januari 20

0 comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Lasapparaat Kopen? Dit Zijn De #5 Beste Lasapparaten van 2021!

Lasapparaat Kopen? Dit Zijn De #5 Beste Lasapparaten van 2021!

Door: Rob Boom

januari 20, 2021


Als het goed is dan wil je vandaag een nieuwe lasapparaat kopen. Goed plan, alleen weet ik hoe lastig het kan zijn om een geschikte lasapparaat te vinden. Vaak weten mensen ook niet waar ze op moeten letten bij het kopen van een lasapparaat.

Daarom heb ik dit artikel geschreven voor je. In dit artikel vind je de 5 beste keuzes waarbij gelet is op de prijs/kwaliteit verhouding. Je vind enkele goedkopere lasapparaten en wat duurdere. 

Op deze manier weet je in ieder geval zeker dat je een goed apparaat koopt en hoef je dus niet urenlang te gaan zoeken en gaan vergelijken. Dit heb ik namelijk al voor je gedaan!

1.0 De beste lasapparaten om te kopen (samenvatting)

Dit artikel zelf bespaart je al een hele hoop tijd. De 5 beste lasapparaten staan hier op een rijtje voor je. Maar ook hier hebben mensen weinig tijd en/of geduld voor. Voor deze mensen heb ik de beste lasapparaten van de top 5 op een rijtje gezet.

Je vindt hier de beste professionele, beste goedkope en beste koop wat betreft een lasapparaat. Mocht je toch de top 5 willen lezen of de koopgids door willen nemen, lees dan rustig verder.

Beste koop:
GYS GYSMI 160A

Beste professionele:
GYS SmartMig 162

Beste goedkope:
FERM WEM1035

GYS GYSMI 160A Lasapparaat - elektrode
GYS Smartmig 162, 230V-16A
FERM Lasapparaat – 55-160 Ampère – 230-400V – Overhittingsbeveiliging – Incl. bikhamer & laskap1

2.0 Top #5 beste lasapparaten om te kopen

Hieronder vind je de lijst met de 5 beste lasapparaten om te kopen. Al deze apparaten zijn in mijn optiek erg goed. Hoe duurder het apparaat hoe beter de kwaliteit is, maar dit is logisch. Ik heb ook gelet op prijs/kwaliteit verhouding. Hierdoor vind je het duurste lasapparaat op plek 3 en de beste koop op 1.

Succes met kiezen!

#5 FERM WEM1035 Lasapparaat – 55-160 Ampère – 230/400V

De nummer 5 van deze lijst trappen we af met de FERM WEM1035. het is een krachtig apparaat die geschikt is voor 230V of 400V met 55-160 Ampère. Daarnaast zit er een ventilatorkoeling op het apparaat wat er op zijn beurt voor zorgt dat je het lasapparaat voor een lange tijd kan gebruiken zonder problemen te ervaren.

Het apparaat wordt op deze manier ontzien, waardoor je prettig door kunt werken. Qua beveiliging vind je een oververhittingsbeveiliging met een controlelamp op dit apparaat. Zo kun je altijd zien of het apparaat toch oververhit raakt, wat niet vaak gebeurt dankzij het koelsysteem.

Dit lasapparaat is geschikt voor elektrode lassen en heeft een kabel van 2 meter. Dit is in mijn optiek meer dan voldoende voor een lasapparaat die geschikt is voor elektrode lassen.

De elektrodehouder en de aardklem zijn voor gemonteerd, waardoor je direct aan de slag kan gaan als het lasapparaat geleverd wordt. Nadeel van dit apparaat vind ik het zware gewicht van maar liefst 21 kg.

Dit apparaat is zowel binnen als buiten te gebruiken, omdat je geen beschermgas nodig hebt voor dit lasapparaat. Let op dat je hier geen aluminium mee kunt lassen.

Verder vind ik het een geschikt lasapparaat voor iedere beginnen of hobby-klusser. Voor de ware professional is dit apparaat niet aan te raden, omdat je hier simpelweg te weinig mee kunt. Voor die mensen raad ik de nummer 3 van deze lijst aan.

FERM Lasapparaat – 55-160 Ampère – 230-400V – Overhittingsbeveiliging – Incl. bikhamer & laskap1

Wat ontvang ik allemaal?

Als je besluit om de FERM WEM1035 te bestellen, dan ontvang je niet alleen het lasapparaat zelf. Je krijgt namelijk ook een laskap meegeleverd, een lasbikhamer, een borstel en een lasinstructiekaart.

