april 18

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Green Egg BBQ Kopen? Dit Zijn De Voor- & Nadelen!

Green Egg BBQ Kopen? Dit Zijn De Voor- & Nadelen!

Door: Rob Boom

april 18, 2020


De zon begint steeds vaker, langer en warmer te schijnen. Voor Nederlanders is dat direct reden genoeg om de barbecue weer uit het stof te halen!

Snel naar de supermarkt om nog een barbecuepakket te scoren of naar de slager om je favoriete stuk vlees te halen.

Er is niets fijner dan heerlijke warme zomerdagen afsluiten met een goede barbecue!

Tenzij je geen goede barbecue hebt. Er zijn genoeg mensen die nog met een oud verroest barbecuetje zitten.

Er zijn een hele hoop verschillende barbecues. Eenvoudige modellen, wegwerp modellen en zelfs hele buitenkeukens. 

Een ontzettend populaire soort barbecue waar je tegenwoordig van alles over kunt vinden is de: Big Green Egg BBQ.

In dit artikel bespreek ik deze barbecue (in alle maten) volledig, haal ik de voor- & nadelen aan en gaan we het hebben over of het überhaupt waar voor je geld is!

Wat Is Een Barbecue Precies?

Laten we eens beginnen met het begin en dat is volledig duidelijk hebben wat een barbecue nu precies is.

De meeste mensen weten dit uiteraard al, maar het kan maar even duidelijk zijn. 

Een barbecue is een gebruiksvoorwerp waarmee je vlees en andere producten op kunt bereiden. Dit kun je op verschillende manieren doen door te roosteren, grillen, enz.

Barbecueën word vaak gedaan in grotere groepen vanwege het gemak en de gezelligheid. 

In Nederland zijn we hier vaak dol op en halen we de barbecues al uit het stof bij de eerste en geringste zonnestraal.

Barbecueën is al eeuwenoud en werd uitgevonden door de holenmens die het vuur maken ontdekten. Eerst werd dit gedaan door het vlees op een spit boven het vuur te hangen.

In de 17e eeuw is de manier van barbecueën zoals we dat nu kennen ontstaan!

barbecueën-met-spit (1)

Verschillende Soorten Barbecues

Ik hoef je vast niet te vertellen dat je ontzettend veel verschillende barbecues hebt. De meest originele manier van barbecueën is op houtskool.

Door hulp van aanmaakblokjes kun je deze gemakkelijk aan en dus aan het branden krijgen. Houtskool gaat super lang mee. Het blijft namelijk heel erg lang door gloeien.

Dit is een van de grootste voordelen van houtskool. Een nadeel van deze manier van barbecueën is echter dat het wel lang duurt voor deze helemaal warm en op temperatuur is.

Je hebt volledig open houtskool barbecues, maar ook dichte.

Als je vaak even snel een barbecue aan wil zetten dan adviseer ik je altijd om een gasbarbecue te nemen. Deze zet je aan met een draai aan de knop en met enkele minuten kun je hier vlees op gooien.

Elektrisch barbecueën is de nieuwste manier van barbecueën en tevens ook een hele snelle manier. Stop de stekker in het stopcontact en je bent klaar om te braden!

Een barbecue voor de echte liefhebbers is natuurlijk de Big Green Egg. Deze MOET je absoluut hebben als je een barbecue fanaat bent!

De Green Egg BBQ

Ruim 45 jaar geleden werd er een barbecue uitgevonden door een Amerikaans merk. Dit was de Green Egg Barbecue.

Inmiddels is dit merk en deze BBQ zo bekend geworden dat niet alleen barbecue liefhebbers gebruik maken van deze barbecue, maar ook top chef-koks.

De Green Egg BBQ is geschikt voor allerlei kooktechnieken. Je kunt hem dus niet alleen als barbecue gebruiken, maar zelfs als volledige keuken om van alles klaar te maken.

De Green Egg BBQ heeft zijn populariteit te danken aan het super mooie design in een ei vorm. Het ei is in 2e gedeeld waarbij je de bovenste helft op kunt tillen.

