oktober 27

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • In #7 Stappen Zelf Een Deur Maken Van Planken?!

In #7 Stappen Zelf Een Deur Maken Van Planken?!

Door: Rob Boom

oktober 27, 2020


Vandaag staat er wederom een hele toffe en dankbare klus om het programma, namelijk: zelf een deur maken van plank!

Goede kans dat je nu eens iets wilt gaan bouwen waar te trots op bent. Een op maat gemaakte deur die je volledig zelf van planken gemaakt hebt.

In dit artikel ga ik je helpen om zo'n deur volledig zelf te maken. Lastig is het op zich niet, alleen moet je wel even weten hoe alles precies in zijn werk gaat.

Daarnaast moet je ook de juiste benodigdheden hebben. Dit is waar veel doe-het-zelvers de mist in gaan. Maar geen zorgen... ik help je stap-voor-stap met het bouwen van een deur van planken!

Tip: gratis bouwtekeningen ontvangen? Klik hier en download jouw pakket volledig gratis!

Zelf een deur maken van planken of een deur kopen?

Als het goed is dan heb je nu inmiddels besloten dat je zelf een deur van planken wilt maken. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze gemaakt hebt, zet ik nog eens alle voor- & nadelen op een rijtje.

Voor- & nadelen van het zelf maken van een deur van planken

 • Goedkoop
 • Perfect op maat te maken
 • Geeft ontzettend veel voldoening
 • Je bepaalt de kwaliteit van de deur volledig zelf
 • Kost meer tijd dan een deur kopen
 • Juiste bouwtekeningen nodig
 • Juiste gereedschappen nodig

Voor- & nadelen van het kopen van een deur

 • Een deur kopen is snel en gemakkelijk
 • Weinig gereedschap nodig
 • Een deur kopen kost je behoorlijk wat geld
 • Geen invloed op de kwaliteit van de deur
 • Alleen maar standaard maten

Zo hebben beide zo zijn voor- & nadelen, maar ik denk dat je met jouw klussershart veel liever een deur zelf maakt van planken dan dat je er een koopt die niet helemaal naar eigen wens is.

Mocht je er wel een willen kopen dan kun je dat altijd hier makkelijk doen.

Wat gaat het kosten om zelf een deur van planken te maken?

Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Feit is natuurlijk dat het zelf maken van een deur met planken vele malen goedkoper is dan een deur op maat laten maken of simpelweg een deur te kopen.

Het hangt natuurlijk volledig van de grootte en het materiaal van de deur af. Zo kun je al een houten deur van planken maken voor enkele tientjes, maar ook van honderden of duizenden euro's.

Het is zaak dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je uit wilt geven aan deze klus en wat voor kwaliteit je wilt hebben. Vaak geldt natuurlijk: hoe duurder hoe beter. 

Uiteindelijk wil je een deur maken die lang mee gaat. Mijn tip is om hier dan ook wel wat geld in te steken. Daar heb je op lange termijn veel plezier van!

Is het moeilijk om een deur van planken te maken?

Absoluut niet. Ik denk dat het zelf maken van een deur van planken relatief gezien een van de makkelijkere klussen is. Natuurlijk is het voor de klusser met 2 linkerhanden pittig, maar elke wat ervaren klusser moet hier geen problemen mee hebben.

Je hoeft niet ingewikkeld te gaan boren of lastige verbindingen te maken. Het enige waar je wellicht wat problemen mee kan hebben is het afhangen van de deur.

Maar goed; dan is de deur al af dus in principe hoort dit niet bij het bouwproces ;-). Overigens staan er op YouTube zat video's waarin je dit kunt leren.

En anders ken je vast wel een klussen of huur je er wat mij betreft eentje in. Het afhangen van een deur is hooguit een uurtje werk dus dat hoeft ook niet duur te zijn.

In #7 stappen zelf een deur van planken maken!

Goed, om je op weg te helpen heb ik een relatief simpel stappenplan gemaakt voor je. De meeste mensen die, mij inmiddels een beetje kennen en mijn website dagelijks bezoeken, weten dat ik altijd gebruik maak van de tekeningen van Fred.

Deze zijn ook weer bij deze klus enorm aan te raden, aangezien je hier zo'n beetje alle verschillende soorten deuren van houten planken kunt vinden.

Stap 1: bepaal de afmetingen van de deur

Allereerst gaan we bepalen welke afmetingen de deur moet gaan hebben. Pak een meetlint, een stuk papier en een pen of potlood en loop naar de plek waar de deur moet komen te hangen.

Vervolgens bepaal je of de deur er in moet komen te hangen, dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij een binnendeur, of dat de deur er op moet komen te hangen.