Verder ontvang je 3 jaar fabrieksgarantie op het apparaat zelf en als je hem hier bestelt krijg je hier via bol.com 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren. Dat betekent dus dat je het apparaat risico vrij uit kan proberen. Is het niks, dan stuur je het lasapparaat weer terug en krijg je jouw geld terug.

Het is de goedkoopste lasapparaat uit deze lijst! Bekijk de FERM WEM1035 op bol.com en leer meer over de specificaties, reviews van andere mensen en de prijs.

#4 Lemato HBM 200 MOS Inverter IGBT

Op nummer 4 vinden we de eerste HBM terug van deze lijst. Het is de Lemato HBM 200 MOS Inverter IGBT. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat, toch?

Dit lasapparaat heeft een amperage van minimaal 5 tot maximaal 200 en werkt hierdoor behoorlijk fijn. Het apparaat is zelf vrij stabiel en de elektroden starten heel makkelijk. Het is dan ook een elektroden lasapparaat.

Het snoer heeft een lengte van 2 meter, wat vrijwel altijd het geval is bij een elektroden lasapparaat. Het gewicht valt hier ook zeker in positieve zin op. Het is een compacte lasapparaat met een gewicht van een kleine 3,6 kg. Dit werkt erg prettig als je vaak moet verplaatsen.

Het apparaat zelf is volledig van staal gemaakt, wat de duurzaamheid ook zeker ten goede komt. De lasverbindingen die je kan maken met dit apparaat zijn ontzettend strak en daarmee werkt het ook zeker fijn.

Voor vrij weinig geld heb je een leuke machine in huis die geschikt is voor de doe-het-zelver en de semi-professional. Voor de ware professional die de hele dag door moet lassen acht ik dit apparaat echter niet geschikt. Daarvoor heb je net even een klasse hoger nodig. 

200 MOS Inverter met Digitaal Display en IGBT Technologie

Wat ontvang ik allemaal?

Bij de levering van dit lasapparaat krijg je een elektrodetang, een aardingsklem en uiteraard de Lemato HBM 200 MOS Inverter IGBT zelf.

Daarnaast zit er 3 jaar fabrieksgarantie op dit apparaat en krijg je 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren. Dat betekent dus wederom dat je ook dit lasapparaat kan uitproberen.

Bekijk de Lemato HBM 200 MOS Inverter IGBT op bol.com om meer te leren over de prijs en specificaties.

#3 HBM Profi 155 MIG Inverter

De klasse die je bij de vorige twee lasapparaten mist, heb je wel bij deze HBM Profi 155 MIG Inverter. Dit is absoluut een MIG lasapparaat die geschikt is voor de professional, maar daarmee natuurlijk ook voor de doe-het-zelver.

Dit lasapparaat heeft een amperage van minimaal 30 tot maximaal 155 ampère. Dit is een behoorlijk snel lasapparaat dat heel secuur te werk gaat. Dankzij de draadsnelheid van 2-15 meter per minuut kun je goede en snelle verbindingen maken.

De behuizing van dit apparaat is van ijzer, dit is beter dan staal aangezien staal gevoeliger is voor roest. Ook hier zit een korte kabel van 2 meter aan. Dit is voor dit apparaat zeker voldoende te noemen.

Verder beschikt dit lasapparaat ook over een ventilatiesysteem wat ervoor zorgt dat het apparaat tijdens gebruik zo koel mogelijk gehouden wordt. Hierdoor kun je voor een langere tijd achter elkaar lassen.

Wat mij vooral opviel tijdens het gebruik van dit apparaat, is dat het ontzettend stil werkt. Op zich is dit niet echt een vereiste voor mij, maar het is natuurlijk wel prettig.

Het is bizar dat zo'n klein en compact apparaat als deze, goed kan lassen. Het is zeker een lasapparaat dat ik aan kan raden voor iedere klussen.

profi 155 MIG Inverter1

Wat ontvang ik allemaal?

Dit apparaat is een mooi totaalpakket dat geleverd wordt. Je krijgt namelijk een elektrodetang, MIG Toorts, aardingsklem en natuurlijk ook het lasapparaat zelf.

Er zit een fabrieksgarantie van 3 jaar op dit apparaat en ook hier geldt 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren als het apparaat niet bevalt. Daarom bestel ik zo graag op bol.com, de levering en voorwaarden zijn een stuk beter.

