december 16

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • In #7 Stappen Zelf Een Kledingkast Maken? | MDF & Steigerhout

In #7 Stappen Zelf Een Kledingkast Maken? | MDF & Steigerhout

Door: Rob Boom

december 16, 2020


Als je op dit artikel terechtgekomen bent dan is de kans erg groot dat je zelf een kledingkast wil gaan maken. Met dit artikel zit je dan precies goed, want ik ga je alle exacte stappen geven die ik zelf gebruik voor al mijn klussen.

Het is een relatief simpel te volgen stappenplan, maar je moet je er wel aan houden. Als je dit doet dan zal je vandaag nog die kledingkast zelf kunnen maken. Ik kan niet beloven dat je hem al afkrijgt, maar wel dat je in ieder geval al een heel eind komt.

In dit artikel leer je hoe je verschillende kasten zelf kunt maken. Denk hierbij aan een kledingkast met schuifdeuren, meubelpanelen, inbouw enz. 

Het gevoel dat je hebt als je zelf een kledingkast gebouwd hebt is: trots. Elke ochtend en avond zie jij, maar ook je vrouw/vriendin, de prachtige zelfgemaakte kast!

1.0 Zelf een kledingkast maken of een kledingkast kopen?

Als je dit artikel leest dan betekent het hoogstwaarschijnlijk dat je zelf een kledingkast wil maken. Maar voor de twijfelaars onder ons zet ik de voor- & nadelen van het zelf maken of kopen van een kledingkast op een rijtje.

1.1 Voor- & nadelen van het zelf maken van een kledingkast

 • Bepaal zelf de maten, bouw de kast in
 • Je kunt zelf bepalen wat er allemaal in de kast komt (deuren, panelen, lades enz)
 • Je bepaalt de kwaliteit van het materiaal zelf
 • Het is goedkoper dan een kledingkast kopen
 • Geeft bovendien veel voldoening
 • Duurt langer dan kopen
 • Niet voor mensen met 2 linkerhanden

1.2 Voor- & nadelen van het kopen van een kledingkast

 • Het is super snel
 • Word vaak tot in huis geleverd
 • Duurder dan zelf maken
 • Geen invloed op de kwaliteit van het materiaal
 • Alleen standaardmaten, een inbouwkast bestellen is helemaal duur

1.3 Wat gaat het mij kosten om zelf een kledingkast te maken?

Dit vind ik altijd een lastige vraag als je zelf aan de klus gaat. De ene klusser doet het namelijk met een paar honderd euro, want die zoekt naar goedkopere materialen terwijl de andere klusser hier wellicht €1.000+ in steekt. 

Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Zelf een kledingkast bouwen kun je vaak al voor een paar honderd euro doen. Het enige wat echt geld kost is het plaatmateriaal. Als je een wat goedkoper materiaal gebruikt is dit prima te doen.

Onthoud wel dat hoe duurder het materiaal, hoe duurzamer de kast is en hoe langer de kast meegaat. Een tip om goedkoop zelf een kledingkast te maken is door naar de bouwmarkt te gaan en hier de materialen te halen. Bestellen op internet is vaak duurder door de levering enz.

2.0 In #7 stappen zelf een kledingkast maken

Inmiddels weten de meeste lezers van mijn blog dat ik bij elke klus gebruik maak van een kant-en-klaar bouwtekeningen pakket waar meer dan 10.000 tekeningen voor alle klussen in staan. Ik kies simpelweg een tekening van een kledingkast die ik tof vind en download hier alles van.

Ik hoef dan alleen nog maar naar de bouwmarkt en klaar is kees. In mijn Freds Bouwtekeningen review deel ik mijn ervaringen en meer informatie met dit pakket.

Je kan het overigens ook zelf doen. Dit stappenplan leg ik hieronder uit voor je, maar toch adviseer ik je om aan de slag te gaan met de bouwtekeningen van Fred. Dat is het alleen al waard voor deze klus, maar ook voor alle volgende klussen die je hebt. Scheelt enorm veel tijd en moeite!

2.1 Doe inspiratie op en maak een moodboard

Stap nummer 1 in het zelf maken van een kledingkast is het opdoen van inspiratie. Dit klinkt wellicht wat suf, maar is in mijn optiek juist belangrijk. Een groot voordeel van het zelf maken van een kledingkast is namelijk dat je zelf kan bepalen hoe de kast eruit komt te zien!

Het zou een beetje zonde zijn als je een kast maakt die je ook in de winkel kan kopen. Maak het eigen, doe inspiratie op en maak een moodboard van alle toffe dingen die je vindt. Dit kan je op de computer doen, maar je kan ook alles uitprinten en op een groot vel papier plakken.