Denk bijvoorbeeld aan schuifdeuren die je voor de opening trekt. In dit geval dien je rekening te houden met de hoogte. Meet alles goed op en maak zelf een klein schetsje waar je de maten bij zet.

Hierdoor weet je altijd nog welke maten nou ook al weer waar bij hoorden. En doe dit nou, want geloof mij: ik heb vaker alles opnieuw op moeten meten omdat ik dacht ''ik onthoud het wel''.

Als je een deur in een kozijn moet hangen dan dien je ook rekening te houden met scheve dingen. Bijvoorbeeld scheve huizen of kozijnen.

Meet daarom altijd op meerdere punten om te kijken of het allemaal wel klopt. Klopt het niet, neem dan de grootste maten. En haal altijd 1 cm van de breedte en 1,5 cm van de hoogte af. Hierdoor valt de deur mooi in het kozijn.

Houd ook rekening met eventuele toevoegingen die er later nog ingebouwd worden, zoals bijvoorbeeld een dorpel. Als dit zo is dan moet je de hoogte maat dus inkorten.

Stap 2: bepaal wat voor soort deur je wil gaan maken

Er bestaat natuurlijk niet maar een soort deur van planken die je kan gaan maken. Er zijn verschillende vormen en maten. Hieronder vind je de meest populaire deuren.

De illustraties en tekeningen zijn overigens uit het Freds Bouwtekeningen pakket.

Zelf een paneeldeur maken

Paneeldeuren zag je voorheen vaak alleen in oude landelijke huizen terugkomen. Maar vandaag de dag zie je deze deuren steeds vaker. Ook in nieuwbouwwoningen, omdat de landelijke stijl tegenwoordig erg populair is.

Je hebt allerlei verschillende soorten paneeldeuren die je kunt maken. Persoonlijk vind ik ze ook altijd erg tof.

zelf-een-paneeldeur-maken

Zelf een schuifdeur maken

Ook schuifdeuren zijn erg gewild. Deze vallen natuurlijk ook zeker onder de landelijke stijl, omdat het wat weg heeft van een grote schuurdeur die je vaak terugziet op oude boerderijen.

Het zijn prachtige en vooral ook praktische deuren. Door een schuifdeur te plaatsen hoef je geen rekening te houden met een openslaande deur. Dit bespaart behoorlijk wat ruimte.

Pas alleen op dat je geen TV aan de muur hangt waar de deur naartoe kan schuiven ;-).

Als je een schuifdeur gaat maken dan is het belangrijk om op een vlakke ondergrond te werken, zodat elke plank netjes strak vastgemaakt kan worden. Zo bouw je zelf een prachtige deur van planken.

Zelf een schuurdeur maken

Een schuurdeur maken van planken is ook een goed idee, omdat deze zelfgemaakte deuren over het algemeen gezien veel sterker zijn en wel tegen een stootje kunnen.

Je kan ook zelf goed bepalen hoeveel planken je gebruikt en hoe stevig je hem maakt. Wil je er bijvoorbeeld een raam in of heb je liever een volledige dichte deur.

Zo zien de inbrekers in ieder geval de dure elektrische fietsen, de racefiets of de scooter niet staan. Aan de andere kant kun je wel in de schuur werken met natuurlijk ligt als je er een raam in plaatst.

Bepaal in dit geval voor jezelf wat voor deur je wilt hebben. Bouw je vanuit het niets een schuur of dan is het aan te raden om de opening wat breder te maken. Hierdoor kun je makkelijker grote spullen in de schuur kwijt.

Denk dus aan een scooter of een kruiwagen bijvoorbeeld.

zelf-een-schuurdeur-maken

Zelf een garagedeur maken

Als je een klus van een volgend level wilt hebben dan kun je zelfs een garagedeur zelf maken. De meeste garagedeuren schuiven naar boven open en werken prima.

Maar zelf een garagedeur maken kan ook zo zijn voordelen hebben. Ten eerste staat het ontzettend tof om een houten garagedeur te hebben. 2 dan wel te verstaan, want houten garagedeuren bestaan altijd uit 2 deuren.

Met de juiste bouwtekeningen kun je twee prachtige openslaande garagedeuren maken. Zo heb je super veel ruimte en hoef je maar een deur open te doen als je er zelf even door moet.

Dan hoef je dus niet je volledige garage open te gooien.

zelf-een-garagedeur-maken

Zelf een boerendeur maken

Ook de boerendeur is weer terug van weggeweest. Dit is een deur die je open kan doen in twee delen. Oftewel: je kan de onderkant dicht laten zitten en de bovenkant van de deur open doen.

Deze originele deuren vind je vaak terug bij boerderijen, maar ook in nieuwbouwwoningen zijn ze weer te vinden. De meeste mensen vinden het toch wel handig om in de zomer even de deur open te zetten om te luchten.