Klik hier om de HBM Profi 155 MIG Inverter te bekijken op bol.com en leer meer over de specificaties en de prijs.

#2 GYS Smartmig 162, 230V-16A

Op plek 2 vinden we, net als op plek 1, een lasapparaat van GYS. Het is namelijk de GYS SmartMig 162. Het is een MIG/MAG lasapparaat dat heel simpel te gebruiken is. Het gemak van dit apparaat is dan ook ontzettend hoog. Dit is een van de duurdere apparaten uit deze lijst, maar wel ook een van de beste.

De reden dat je deze niet op plek 1 terugvind is, omdat de prijs/kwaliteit verhouding van het lasapparaat op plek 1 wat beter is. Voor de professional of de doe-het-zelver die echt vaak last adviseer ik echter dit lasapparaat.

Het apparaat heeft een capaciteit van minimaal 30 tot maximaal 160 ampère. Voor een MIG/MAG apparaat is dat meer dan genoeg. Dit apparaat is dankzij de lasinverter geschikt voor het lassen van aluminium, roestvrij staal en gewoon staal.

Daarnaast is het een lichtgewicht apparaat van een paar kilo waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen. Zo kun je dit apparaat heel makkelijk op allerlei plekken gebruiken. Ondanks het lichte gewicht, heeft het ook wielen om deze te verplaatsen.

De 40 Watt draadaanvoer zorgt ervoor dat je rap door kunt werken en goede lasverbindingen kunt maken in een korte tijd. Dit vind ik persoonlijk erg fijn aan dit apparaat. 

Wat ook uniek is, is de 'smart' kaart die je in dit apparaat terug kunt vinden. Deze kaart vertelt jou exact welke instellingen je moet gebruiken voor de las die je wilt gaan maken met het materiaal die je hebt. 

Verder is het mogelijk om te lassen met- en zonder gas en zit er een ventilator op om het apparaat te koelen. Dit is de oververhittingsbeveiliging. Al met al een fijn apparaat dat ook zeker een aanrader is.

GYS Smartmig 162, 230V-16A

Wat ontvang ik allemaal?

Op de afbeelding van hierboven kun je zien wat je geleverd krijgt. Het is niet bijzonder veel en als je nog geen laskap hebt dan zal je die ook moeten aanschaffen.

Je krijgt namelijk het lasapparaat geleverd samen met een verwijderbare toorts en aardklem. De fabrieksgarantie op het apparaat is 2 jaar van GYS en daarnaast krijg je 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren. Zeker het proberen waard!

Bekijk deze GYS lasapparaat direct op bol.com om meer over de prijs en specificaties te ontdekken!

#1 GYS GYSMI 160A/P Lasapparaat - elektrode

Eindelijk aangekomen bij de nummer 1. Het gaat om de GYS GYSMI 160A of P. De A maakt het een volledig pakket en die is zeker aan te raden. Je krijgt hier namelijk werkelijk alles wat je nodig hebt om vanuit het niets te starten met lassen.

Met dit lasapparaat kun je zowel TIG lassen als elektroden lassen. Het is dus een multifunctioneel apparaat, wat het een fijn apparaat maakt. Maar dat is zeker niet het enige waarom deze op plek 1 te vinden is. 

Met dit apparaat kun je prachtige verbindingen maken met roest vrij staal, gietijzer, basisch, rutiel en elektroden. Daarnaast is dit elektroden lasapparaat zowel binnen als buiten te gebruiken. Je hebt namelijk geen beschermgas nodig.

Verder heeft het genoeg power tot maximaal 160 ampère. Hierdoor is het apparaat geschikt voor veel verschillende materiaaldiktes. Dit apparaat kan zelfs 6 minuten lang achter elkaar dik materiaal van 2 millimeter lassen.

Het enige nadeel aan dit apparaat is, is dat je de instellingen niet af kan lezen op een digitaal dislay. Dit doet echter niks af van de kwaliteit van de lassen natuurlijk.

Met een gewicht van nog geen 5 kilo kun je het lasapparaat ook moeiteloos naar verschillende plekken dragen om hier te gaan werken. Op het lasapparaat kun je de beste instellingen aflezen voor de klus die je gaat doen. Dit maakt het gebruik ook erg simpel.

Kijkend naar het complete plaatje, is dit zeker de beste prijs/kwaliteit verhouding voor wat je krijgt. Nog een ander klein nadeel is dat je geen opbergkoffer krijgt.