Kijk in magazines, zoek eens op Pinterest en ga eens naar winkels om foto's te maken van kledingkasten die je tof vindt. Uiteindelijk kun je alle elementen die je vet vindt samenvoegen en hier een ontwerp van maken.

kledingkast-zelf-maken-pinterest.PNG

2.1.1 wil je zelf een kledingkast met schuifdeuren maken?

Er zijn ontzettend veel verschillende opties als het aankomt op het zelf maken van een kledingkast. Zo is er bijvoorbeeld een optie om een kledingkast met schuifdeuren te maken. Dit heeft als grote voordeel dat je prima een kledingkast in een krappe ruimte kunt maken.

De kledingkast heeft dan namelijk geen openslaande deuren en ziet er behoorlijk strak en netjes uit. Je kunt ook verschillende kasten met elkaar combineren.

Denk aan een inbouwkast maken, waar ik zo nog even op kom, en hier schuifdeuren voor maken om zo de kast weg te laten vallen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en je bent nu vrij om dit allemaal te combineren en jouw droomkast te maken.

2.1.2 zelf een kledingkast maken met meubelpanelen

Wat je ook steeds vaker ziet is dat mensen kasten bouwen van meubelpanelen. Hier worden bijvoorbeeld ook inbouw kledingkasten mee gemaakt. Er word vaak gekozen voor meubelpanelen, omdat deze glad en kant-en-klaar zijn.

Je hoeft ze niet meer te bewerken of ook maar iets mee te doen. Je monteert ze in de kast en dat is het. Meubelpanelen zijn echter vaak wel een stuk duurder als normaal hout. Dit komt doordat je er dus verder niks meer mee hoeft te doen.

2.1.3 zelf een inbouw kledingkast maken?

Inbouw kledingkasten zijn kasten waar tegenwoordig veel voor gekozen wordt. Je kunt deze perfect op maat laten maken in bijvoorbeeld een nis waar je normaal toch niks mee kunt.

Zo vul je nutteloze ruimtes op met een handige inbouw kledingkast. Deze kasten kun je echter niet meenemen met de verhuizing, want het is op maat gemaakt en zal dus niet passen in je nieuwe huis. Dat is wel een nadeel aan een inbouw kledingkast zelf maken.

Echter is het voor je huidige woning wel een enorme aanwinst. Je kunt deze kasten precies maken zoals jij wil!

2.2 Bepaal de locatie en meet alle maten op

De volgende stap in het proces is bepalen waar de kast komt te staan. Ook deze stap is erg belangrijk. Wil je namelijk een kast bouwen die je ook kan verplaatsen of je wil je de kast precies ergens tussenin zetten? Hier is het al zaak dat je alle maten goed opmeet.

Maar wat je ook kan doen, en dat vind ik heel erg tof, is een kast inbouwen en dus een inbouwkast maken. In dit geval is het meten helemaal van cruciaal belang, want anders past het simpelweg niet. 

Hoe dan ook: bepaal de locatie en meet alles goed op. Meet onder, in het midden en boven. Zo weet je zeker dat er geen verschillen in maten zijn door bijvoorbeeld scheve muren. Is dit wel zo? Hou dan de kleinste maat aan bij het bouwen, anders past een deel van de kast wel en een ander deel niet.

Schrijf alles op, zodat je de maten goed kan onthouden, want die heb je straks uiteraard weer nodig.

2.3 Maak of download de juiste bouwtekeningen voor de kledingkast

De juiste bouwtekeningen zijn van groot belang als je zelf een kledingkast wil gaan maken. Als je handig bent dan kun je uiteraard zelf de bouwtekeningen maken, maar dit is meestal moeilijker dan het lijkt.

Ik heb er een hekel aan en doe altijd wel iets verkeerd. Juist om die reden heb ik een aantal jaar geleden het Freds Bouwtekeningen pakket aangeschaft en gebruik ik het sindsdien voor elke klus die ik doe. Ontzettend goede investering geweest dus.

Voor jou is het zaak om of een bouwtekening zelf te maken of om te kiezen om een bouwtekening uit het pakket van Fred te downloaden. Dat laatste kan ik je uiteraard van harte aanraden, aangezien dit veel tijd en moeite kost.

2.4 Maak een materialenlijst

De volgende stap is het maken van verschillende lijstjes, te beginnen met een materialenlijst. Als je aan de slag gaat met het bouwtekeningenpakket van Fred dan krijg je al deze lijstjes bij de bouwtekening die je kiest en hoef je dit dus niet meer te doen.

