oktober 21

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • #5 Verbazingwekkend Goede Lamellenfrezen Om Te Kopen In 2020!

#5 Verbazingwekkend Goede Lamellenfrezen Om Te Kopen In 2020!

Door: Rob Boom

oktober 21, 2020


Je wilt een lamellenfrees kopen, maar wat is het tegenwoordig toch lastig he?

Er zijn tientallen merken op de markt die allerlei gereedschappen maken dus hoe ga je nu kiezen welk van deze merken en bedrijven het beste voor jou is?

Weet je überhaupt waar je allemaal op moet letten als je een lamellenfrees gaat kopen? Hopelijk schiet je hier niet van in de stress, want dat is absoluut niet nodig.

In dit artikel ga je namelijk ontdekken wat de beste lamellenfrees voor jou is. Ik geef je niet alleen maar even een top 5 met lamellenfrezen... ik geef je ook een volledige koopgids!

Ook zet ik op een rijtje voor je:

 • Wat de beste goedkope lamellenfrees is
 • Wat de beste professionele lamellenfrees is
 • Wat de beste koop is qua prijs/kwaliteit verhouding

Klaar voor? Lees dan snel door!

De beste lamellenfrezen om te kopen

Hier alvast een conclusie van dit hele artikel. Hieronder vind je de 3 beste opties wat betreft lamellenfrezen. Je kunt kiezen voor de beste koop (aanrader), de beste professionele en de beste goedkope.

Toch liever de volledige top 5 bekijken? Scrol dan een klein stukje naar beneden.

Weet je eigenlijk nog niet zo goed waar je moet beginnen of wat je überhaupt wilt hebben? Klik dan even hier om direct naar de koopgids te scrollen!

Beste professionele:
Makita DPJ180Z

Beste koop:
TRITON TBJ001

Beste goedkope:
FERM BJM1009

Makita DPJ180Z Accu Lamellenfrees 18V Losse body (1)
TRITON Lamellenfrees TBJ001 - 760 W - 329697 - 760 W (1)
FERM-BJM1009-Lamellenfrees – 900W – Diverse instelmogelijkheden – aluminium voetplaat – Incl. 50 lamellen (1)

Top #5 beste lamellenfrezen om te kopen

Hieronder vind je de volledige top 5 met beste lamellenfrezen om aan te schaffen. Elk van de apparaten uit deze lijst werkt ontzettend fijn.

Het is nu aan jezelf om de juiste te kiezen voor jou en jouw klussen!

#5: Powerplus POWX1310 Lamellenfrees

Deze lijst trappen we af met de Powerplus POWX1310 lamellenfrees. Ik zal direct bekennen dat Powerplus niet een van mijn favoriete merken is en dat ik het vaak geen fijne apparaten vind.

Maar de lamellenfrees van Powerplus is andere koek! Het is wel de minste uit deze lijst, maar alles uit deze lijst is goed!

Deze lamellenfrees heeft een vermogen van 900 watt en een toerental van 10800 toeren per minuut. Dat betekent: voldoende vermogen en snelheid voor zo'n beetje elke klus.

Het apparaat heeft voor de standaard lamellenmaten voor-ingestelde freesdiepten. Hierdoor bepaal je exact hoe diep je de groeven gaat frezen. Ik heb het hier dan over de standaard maten 0, 10 en 20.

De freeshoogte is manueel instelbaar en je kan de freesmachine in een hoek zetten van tot 90 graden. Door beide aspecten kun je verstekverbindingen maken en verschillende dikte materialen frezen.

Dat maakt het een veelzijdig apparaat!

Verder is het een machine op netstroom met een snoer van 3 meter lang. Dit werkt voor mij altijd prima. Het heeft en kan dus niet werken op een accu.

Een stofzak is wel aan te sluiten op het apparaat waardoor je volledig stofvrij kan werken. De maximale freesdiepte is 19 mm.

Wat ik wel minder vind aan dit apparaat is dat het apparaat wat onhandig in gebruik voelt. Dit komt wellicht door de goekope prijs, maar er zijn goedkopere lamellenfrezen die beter werken. Bijvoorbeeld de FERM op plek 4.

Deze is alleen aan te raden voor de doe-het-zelver die zo af en toe eens moet frezen.