De GREEN Egg BBQ is natuulijk van origine groen en bestaat volledig uit keramiek. Dit is ontzettend bijzonder, want dit heeft geen enkele andere barbecue.

De Green Egg komt in verschillende modellen, maar de basis is overal hetzelfde: groen, ei vorm en bestaat uit keramiek.

Daarnaast staat deze barbecue gewoon ook ontzettend goed in elke tuin.

green-egg-bbq-2 (1)

Waar Komt Deze Barbecue Vandaan?

Deze barbecue is, zoals je waarschijnlijk niet verwacht had, niet gerelateerd aan de vroegere geschiedenis van Amerika wat betreft het barbecueën.

De Big Egg BBQ is gerelateerd aan Japan, Azië. Al duizenden jaren werd er hier gebruik gemaakt van een ''kamado''. Een kamado is een Japanse kleioven waar Japanners al eeuwen hun gerechten bereiden.

Kamado betekent dan ook vuurplaats of oven. Toen de tweede wereldoorlog voorbij was werden er veel Amerikanen in Japan gestationeerd.

Hier maakte zij kennis met deze ovens. Veel van hen namen er een mee naar huis. Zo is de Green Egg uiteindelijk ontstaan. Fabrikanten zijn hier in Amerika mee aan de slag gegaan en daar kwam deze barbecue uit.

Uiteindelijk werd in 1974 de Amerikaanse variant van de kamado op de markt gebracht. Dit heeft de fabrikant gedaan met behulp van de NASA. Zij kwamen op het idee om keramiek in plaats van klei te gebruiken.

Klei is breekbaar en keramiek is dit niet. Zo hebben ze de barbecue geperfectioneerd tot de Green Egg BBQ zoals we hem nu kennen.

Honderden of misschien zelfs duizenden andere fabrikanten hebben geprobeerd om dit na te maken, maar geen enkele ''copycat'' kan tippen aan de echte keramieke Green Egg BBQ!

Waarom Keramiek?

Geen enkele andere barbecue bestaat volledig uit keramiek. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van de Green Egg BBQ.

Waarom zou je dan een green egg bbq van keramiek kopen?

Keramiek kan de warmte veel langer vasthouden dan andere materialen. Bovendien zorgt keramiek ervoor dat de warmte weerkaatst. Dit zorgt voor een warme luchtstroom.

Zo kun je de meest sappige en malse stukken vlees maken die je ooit gemaakt hebt. Bovendien bestaat de barbecue uit een dubbele keramieke wanden. Hierdoor is de barbecue goed geïsoleerd.

green-egg-bbq-keramiek (1)

Copy Cats

Veel fabrikanten hebben geprobeerd om ook een goede versie van de Green Egg op de markt te brengen.

Ook bekende merken zoals Weber. Zij kwamen met de Big Green Egg Weber. 

Helaas kan er geen enkel merk meer tippen aan de kwaliteit van de originele Green Egg. Een voordeel aan de nep versies is dat deze aanzienlijk goedkoper zijn.

De echte Green Egg is een dure barbecue, maar dan heb je ook wel echt iets.

Zo meteen meer over de prijs.

Hoe Werkt De Green Egg BBQ?

De Green Egg BBQ werkt niet zoals elke andere barbecue die je kent. Het werkt iets anders. Het principe van deze barbecue is namelijk een hete luchtcirculatie.

Hier kun je zelf de gewenste temperatuur regelen op een natuurlijke manier. Dit moet wel met de deksel dicht, anders werkt het uiteraard niet. Dan kun je geen gebruik maken van de dubbele keramieke wand.

Aan de bovenkant van de deksel kun je een gietijzeren margrietschijf vinden en aan de onderzijde een rvs luchtschuif. Hier kun je de temperatuur mee regelen.

Dit werkt natuurlijk heel erg simpel. Vuur kun je groter maken door meer zuurstof toe te voegen. Wil je een heter vuur? Dan schuif je de luchtschuif verder open. 

