januari 5

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Makita DMR115 Review: Beste Bouwradio Op De Markt?!

Makita DMR115 Review: Beste Bouwradio Op De Markt?!

Door: Rob Boom

januari 5, 2021


In deze Makita DMR 115 review ontdek je wat mijn ervaringen zijn met een van de nieuwste bouwradio's op de markt. Ik gebruik al mijn hele leven de bouwradio's van Makita met veel plezier. Het is altijd echter maar weer de vraag of het volgende model ook bevalt.

Dit model heb ik inmiddels een aantal maanden in gebruik. Tijd om mijn ervaringen te delen met mijn mede klussers dacht ik zo! Zonder bouwradio kan je tenslotte niet werken (vind ik).

Makita staat bekend om haar duurzame gereedschappen en bouwradio's, maar daarmee ook de wat hogere prijzen. Is het dit keer wederom waar voor je geld of is er een beter alternatief? Ontdek het in deze review over de Makita DMR115.

1.0 Makita DMR115 review samenvatting

Zelf gebruik ik al jaren de bouwradio's van Makita. Mijn ervaring met deze radio's is erg goed en dat is dan ook de reden dat ik direct bij Makita kijk als ik een nieuwe zoek. Ik ben gewend dat deze apparaten jarenlang meegaan zonder enige problemen te ondervinden.

Ik besloot om de Makita DMR115 te kopen en heb deze inmiddels al een aantal maanden in gebruik. Gelukkig merk ik dat ze de lijn van de oude bouwradio's doorgetrokken hebben, maar dan net even wat beter. Logisch ook, anders maak je geen nieuwe lijkt mij zo!

De duurzaamheid is dus absoluut terug te vinden in dit apparaat waardoor deze 5,6 of zelfs 10 jaar lang mee kan gaan zonder problemen. De opties zijn maximaal en het geluid van de speakers is een stuk beter dan de vorige versies. En dat met name de sub woofer of bass-speaker.

De DAB+ radio is niet altijd heel zuiver, maar zeker wel 9 van de 10 keer. Al met al is het een bouwradio die ik van harte aan kan raden bij een ieder die op zoek is naar goede kwaliteit en lang plezier wil hebben van zij/haar aankoop!

Bekijk deze bouwradio hier, leer meer en bestel hem direct!

makita-dmr-115-bouwradio (1)

2.0 Ik zoek naar duurzaamheid en kwaliteit van de radio

Als ik op zoek ga naar nieuwe gereedschappen, of in dit geval bouwradio's, dan zoek ik altijd als eerste naar de duurzaamheid van het apparaat. Is het sterk genoeg? Kan het goed tegen stof en water en kan het tegen een stootje? 

Als dit afgevinkt is dan ga ik door met kijken naar de kwaliteit van de speakers, de audio en natuurlijk ook de ontvangst hiervan. Is dit helder, is de bass goed en kraakt de radio niet of in ieder geval niet vaak? Meestal kan dit toch niet perfect zijn.

Mocht het zo zijn dat dit alles in het groen staat, dan koop ik vaak het desbetreffende apparaat. Deze pijlers heb ik natuurlijk ook aangehouden met de zoektocht naar een nieuwe bouwradio. Bij deze weet je waar ik op let en waarom ik deze Makita DMR115 gekocht heb.

In de rest van deze review vind je al mijn ervaringen op elk aspect van de bouwradio.

3.0 Makita DMR115 review

Ik heb de belangrijkste aspecten van deze bouwradio genomen en zoom hier meer op in. Je ontdekt wat ik wel goed vind aan deze radio, maar ook wat minder is. 

3.1 De duurzaamheid en bescherming tegen stof en water

De duurzaamheid van deze Makita bouwradio is zoals we gewend zijn. Het harde rubberen design zorgt ervoor dat deze Makita nog van 2 hoog kan vallen zonder kapot te gaan (ik zou het echter niet proberen). Hij is in ieder geval meer dan robuust en dat vind ik altijd erg fijn op de bouwplaats.

We weten allemaal dat er altijd wat kan gebeuren met zo'n apparaat. Zelfs in je eigen werkplaats! Daarnaast is deze radio volledig stofdicht en staat er dat hij ook waterdicht is. Ik adviseer je echter om deze bouwradio geen zwemles te geven.