Powerplus POWX1310 Lamellenfrees - 900 W

Wat ontvang ik allemaal?

Bij de levering ontvang je een aantal spullen. Dit zijn:

 • De Powerplus POWX1310 lamellenfrees
 • Stofzak
 • Sleutel
 • Een aantal frezen
 • Geleidingsstuk
 • Handleiding

Voor de prijs van nog geen 6 tientjes heb je het apparaat morgen al in huis. Dan moet je hem wel vandaag bestellen natuurlijk ;-)!

#4: FERM BJM1009 Lamellenfrees (beste goedkope)

Op nummer 4 vinden we de FERM BJM1009 lamellenfrees. Dit is direct een vrij bijzondere frees. Want deze machine kan niet alleen deuvel verbindingen frezen, maar zaagt ook met gemak laminaat of parket langs de muur en plint. Dit maakt het een multifunctioneel apparaat en geschikt voor vele klussen.

Je kan deze lamellenfrees instellen op verschillende diktes en is hij in meerdere hoeken te zetten. Hierdoor kan je dus ook verstek frezen. De revolverinstelling voor deze lamellenfrees is voor standaard lamellen. Dit zijn type 0, 10 en 20.

Deze FERM lamellenfrees komt met een onbelast toerental van maar liefst 11.000 toeren per minuut en een opgenomen vermogen van 900 watt. Genoeg snelheid en power om heel wat zware klussen aan te kunnen. 

Verder werkt het apparaat op netstroom, waardoor het gewicht van de FERM wel wat zwaarder is. Dit is namelijk bijna 5kg, maar persoonlijk vind ik dit wel fijn werken. Fijner dan een heel licht apparaatje.

Verder zit er een spindelblokkering op, hierdoor verwissel je het zaagblad binnen enkele seconden. Ook kun je een stofzak aansluiten op het apparaat waardoor je stofvrij kunt werken.

De maximale freesdiepte van dit apparaat is overigens 14 mm diep.

Het is en blijft wel een van de goedkopere lamellenfrezen van de markt. Hierdoor voelt het apparaat soms wel wat gammel. Denk aan de lamellen die wat los in de groef zitten of aan de hoogte die wel wat beter afgesteld zou kunnen worden.

Al met al een fijn werkend apparaat met alle nodige functies voor lichte en zware klussen. Het snoer is trouwens 3 meter lang, dus zit niet in de weg tijdens de klus. Voor de lage prijs van nog geen €55,- euro is dit een leuke lamellenfrees!

FERM-BJM1009-Lamellenfrees – 900W – Diverse instelmogelijkheden – aluminium voetplaat – Incl. 50 lamellen (1)

Wat ontvang ik allemaal?

De levering is niet alleen de lamellenfrees zelf. Het is goed om te weten wat je dan wel allemaal kan verwachten als je zo'n apparaat bestelt.

Bij levering ontvang je:

 • 50 lamellendeuvels van formaat 20
 • Schijffrees
 • Stofopvangzak
 • De FERM BJM1009 lamellenfrees zelf
 • Sleutel om de lamellen te vervangen
 • Een extra koolborstelset
 • En alles netjes geleverd in een FERM koffer

Hieronder een goede demo van de FERM lamellenfrees. Je ziet ook goed hoe de bediening is!

#3: Makita DPJ180Z Accu Lamellenfrees (beste professionele)

Goed! Nummer 3, eindelijk een Makita. De meeste die mijn artikelen vaker lezen weten dat ik een groot fan ben van Makita. Dit vanwege de enorme kwaliteit, duurzaamheid en fijne werking van de apparaten.

De Makita DPK180Z lamellenfrees is weer een van die apparaten. Het bijzondere aan deze lamellenfrees is, en misschien was dat je al opgevallen, het is de eerste lamellenfrees uit deze lijst die op accu werkt!

Dit zie je dan wel weer terug in het vermogen van het apparaat. Hij werkt op 18V en heeft een onbelast toerental van 6500 toeren per minuut.