Wil je juist minder hitte? Dan doe je de luchtschuif verder dicht. Als het om kleine veranderingen in temperatuur gaat dan kun je de margrietschijf gebruiken.

Je kunt verschillende manieren gebruiken om het eten te bereiden doordat je de deksel op de barbecue hebt.

Bereid Op Verschillende Manieren

Door gebruik te maken van de deksel kun je stukken vlees grillen op een ongekend niveau. Je zult super sappige stukken vlees maken en nooit uitgedroogde stukken hebben.

Hierdoor geniet je letterlijk van elk stuk vlees dat van de barbecue komt.

Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op.

Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.

Waarom Zou Je Een Big Green Egg Kopen?

 • Super veelzijdig. Het is niet alleen een barbecue, want je kunt hier veel meer mee zoals: bakken, roken, braden, koken, enz.
 • Extreem veilig. Deze barbecue is ook uitermate geschikt voor mensen met jonge kinderen. De buitenkant van de barbecue zal nooit heet worden door de dubbelzijdige keramieke wanden.
 • Gebruiksvriendelijk. Binnen 15 minuten is de Green Egg opgewarmd en kun je aan de slag met de barbecue. Tussentijds hoef je geen extra kolen toe te voegen en de temperatuur is gemakkelijk te regelen. Deze barbecue doet het tussen de 8 en de 20 uur lang!
 • Bijzonder mooi. Dit is een echte blikvanger in elke tuin. Bovendien is dit model goed te onderscheiden van alle imitatiemodellen.
 • Mega sterk. De Green Egg kun je in de winter gewoon buiten laten staan. Deze barbecue kan namelijk temperaturen aan tot -30 graden Celcius. Daarnaast kan deze barbecue tot 500 graden Celsius hebben. Roestvorming is iets wat deze barbecue ook niet kent. Keramiek is namelijk bestand tegen corrosie.
 • Levenslange garantie. Je krijgt een levenslange garantie op je Green Egg. Dat komt, omdat dit echt een extreem sterke barbecue is die nooit kapot gaat.

Verschillen Tussen Gas- & Koolbarbecues

Het allergrootste verschil kunnen jij en ik nu beide denk ik wel in een keer opnoemen. Het grootste verschil is het materiaal waaruit de barbecue bestaat.

Zo is de Green Egg volledig gemaakt van keramiek. Bovendien zal er nooit een originele kolenbarbecue komen dat een alternatief gaat zijn voor de Green Egg.

Op een normale kolenbarbecue drogen stukken vlees uit of branden ze aan doordat de barbecue schommelt in temperatuur. Het is niet constant en dat heb je wel bij een Green Egg.

Bovendien heb je ontzettend veel onderhoud bij een houtskoolbarbecue. Bij een Green Egg heb je geen enkel onderhoud. Dit doet de barbecue zelf.

Daarnaast gaat een Green Egg dus je hele leven lang mee. Een normale kolenbarbecue haalt dit natuurlijk bij lange na niet!

Een gasbarbecue is ook een favoriet van vele amateurs. De stukken vlees zullen namelijk snel krimpen op een gasbarbecue en het vlees smaakt lang niet zo lekker als een stuk vlees dat op houtskool gebakken is.

Ondanks dat de Green Egg werkt met houtskool heeft het een net zo lange opwarmtijd als de gasbarbecue.

De Green Egg wint het dus makkelijk van beide andere opties!

Verschillende Modellen Green Egg BBQ

Je hebt verschillende modellen binnen de Green Egg BBQ series. Zo heb je kleinere modellen en grotere. Hieronder vind je de modellen en de bijbehorende voor- & nadelen.

De basis is uiteindelijk allemaal hetzelfde, groen, keramiek en de ei vorm.

De Green Egg Mini Kopen

De Green Egg mini is de kleinste formaat barbecue van Green Egg met een diameter van 25 cm.

Hierdoor kun je deze barbecue makkelijk gebruiken in kleine ruimtes en bijvoorbeeld binnen onder de afzuigkap.

Je kunt kiezen uit 2 modellen van de Green Egg mini. De ene is met drager, zodat je de Green Egg Mini makkelijk kunt vervoeren.