Hij heeft namelijk een IP-beschermingsklasse van IP64. Dit betekent volledig stofdicht en beschermd tegen opspattend en sproeiend water van elke kant. Hij kan dus tegen water, maar duikles is niet aan te raden; dan verzuipt het apparaat!

Een betere bescherming tegen stof en water vind je overigens (bijna) nooit. Dus goed is het zeker, maar houd er dus rekening mee dat je deze Makita bouwradio niet onderwater zet.

3.2 Hoe is de kwaliteit van de radio/DAB+?

Het mooie van deze nieuwe bouwradio is dat de antenne in de hendel zit. Hierdoor is het ontvangst ook vaak een stuk beter dan bij de vorige modellen. Ze zijn dus echt continu bezig met innovatie; en dat bevalt mij wel!

De kwaliteit van de radio is dus behoorlijk omhoog gegaan. Als je ooit een Makita bouwradio in gebruik hebt gehad, of wellicht nog hebt, dan kan je een betere radio verwachten bij het kopen van de Makita DMR115!

Ook de DAB+ functie is erg fijn. Deze kraakt echter soms wel, maar dit is vooral als ik aan het werk ben tussen verdiepingen of muren die volledig van beton gemaakt zijn. 9/10 keer is de radio kraakhelder, maar niet altijd.

De bass heeft een enorme boost gehad. Er zit nu aan de onderkant van de radio een extra subwoofer en dit zorgt voor de nodige extra bass. Ik ben hier heel erg blij mee. Door deze extra sub woofer is de bass niet alleen beter, maar ligt de focus bij de 'normale' speakers meer op kraakhelder geluid.

Deze combinatie maakt het geluid van deze radio erg goed.

3.3 Bluetooth en AUX-aansluiting op de Makita DMR115

De AUX-aansluiting is fijn, maar het is vooral de bluetooth functie waar ik heel blij mee ben. Zo kun je gewoon je smartphone in je zak houden en handmatig snel nieuwe nummers uitzoeken. Zo wordt je telefoon niet vies en werk je veel efficiënter.

Nadeel is dan wel weer dat het bereik 10 meter is. Dus werk je continu op een andere plek zonder de bouwradio te verplaatsen, dan kun je beter wel je telefoon in de buurt van de bouwradio laten. Gebruik dan de AUX-aansluiting of alsnog bluetooth.

Beide functies werken naar behoren. Trouwens nog een ding wat betreft het geluid van de radio: je moet het wel zelf aanpassen met de equalizer. Dus de bass hoger of lager zetten, de hoge tonen enz. Doe je dit niet, dan heb je niet het beste geluid en haal je niet alles uit de Makita DMR115.

Makita DMR115 Bouwradio-aux-usb

3.4 Oplaadfunctie voor je smartphone

Op veel van de vorige radio's zat een oplaadfunctie voor batterijen, dit zit NIET op deze radio. Houd hier dus rekening mee. Je zal een externe oplader moeten hebben voor de accu die je in deze bouwradio stop. Tenzij je de adapter gebruikt, hier zo meer over.

Er zit WEL een oplaadfunctie voor je smartphone op. Dit kun je doen via de USB-aansluiting. Je kan dus nooit zonder lege telefoon komen te zitten. Het is niet een hele geweldige functie, maar ik gebruik het toch vaker dan ik gedacht had.

3.5 De display van de Makita DMR115

De display van de Makita DRM115 is wel echt next-level. Je ziet nu zelfs plaatsjes op het scherm en kan eigenlijk alle belangrijke waardes aflezen. Zo zie je bijvoorbeeld op het scherm bij het gebruik van de DAB+ radio:

 • Zendernaam
 • Programmatype
 • Tijd en datum
 • De frequentie
 • Bitsnelheid/audiotype
 • Signaalsterkte

Het display is volledig verplicht net als de knop en de lijnen aan de buitenkant. Ook in het donker kun je deze bouwradio dus zonder problemen gebruiken. Dit zie je allemaal in de video die wat verder naar onder staat in dit artikel.

Dit is tot nu toe zeker het fijnste display op de Makita bouwradio.

Makita DMR115 Bouwradio-display (1)

3.6 De 18 V Li-Ion accu's en 230 V meegeleverde adapter

Je kan deze bouwradio op twee verschillende manieren gebruiken en dat bevalt mij zeer goed. Zo kun je hem aansluiten op het netstroom via de meegeleverde adapter. Je hebt dan dus geen accu nodig voor gebruik, maar stroom.