Wat ontvang ik allemaal?

Dit is het meest complete pakket die je kan kopen. Qua prijs is het ook zeker niet de duurste en daardoor is de prijs/kwaliteit verhouding van dit lasapparaat uitstekend.

Bij aanschaf krijg je een elektrodehouden meegeleverd (TIG lassen ook mogelijk), een aardeklem en een LCD Techno 11 lashelm. Dit alles ook netjes geleverd in een hardcase koffer en dat alles maakt dit echt het complete plaatje.

Verder krijg je 2 jaar garantie op dit apparaat en vanzelfsprekend weer de 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren.

Klik hier om meer te weten te komen over de GYS GYSMI 160A/P en meer reviews van andere gebruikers te lezen.

3.0 Lasapparaat kopen: waar op letten? [Koopgids]

Veel mensen weten niet waar zij op moeten letten bij het kopen van een lasapparaat. Hieronder vind je een volledige koopgids waarin ik je vertel waar je op kan letten als je op zoek gaat naar een nieuw apparaat.

Mocht je hierna nog vragen hebben, dan kun je altijd even een reactie achterlaten onderaan deze pagina.

3.1 MIG/MAG lassen, TIG lassen & elektrode lassen

Er bestaan 3 verschillende lastechnieken die je kan gebruiken om te lassen. Elke techniek heeft een ander doel en ook elke techniek heeft een ander lasapparaat. Onderaan dit artikel leg ik je de verschillende lastechnieken uit. Om het even korty en bondig te houden:

TIG lassen is voor super strakke en secure verbindingen, MIG/MAG is voor het grootschalig laswerk en elektrode lassen is voor kleine (reparatie)werkzaamheden. 

3.2 Amperage van het lasapparaat

De hoogte van het Amperage bepaalt hoeveel vermogen het lasapparaat heeft. Je kunt vrij simpel berekenen hoeveel ampère je nodig hebt voor een bepaalde klus. Elke millimeter staal vergt namelijk 40 ampère. Wil je bijvoorbeeld 10 millimeter staal lassen, dan heb je 400 ampère nodig.

Wat voor klussen ga jij voornamelijk doen met het lasapparaat dat je gaat kopen? Bedenk dit van tevoren en bepaal dan ook hoeveel ampère je minimaal nodig gaat hebben. Je kijkt dus bij een lasapparaat naar amperage en niet naar watt, wat gebruikelijk is bij andere elektrische gereedschappen.

3.3 Duurzaamheid

De duurzaamheid van een lasapparaat is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Ik zoek altijd naar gereedschappen die duurzaam zijn, aangezien ik gereedschappen wil kopen waar ik ook op de lange termijn nog veel aan heb.

Dit betekent dus wel dat ik meestal wat meer betaal, maar daar heb ik op de lange termijn veel meer aan. Ze zeggen niet voor niks ''goedkoop is duurkoop''. Dit is in 9 van de 10 gevallen ook echt zo.

Voor in de top 5 met beste lasapparaten om aan te schaffen heb ik uiteraard goed gekeken naar de duurzaamheid, omdat dit voor mijzelf een vereiste is.

3.4 Snoerlengte

Sommige lasapparaten hebben een kort snoer, wat niet prettig werkt als je een lange verbinding moet lassen. Met korte verbindingen is dit geen probleem. Ga dus bij jezelf na of je voornamelijk korte of lange verbindingen last. Om basis van dit resultaat kun je bepalen of je een lang snoer nodig hebt of niet.

3.5 Kwaliteit van de accessoires 

Veelal zie je dat er een enorm arsenaal aan accessoires weggegeven wordt als je een lasapparaat wilt gaan kopen. Let vooral ook op de kwaliteit van deze accessoires als je besluit om een lasapparaat aan te schaffen op basis van bijgeleverde extra's.

Vaak zijn de laskappen bijvoorbeeld alles behalve stevig of worden ze ontzettend snel warm. Dit wil je vermijden natuurlijk als je nog geen eigen laskap hebt. 

3.6 Beveiliging op het lasapparaat

Zoek je naar veilige apparaten, dan is het aan te raden om te zoeken naar lasapparaten met hitte beveilig enz. De meeste professionele lasapparaten die te koop zijn hebben deze beveiligingen gelukkig allemaal ingebouwd. Bovendien mogen de lasapparaten niet verkocht worden in Nederland als ze niet aan de veiligheidskeurmerken voldoen.