Alleen vertrouwen ze het vaak niet om de deur helemaal open te zetten. Dan is een raampje in de deur, of een boerendeur de perfecte oplossing.

zelf-een-boerendeur-maken

Stap 3: welk hout ga je hier voor gebruiken?

De houtkeuze van je deur ligt natuurlijk volledig aan de rest van je huis. Is je huis landelijk ingericht dan kom je al snel uit bij stoerder en robuuster materiaal. Denk dan bijvoorbeeld aan steigerhout.

Maar heb je een strak en net interieur dan is het wellicht een goed idee om te kiezen voor glad hout. Deuren die hier bij passen zijn dan bijvoorbeeld paneeldeuren.

Denk hier goed over na en overleg het met de mensen waar je mee samenwoont. Een deur maak je namelijk niet zo vaak, oftewel je moet er lang tegen aankijken en als je hem niet mooi vindt dan gaat dit lastig.

Stap 4: maak of koop de juiste bouwtekeningen

Het belangrijkste aan elke klus is het hebben van de juiste bouwtekeningen. Het zelf maken van een deur van planken is op zich niet erg lastig. Als je een beetje handig bent dan kun je de bouwtekeningen ook wel zelf maken.

Vind je dit toch lastig dan adviseer ik je om de juiste bouwtekeningen te kopen. Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nogmaals: Freds Bouwtekeningen is een absolute aanrader.

Hier vind je meer dan 10.000 bouwtekeningen met meerdere tekeningen voor elke klus. Alle afbeeldingen in dit artikel zijn ook uit dat pakket.

Je kiest een bouwtekening, vervolgens krijg je een materialenlijst, zaaglijst en gereedschapslijst. Deze print je allemaal uit en binnen 1 a 2 dagen heb jij de klus geklaard. Echt werkelijk ideaal en elke klusser aan te raden!

Stap 5: verzamel alle benodigde gereedschappen & materialen

Als je de bouwtekening hebt dan kun je aan de slag met de volgende stap en dat is het verzamelen van alle gereedschappen en de materialen.

Heb je de tekeningen van Fred dan kun je alles van je lijstje afstrepen wat je al hebt, zodat je niks vergeet.

Moet je alles zelf verzamelen? Maak dan een grote lijst waarop je alles schrijft wat je nodig denkt te hebben om een deur van planken zelf te gaan maken.

Denk hierbij aan gereedschappen, aantal planken, schroeven, kit en noem maar op.

gereedschap-zelf-een-deur-van-planken-maken

Stap 6: zet de deur nu in elkaar

Vervolgens heb je door de vorige stappen af te ronden een eigen bouwpakket gemaakt. Dit bouwpakket zet je nu heel simpel in elkaar door de bouwtekening die je gemaakt of gekocht hebt.

Let op dat je dit altijd op een vlakke ondergrond doet, zodat je de deur volledig en netjes recht maakt. Het is knap vervelend als er iets aan de deur niet klopt, waardoor je deze niet goed af kan hangen.

Hierdoor moet je de deur weer uit elkaar hebben en dan ben je echt weer terug bij af. En ik kan je vertellen; dat is niet goed voor je humeur!

Stap 7: bewerk de deur en hang hem af

Als de deur eenmaal compleet en volledig af is dan is het tijd om de deur af te gaan hangen. Dit is het laatste werk dat je moet doen om klaar te zijn met de klus.

Onder afhangen verstaan we:

 • Het aanbrengen van de deurkrik
 • Met eventueel een slot
 • En het plaatsen van de scharnieren

Zorg dat je een waterpas hebt, want het is van groot belang dat je de deur waterpas hangt. Ik heb een hekel aan de deur afhangen, omdat ik er niet goed in ben.

Toch zal je dit moeten doen om de deur goed in het kozijn te hangen. Kom je er nog niet uit? Huur dan iemand in die dit even voor je doet! 

Een schuifdeur ophangen is een stuk makkelijker. Plaats de rails goed en waterpas en hang de deur hier aan op. Klaar is kees!

Zelf een deur van planken maken video

Kijk je liever een video in plaats van het lezen van een artikel dan kun je onderstaande video bekijken die ik opgenomen heb voor je!

Meer zelf bouwen?

Wil je meer zelf bouwen? Lees dan ook eens een of meerdere van onderstaande artikelen:

Download een set gratis bouwtekeningen!

Hieronder kun je een set gratis bouwtekeningen van mij ontvangen. Vul je naam en e-mailadres in en ik stuur je de bouwtekeningen direct op!

Gratis Bouwtekeningen Ontvangen?

gratis-loungeset-bouwtekeningen-pakket

Vul hieronder je naam + emailadres in en ontvang direct 3 volledig GRATIS bouwtekeningen in je mailbox!

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.