Werk je op plekken zonder stroom of heb je geen zin om een haspel uit te rollen, dan kun je verschillende accu's aansluiten op deze radio. De wat kleinere accu van 7,2V is geschikt, maar ook de 18V Li-Ion accu past op het apparaat. Het heeft hiervoor twee verschillende aansluitingen.

Uit ervaring weet ik dat je makkelijk een hele dag kunt werken zonder dat de accu leeg gaat. Op het internet lees ik dat hier 11 uur voor staat met een accu van 7,2V. Dit kan ik niet bevestigen, omdat ik nog nooit 11 uur lang achter elkaar gewerkt heb. Maar dus wel een 8-urige werkdag en dat ging uitstekend.

Met een accu van 18V kan je zelfs 26 uur lang luisteren zonder dat je de accu op hoeft te laden. Kortom: opties genoeg om te genieten van het mooie geluid van deze bouwradio!

Let wel op dat de bouwradio zonder accu's geleverd wordt. Je kunt de accu's gebruiken die je al hebt of nieuwe mee bestellen.

3.7 Makita DMR115 test

Hieronder vind je een perfecte video waarin je een Makita BMR115 test ziet. Ze laten goed zien hoe de radio werkt. Kijk en leer!

4.0 De prijs & garantie van de Makita DMR 115 bouwradio

De prijs/kwaliteit verhouding van deze bouwradio is prima. Niet geweldig, want Makita is altijd wat aan de duurdere en exclusieve kant. Zo betaal je in ieder geval nog geen €200,- euro voor deze complete, nieuwe bouwradio. Dus de prijs valt reuze mee voor wat je krijgt.

Gezien de kwaliteit ligt dit zeker in verhouding. Het is dus geen goedkoop apparaat, maar ook zeker niet duur! Daarnaast krijg je 3 jaar fabrieksgarantie van Makita en 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren via bol.com.

Kortom: je kunt deze Makita DMR115 kopen zonder enig risico. Probeer hem eens uit en als het niet bevalt stuur je het apparaat gewoon weer terug!

5.0 Makita DMR 115 Bouwradio review conclusie

Ik was en blijf fan van de bouwradio's van Makita. De DMR115 heeft bewezen een volwaardig en next-level Makita bouwradio model te zijn. Het is een duurzaam apparaat met loepzuiver geluid.

Daarnaast heeft het vele extra opties gekregen en is de prijs/kwaliteit verhouding prima. Ik gebruik deze bouwradio al maanden met veel plezier en dat zal ik de komende jaren ook zeer zeker blijven doen.

Het is absoluut zeker dat ik deze bouwradio van harte bij jou aan kan raden. Wat mij betreft is dit het beste model bouwradio dat Makita tot nu toe heeft uitgebracht. Ik zou zeggen; schaf de bouwradio aan en ondervind zelf waarom dat zo is!

Makita DMR115 Bouwradio met Bluetooth en DAB, DAB+ en FM (1)

5.1 voor- & nadelen

 • Duurzaam
 • Robuuste en stoere uistraling
 • Loepzuiver geluid
 • Goed werkende radio & DAB+ radio
 • Volledig uitgerust met maximale opties
 • Extra sub woofer
 • 26 uur lang op accu te gebruiken
 • Ook optie om aan te sluiten op netstroom
 • Niet de goedkoopste bouwradio
 • Niet compleet waterdicht
 • Geen accu's bij de levering

5.2 Makita DMR115 review video

Hieronder vind je dit artikel terug als video.

5.2 Makita DMR115 aanbieding

Bol.com heeft altijd de beste prijzen als het aankomt op dit gereedschap. De levering vind ik ook veruit het beste, want ze gaan erg goed om met de verpakking en verzending. De beste aanbieding van de Makita DMR115 is nu ook zeker op bol.com te vinden.

Toch niet wat je zocht? Lees dan ook mijn artikel met de beste bouwradio's om te kopen eens.

Makita DMR115

9.3

Prijs

8.5/10

Kwaliteit

9.5/10

Opties

10.0/10

Radio/DAB+

8.5/10

Duurzaamheid

10.0/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.