Je kunt er dus vanuit gaan dat elk lasapparaat veilig is. Echter heeft de één meer extra veiligheidsfuncties dan de ander. Als je dit belangrijk vindt, dan kun je ook hier naar gaan zoeken.

lasapparaat-kopen-waar-op-letten_ koopgids

4.0 De verschillende lastechnieken uitgelegd

Zoals eerder genoemd zijn er meerdere lastechnieken. Als je een lasapparaat gaat kopen, dan is het wel belangrijk dat je ook een lasapparaat koopt die de werkzaamheden kan uitvoeren waar je hem in eerste instantie voor aanschaft.

Hieronder vind je de verschillende technieken. Aan de hand van deze technieken kun je op zoek gaan naar een geschikte lasapparaat uit deze top 5 lijst.

4.1 MIG/MAG lassen en het lasapparaat dat je nodig hebt

MIG staat voor Metal Inert Gas, vrij vertaald naar edelgas. MAG staat voor Metal Active Gas, de keuze ligt hier meestal voor argon. Dit is op dit moment de snelste manier om te lassen. De te lassen materialen smelten tegen elkaar aan door de constante spanning die zorgt voor een elektrische plasmaboog tussen jouw project en de lasdraad. 

Wat ik zelf prettig vind aan deze manier van lassen, is dat je zelf de controle hebt en dat het daarnaast ook razendsnel is. De lasdraad wordt namelijk aangevoerd door een haspel die in het lasapparaat zelf zit. Dit gebeurt automatisch. De snelheid van de aanvoer kun je ook zelf bepalen. 

4.2 TIG lassen

TIG lassen is weer een ander verhaal. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Vrij vertaald is dit Wolfraam Edelgas. Edelgas gebruik je voor het lassen en wolfraam is het materiaal van de elektrode die je gebruikt tijdens het TOG lassen. 

Met deze manier van lassen strijk je, net als bij elektrode lassen, over het werkstuk heen. TIG lassen is over het algemeen wel wat lastiger. Als je namelijk de elektrode niet op tijd van je werkstuk afhaalt, dan is de kans groot dat deze hier aan vast blijft zitten. Er zijn uiteraard wel manieren om dit weer los te krijgen, maar dan wordt de verbinding uiteraard alles behalve mooi. 

Om de lasverbinding te kunnen maken met TIG lassen, heb je ook een lasstaaf nodig. Als je trillende handjes hebt dan kun je beter niet beginnen aan TIG lassen. Dit vereist namelijk een behoorlijke stabiele hand.

Bij veel andere manieren van lassen heb je last van spetters, waardoor je werkstuk niet direct mooi is. Bij TIG lassen heb je direct een heel stevig werkstuk wat er ook nog eens zeer mooi uitziet. Verder is de las ook goed bestemd tegen het een en ander aangezien er geen randen in de gelaste leidingen zullen ontstaan.

Daarom is het lassen van buizen met brandbare stof ook verplicht op de TIG manier. Dit is volledig luchtdicht. Koop je een TIG lasapparaat dan koop je er eigenlijk 2 in 1. Met een TIG apparaat kun je namelijk ook elektrode lassen. Verwacht een keurige, nette en strakke las als je met 2 stabiele handen werkt. Hele fijne manier.

4.3 Elektrode lassen

MMA, nee niet Mixed Martial Arts, maar Manual Metal Arc staat bekend als het zogenoemde 'Elektrode lassen'. Met deze techniek trek je een elektrische boog tussen de elektrode en jouw project. Dit is een kenmerkende manier van het elektrode lassen. Je werkt met een afsmeltende elektrode.

Als je een korte lasverbinding moet maken, dan gebruik je de elektrode lassen techniek. Een elektrode is namelijk nogal kort en smelt snel af. Deze techniek wil je niet gebruiken als je lange stukken moet lassen, dan maak je het jezelf behoorlijk lastig.

Deze techniek wordt eigenlijk nooit in de industrie gebruikt. Je moet namelijk ook de slag nog wegblikken en dit kost alleen maar meer tijd. Wat wel prettig is, is dat je deze techniek in allerlei soorten posities uit kunt voeren. Ook lastige plekken waar je amper bij kan komen. Dat en het feit dat je deze lastechniek zowel binnen als buiten kan gebruiken, maakt deze techniek toch geliefd door vele mensen.

lastechnieken-uitgelegd-mig/mag-elektrode-tig-lassen

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.