Het is goed om te weten dat dit apparaat met veel beveiligingen komt. Zo heeft het een:

 • Asblokkering
 • Heropstartbeveiliging
 • Overbelastingsindicatie

En een van de prettigste aspecten aan het apparaat is toch wel de softgrip, haha. Ik hou er van als het apparaat gewoon lekker in de hand ligt, waardoor je je niet gaat irriteren aan getril of iets dergelijks.

Zoals al kort genoemd maakt Makita vaak apparaten van uitzonderlijke kwaliteit. Ook dit apparaat is erg duurzaam dankzij zijn aluminium behuizing en gehard stalen tandwielaandrijving!

Je kunt ook stofvrij werken door een stofzak of stofzuiger aan te sluiten op het apparaat. Zo voorkom je veel rotzooi en hoef je niks op te ruimen. Dit vind ik zelf erg belangrijk, want ik heb op zijn zachtst gezegd een hekel aan opruimen ;-).

De maximale freesdiepte van dit apparaat is maar liefst 20 mm. Het is overigens de eerste en de laatste lamellenfrees op accu uit deze lijst. 

Normaal ben ik hier geen fan van, maar deze Makita DPJ180ZJ is erg goed.

Makita DPJ180Z Accu Lamellenfrees 18V Losse body (1)

Wat ontvang ik allemaal?

Ook deze keer krijg je niet alleen het apparaat zelf geleverd. Er zitten nog een aantal andere spullen in de doos:

 • De Makita DPJ180ZJ 
 • Stofzak (linnen)
 • Verstekgeleider
 • Nokkensleutel
 • Lamellenzaag
 • Afzuigadapter

Helaas word dit apparaat standaard geleverd zonder accu(s) en oplader. Deze moet je er nog los bijbestellen als je ze nog niet hebt liggen dus.

#2: DeWalt DW682K-QS Lamellenfrees (beste koop)

Op nummer 2 staat ook geen onbekend merk en ook zeker een van mijn favorieten merken. Het is namelijk een DeWalt DW682K-QS lamellenfrees.

DeWalt is, net als Makita, een van mijn favoriete merken. Zij leveren altijd goede spullen af die ook voor een lange tijd mee gaan. En ik moet eerlijk zeggen dat ik sommige apparaten wat misbruik, maar toch overleven ze altijd jaren!

Deze DeWalt lamellenfrees komt met een vermogen van 600 wattt en een toerental van 10.000 toeren per minuut. Het is niet het apparaat met de meeste snelheid en power, maar wel een die fijn werkt.

Natuurlijk hecht ik veel waarde aan een fijne grip. Dat heeft deze lamellenfrees ook zeker. Daarnaast passen de maten 0, 10 en 20 allemaal in dit apparaat. De standaard maten dus.

De DeWalt DW682K-QS lamellenfrees is erg licht voor een apparaat op netstroom. Veel mensen vinden dit prettiger werken dan een zwaardere, maar ik persoonlijk niet.

Met deze frees kun je een maximale freesdiepte van 20 mm bereiken, hij is in verschillende hoeken in te stellen en kan ook op verschillende dieptes frezen. Daarnaast werkt je altijd schoon en stofvrij dankzij de mogelijkheid tot stofafzuiging en de meegeleverde stofzak.

Een goed en duurzaam apparaat van DeWalt dat absoluut een goede koop is.

Dewalt DW682K-QS Lamellenfrees1

Wat ontvang ik allemaal?

In de doos van deze lamellenfrees zitten nog wat extra spullen. In de video kun je ook zien wat dit allemaal is en hoe dit apparaat precies werkt.

Je krijgt bij levering:

 • De DeWalt DW682K-QS
 • HM freesblad
 • Spansleutel
 • Spaanderzak
 • Mondstuk voor stofafzuiging
 • Stofzak
 • Alles in een DeWalt gereedschapskoffer 

#1: TRITON Lamellenfrees TBJ001 (beste koop)

De TRITON TBJ001 lamellenfrees vinden we terug op de eerste plek!

Het is, zoals je verwacht inmiddels, een lamellenfrees op netstroom met een vermogen van 760 watt en een maximaal toerental van 11600 toeren per minuut.

Een ontzettend snel apparaat dat dus geschikt is voor vrijwel alle klussen.

De hoek van deze frees is te verstellen tot in een hoek van 90 graden. Daarnaast kun je de geleider van 0 tot 40 mm instellen in hoogte. 