 • Buiten en binnen te gebruiken
 • Makkelijk vervoerbaar
 • Je hebt amper Green Egg kolen nodig
 • 25 cm is niet heel groot en dus ook niet geschikt voor grotere gerechten
 • Er zijn weinig accessoires toepasbaar op deze mini versie

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg Mini dan kun je deze het beste hier aanschaffen.

green-egg-mini (1)

Green Egg Minimax Kopen

Het mini model was 25 cm in diameter. De Green Egg Minimax is een stapje groter en heeft dan ook een diameter van 33 cm. 

Deze versie schalen we ook nog onder de mini serie. Je hebt namelijk nog steeds niet voldoende ruimte om ook echt grotere gerechten te bereiden. 

Hier krijg je standaard de Egg drager bij en een hogere standaard. Zo is de hoogte vanaf de grond 50 cm.

 • Buiten en binnen te gebruiken
 • Je hebt amper Green Egg kolen nodig
 • Makkelijk vervoerbaar
 • 33 cm is nog steeds niet heel groot en dus ook niet geschikt voor grotere gerechten
 • Er zijn minder accessoires toepasbaar op deze mini versie

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg Minimax dan kun je deze het beste hier aanschaffen.

green-egg-minimax (1)

Green Egg Small Kopen

Dit is eigenlijk hetzelfde model als de Green Egg Minimaxi. Het heeft namelijk ook een diameter van 33 cm, maar is wel een stuk hoger.

Dat maakt deze versie niet meer geschikt voor binnen, maar wel heel goed in de tuin of op een balkon.

 • Makkelijk te gebruiken door de hoogte
 • Je hebt amper Green Egg kolen nodig
 • Geschikt voor kleinere ruimtes
 • 33 cm is nog steeds niet heel groot en dus ook niet geschikt voor grotere gerechten
 • Er zijn minder accessoires toepasbaar op deze versie

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg Small dan kun je deze het beste hier aanschaffen.

green-egg-small (1)

Green Egg Medium Kopen

Dit model begint meer op een echte barbecue te lijken. Deze heeft een diameter van 38 centimeter en weegt 51 kilo. Dit is dus echt een barbecue die meer geschikt is voor de wat grotere gerechten.

Dit model is dat niet goed meer te vervoeren en komt het beste tot zijn recht op een tafel of met een onderstel die je erbij kunt kopen.

 • Geschikt voor middelgrote ruimtes
 • Veel accessoires beschikbaar
 • Groot genoeg voor een heel gezin
 • Niet makkelijk vervoerbaar

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg Medium dan kun je deze het beste hier aanschaffen.

green-egg-medium (1)

Green Egg Large Kopen

De Green Egg Large is het meest verkochte model van de Green Egg series. Zo zie je hier ook vaak aanbiedingen op. Dit is een barbecue met een diameter van 46 cm. 

De Green Egg Large weegt maar liefst 73 kilo en moet echt op een stevige ondergrond staan. Denk aan een tafel of een onderstel.

 • Ruimte voor veel gerechten
 • Veel accessoires beschikbaar
 • Speciaal scharnier voor de deksel
 • Niet makkelijk vervoerbaar
 • Zijplankjes zijn bij deze versie niet heel ideaal.

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg Large dan kun je deze het beste hier aanschaffen. Momenteel is deze scherp geprijsd!

green-egg-large-bbq (1)

Green Egg XL Kopen

De Green Egg XL is mijn favoriet. Deze barbecue heeft een diameter van 61 cm. Hierdoor heb je genoeg ruimte om meerdere mensen te ontvangen en mee te laten eten.

Het oogt super professioneel en je kunt hier meerdere gerechten tegelijk op maken. De Green Egg XL moet wel een stevig onderstel hebben. 

Deze kun je er bij kopen of zelf maken, maar hier later meer over.