Het eerste lijstje dat je zelf gaat maken is dus een materialenlijst. Op deze lijst schrijf je alle materialen die je denkt nodig te hebben voor de kast. Belangrijk is dat je echt alles uit gaat denken en zorgt dat je niks vergeet. Niks is irritanter dan halverwege de klus terug moeten gaan naar de bouwmarkt.

Dat is ook mede waarom ik Freds Bouwtekeningen zo handig vind. 

Schrijf het aantal planken op, hoeveel schroeven je nodig hebt en alle andere materialen die je denkt nodig te hebben voor de klus. Dit is als het ware je boodschappenlijstje voor in de bouwmarkt.

2.5 Maak een zaaglijst en laat het hout zagen bij de bouwmarkt

Het volgende lijstje dat je gaat maken is minstens zo handig en belangrijk. Het is namelijk een zaaglijst. Op deze lijst schrijf je exact hoeveel planken je van welke maat nodig hebt. 

Dit is handig als je zelf gaat zagen, maar wat nog handiger is, is dat je dan bij de bouwmarkt als je al het materiaal gaat halen ook gelijk de planken op maat kan laten zagen. Bij de meeste grotere bouwmarkten kun je dit namelijk laten doen. Denk aan de Formido en de Hornbach bijvoorbeeld.

Zo ben je dus langzaam maar zeker je eigen bouwpakket aan het samenstellen. Makkelijker dan dit kan niet!

zaag

2.6 Maak een gereedschapslijst en ga nu naar de bouwmarkt

Het laatste lijstje dat je moet maken is een gereedschapslijst. Waarschijnlijk heb je een groot deel van de gereedschappen al zelf, maar de gereedschappen die je niet hebt kun je dan lenen bij familie of bij de bouwmarkt.

Gelukkig heb je niet zo veel nodig om een kledingkast zelf te maken. Denk hierbij vooral aan de basis gereedschappen, zoals:

Je bent uiteraard vrij om zelf aan te vullen met andere gereedschappen die je denkt nodig te hebben tijdens de klus. Denk bijvoorbeeld aan een kruislijnlaser om de kast af te tekenen op de muur.

2.7 Bouw nu zelf je kledingkast met het bouwpakket 

De allerlaatste stap is de stap waarbij de daadwerkelijk de kledingkast zelf gaat bouwen. Met de voorgaande stappen heb je namelijk een compleet bouwpakket voor jezelf verzameld. Met dit bouwpakket kun je nu binnen enkele uren je kledingkast maken.

Gebruik het gezaagde materiaal en zet dit eenvoudig in elkaar aan de hand van Freds Bouwtekeningen of de bouwtekeningen die je zelf gemaakt hebt. Hoe dan ook, start met bouwen!

Mocht je hier nog vragen over hebben of er toch niet helemaal uitkomen, stel dan je vragen onder dit artikel en ik zal je zo goed mogelijk proberen te helpen. Als het goed is dan kun je met dit volledige stappenplan zelf een kledingkast maken!

zelf-kledingkast-maken (1)

3.0 Meer meubels & klussen zelf maken?

Als je vaker dit soort klussen doet, meer meubels zelf maakt of het wellicht gewoon leuk vind om te klussen dan is het Freds Bouwtekeningenpakket een echte aanwinst voor jou. Menig klusserhart gaat hier namelijk sneller van kloppen.

Dit pakket bestaat uit een online omgeving waarin je kunt zoeken naar bouwtekeningen (10.000+) voor eigenlijk elke klus. Denk aan kleine klusjes zoals het bouwen van een vogelhuisje tot aan mega klussen zoals het bouwen van overkappingen en schuren. Werkelijk alles is te vinden in dit pakket.

Dat is reden 1 waarom ik dit pakket voor al mijn klussen gebruik. Ik hoef namelijk nooit meer te zoeken naar bouwtekeningen die vaak te duur en incompleet zijn.

Reden 2 is het gemak. Je kiest een bouwtekening, deze download je en vervolgens krijg je ook alle nodige lijstjes. Denk aan een materialenlijst, gereedschapslijst en zaaglijst. Binnen 5 minuten heb je alle lijstjes en bouwtekeningen en kun je de spullen gaan verzamelen bij de bouwmarkt. 

Eenmaal weer thuis is het een kwestie van in elkaar zetten van het hele pakket dat je verzameld hebt. Snap je nu waarom ik dit eigenlijk voor elke klus gebruik? Het is bijna te makkelijk en dit is dan ook waarom ik dit elke klusser aanraad. Al deze klussers zijn mij hier stuk-voor-stuk dankbaar voor haha!

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.