In deze lamellenfrees passen verschillende lamellen. Dit zijn de standaard type: 0, 10 en 20 maar ook S6 lamellen. Hierdoor is dit een van de meest veelzijdige lamellenfrezen van de markt.

Door middel van een scharnier kun je ook heel simpel het blad wisselen en/of schoonmaken. Het gemak van dit apparaat is gewoon erg hoog wat zorgt voor een fijne ervaring.

De handvaten van dit apparaat zijn ook geïsoleerd, er is een stofpoort aanwezig in het apparaat en uiteraard kun je de geleider er afhalen wanneer je zelf wilt.

De TRITON TBJ001 is ook een behoorlijk duurzaam apparaat dankzij zijn gietaluminium basis, geleider en aandrijving behuizing. Hierdoor is het apparaat wel wat zwaarder, maar dit vind ik fijn werken.

Deze frees is overigens in te stellen op 6 verschillende freesdieptes.

TRITON Lamellenfrees TBJ001 - 760 W - 329697 - 760 W (1)

Wat ontvang ik allemaal?

Ook bij dit apparaat ontvang je wat meer onderdelen. Dit zijn:

 • De TRITON TBJ001 lamellenfrees
 • Geleider
 • Pinsleutel
 • Zeskantsleutel
 • Reserve koolstofborstel
 • Stofzak

Dit apparaat is wel wat later in huis. Meestal is de TRITON binnen een week in huis.

Lamellenfrees kopen; waar moet je op letten? (koopgids)

Mocht je nog niet weten wat je nu precies nodig hebt of waar je op moet letten dan help ik je een handje op weg met deze koopgids.

Hoe diep kan de machine frezen?

Het eerste waar ik naar kijk als ik een lamellenfrees ga kopen is naar de diepte instellingen van het apparaat. Hoe diep kan het frezen? Het is belangrijk dat je weet hoe diep de frees kan frezen oftewel hoe diep de lamel kan en hoe diep je groeven kan frezen.

Werk je met zware materialen, waarbij de groeven dus dieper moeten en waar het materiaal harder van is dan zal je een groter formaat lamellen moeten gebruiken. Hierdoor zorg je ervoor dat het materiaal niet in kan storten door zijn eigen gewicht.

Wat ik zelf erg handig vind is als je de lamellenfrees op een van de standaard maten in kunt stellen. Dit scheelt je een hoop tijd en hierdoor weet je zeker dat de afmetingen telkens juist zijn.

De standaard maten zijn:

 • 0 (47 x 14 x 4)
 • 10 (53 x 19 x 4)
 • 20 (56 x 23 x 4)

Heb je een nog grotere maat nodig? Dat kan hoor, alleen dit zijn de meest gangbare maten. Vaak hebben alleen professionele bedrijven en ZZP'ers dit formaat lamellenfrezen.

Voor de gemiddelde doe-het-zelver zijn bovenstaande maten vaak genoeg.

Hoeveel vermogen heeft de lamellenfrees?

Hoe meer watt je hebt hoe hoger het vermogen van de lamellenfrees is dus hoe krachtiger het apparaat werkt. Hoe meer watt hoe sneller, beter en netter je een klus kan klaren.

Het toerental is hier ook vrij belangrijk bij. Hoe meer toeren per minuut het apparaat heeft hoe sneller het apparaat freest. Ook een hoog toerental draagt dus bij aan de klus en aan de snelheid van het apparaat.

Doe je vaak zware klussen of gebruik je het apparaat veel dan is het verstandig om te kiezen voor een apparaat met een hoog toerental en vermogen. De meeste lamellenfrezen hebben een toerental van zo'n 10.000 toeren per minuut.

Bosch Professional elektrické nářadí a příslušenství yes tools bosch power tools GIF

Wil je met accu of op netstroom?

Daarnaast zal je voor jezelf moeten bepalen of je een lamellenfrees wilt hebben die ook werkt als er geen stroom is of niet. Je hebt namelijk lamellenfrezen op accu, maar ook gewoon op netstroom.

Ik ben zelf een fan van netstroom, omdat het vermogen dan een stuk hoger ligt. De meeste lamellenfrezen zijn dan ook op netstroom. 

