tuin besteden. Geldt dat ook voor jou? Dan is het dus interessant om voor de Bosch AHS 55-20 te kiezen; dat is althans mijn persoonlijke mening.

Zijn andere kopers ook zo te spreken over deze heggenschaar? Ik ben op onderzoek uitgegaan! Al snel zag ik bij mijn partner Bol.com veel beoordelingen staan; met meer dan 50 beoordelingen is een score van 4,5 (op een schaal van 1-5) echt prima te noemen. Hieronder vind je enkele beoordelingen van andere kopers:

Bosch AHS 55-20-ervaring

Mijn persoonlijke bevindingen

Over het algemeen zijn alle kopers te spreken over de Bosch AHS 55-20. Dat geldt ook absoluut voor mij. Met veel plezier maak ik al geruime tijd van deze sublieme heggenschaar. Onder meer de kwaliteit, de prijsstelling en de mogelijkheden spreken mij stuk voor stuk aan. 

Als je nog op zoek naar een goede heggenschaar bent, kan ik je de Bosch AHS 55-20 in ieder geval van harte aanraden! 

Bosch AHS 55-20 Heggenschaar

9

Prijs

9.5/10

Kwaliteit

9.0/10

Opties

8.5/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.