Als je werkt met een apparaat op accu dan heb je meer bewegingsvrijheid en je zit niet te klooien met een snoer wat telkens in de weg hangt. Hierdoor werkt het wel lekker. Bovendien zijn deze apparaten vaak wat beter te controleren, omdat ze lichter zijn.

Houd er wel rekening mee dat je sowieso 2 accu's moet hebben. Anders is de accu straks op en moet je wachten tot deze opgeladen is. Sowieso is het vervelend als je moet stoppen om de accu te verwisselen.

Bepaal voor jezelf dus goed wat voor jou prettiger is!

Geleidingsstuk

Het geleidingsstuk is een van de belangrijkste onderdelen van de lamellenfrees. Dit stuk zorgt ervoor dat het freesblad veilig geleid wordt als je de groeven aan het frezen bent. Dit onderdeel heb je altijd op een lamellenfrees, maar waar je naar kan kijken is of dit stuk ook in hoogte-verstelbaar is.

Zo kan je met dunnere en dikkere houtsoorten werken. Verder kan je eens kijken of het nodig is om in verstek te frezen. Veel van deze geleidingsstukken laten dit ook toe. Dan kijk je dus naar de hoek waarin deze in te stellen is. 

Vaak geldt hoe duurder het apparaat, hoe beter het geleidingsstuk. Denk bijvoorbeeld aan de schroeven om deze goed vast te draaien. Je wilt geen wankel geleidingsstuk hebben dus ik adviseer je om niet met de allergoedkoopste frees aan de slag te gaan.

Hierdoor gaat de kwaliteit van je werk ver achteruit en dat is zonde.

Let op de veiligheid

Veiligheid is niet alleen bij het kopen van een lamellenfrees belangrijk. Maar dat doet niet af van het feit dat je hier ook goed naar kan kijken. Lamellenfrezen zijn van zichzelf al hele veilige apparaten. Het frezen gebeurt in de behuizing dus hier kan geen vinger of iets anders tussenkomen.

Daarnaast zit het freesblad ook nog eens achter het geleidingsstuk. Hierdoor is het zelfs knap als er iets mis zou gaan. 

Verder kun je wel kijken naar andere beveiliging. Denk aan een heropstartbeveiliging of een overbelasting beveiliging. Beide zijn op zich wenselijk, maar je zal zien dat de meeste apparaten beschikken over deze opties.

Bescherm jezelf ook altijd met de juiste persoonlijke beveiliging, maar dat hoef ik jou als klusser hopelijk niet meer te vertellen.

lamellenfrees-kopen_-veiligheid

Heb je stofafzuiging nodig?

Wie wilt er nu niet met zo min mogelijk rotzooi werken en wie wilt er niet zo min mogelijk op hoeven te ruimen? Juist... ik denk iedereen! 

Daarom kun je jezelf wat tijd en moeite besparen door een lamellenfrees met een stofafzuiging te kopen. Verder is het wenselijk voor je luchtwegen en je ogen. Er komt namelijk fijnstof af als je werkt met een lamellenfrees.

Eigenlijk is het zelfs wel noodzakelijk voor je. Het is een stuk gezonder dus mijn advies is om een lamellenfrees te kopen met een stofafzuiging.

Dit kan op twee verschillende manieren:

 1. Sluit een stofzak aan op het apparaat
 2. Sluit het apparaat aan op de stofzuiger

Uiteraard geniet optie twee mijn voorkeur.

Bediening

Sommige apparaten zijn vrij lomp en niet lekker te bedienen. Als je van jezelf weet dat je wat onhandig bent met elektrische apparaten dan is het misschien een goed idee om te kijken hoe het apparaat bedient moet worden.

Zie je dit zitten en denk je dat je hier goed mee overweg kan? Dan kun je de knoop doorhakken en je nieuwe lamellenfrees aanschaffen!

Ook op zoek naar andere gereedschappen?

Toevallig ook nog op zoek naar andere gereedschappen? Koop deze dan in een keer, zodat je direct aan de slag kan en goed voorbereid aan de klus begint!

Navigeer naar een van onderstaande artikelen voor meer:

Lamellenfrees kopen

10

Algemeen

10.0/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.