 • Geschikt voor feesten en restaurants of voor in de achtertuin
 • Alle keuze in accessoires
 • Meerdere gerechten en kooktechnieken tegelijk gebruiken
 • Niet makkelijk vervoerbaar
 • Verbruikt veel Green Egg kolen

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg XL dan kun je deze het beste hier aanschaffen.

green-egg-extra-large (1)

Green Egg XXL Kopen

Het grootste model uit deze serie is de Green Egg XXL met een diameter van maar liefst 74 cm. Deze barbecue weegt een ongelooflijke 222 kilo.

Voor particulier gebruik is dit misschien iets te veel van het goede. Tenzij je wekelijks tientallen mensen op bezoek krijgt. 

Deze barbecue word vaak gebruikt voor feesten en in restaurants of bij de catering bijvoorbeeld.

Dit is een echte Green Egg buitenkeuken.

 • Model voor professioneel gebruik
 • Fungeert als volledige buitenkeuken
 • Alle accessoires zijn beschikbaar voor dit model
 • Green Egg meubel is noodzakelijk
 • Verbruikt veel Green Egg kolen

Als je geïnteresseerd bent in de Green Egg XXL dan kun je deze het beste hier aanschaffen.

green-egg-xxl (1)

Green Egg BBQ Prijs + Kopen

De Green Egg BBQ is in verschillende winkels te kopen. Echter moet je wel goed opletten waar je koopt en hoe betrouwbaar de garantievoorwaarden van de verkoper zijn.

Bovendien is het vervoeren ook wel eens lastig van zo'n BBQ. 

Ik adviseer je om deze online te kopen bij. Hier vind je de goedkoopste en beste aanbiedingen!

Green Egg BBQ Accessoires

Er zijn ontzettend veel accessoires bij je Green Egg te bestellen. Bijvoorbeeld aparte kook accessoires die je in de barbecue kunt hangen om zo te kunnen koken.

Zwaardere modellen hebben een onderstel nodig, die overigens ook zelf kunt maken. Denk aan de vette Green Egg tafel uit het Freds Bouwtekeningen pakket dat ik altijd gebruik.

Daarnaast kun je voor de kleinere modellen onderstellen kopen, je kunt speciale Green Egg kookboeken kopen of tafeltjes voor aan de zijkant.

Zo kun je de barbecue maken die jij graag wil hebben!

Green Egg Prijs

De prijs van een Green Egg BBQ is aanzienlijk duurder dan die van een gewone simpele barbecue. In dit uitgebreide artikel heb je ook gelezen waarom dit zo is.

Niet alleen gaat deze barbecue je hele leven lang mee, maar ook maak je gerechten die je normaal nog nooit zo lekker hebt kunnen maken.

Met de grotere modellen kun je ook feestjes geven of gewoon vaak gezellig veel vrienden en familie uitnodigen.

Bepaal waar je de BBQ allemaal voor gaat gebruiken en selecteer hier de maat op. De prijs loopt op vanaf 500,- euro.

Ben je er nog niet uit? Ga dan nog eens naar het overzicht van de verschillende modellen hierboven!

Maak Je Eigen Green Egg BBQ Onderstel!

Heb je al een Green Egg aangeschaft of ga je er een aanschaffen? Dan wil je deze ook de mooiste plek in de tuin geven.

Wat ik zelf gedaan heb en wat de meeste mensen willen is de Green Egg inbouwen in een buitenkeuken.

Als je een beetje handig bent dan lukt dit wel. Helemaal met het juiste stappenplan. Normaal kost een tafel voor een Green Egg nog eens extra honderden euro's.

In dit bouwtekeningen pakket vind je 10.000 bouwtekeningen voor elke klus. Er staan ook meerdere tafels en buitenkeukens in die speciaal zijn voor het inbouwen van een Green Egg BBQ.

Niet alleen maak je een veel betere tafel, je maakt het ook nog eens super functioneel. Zo hoef je niet elke keer van buiten naar binnen te lopen, maar heb je een eigen buitenkeuken.

Je kunt nu niet alleen trots zijn op je Green Egg BBQ, maar ook op je zelf gemaakte buitenkeuken!

Absolute aanrader om zelf een tafel te maken in plaats van het kopen van een lelijke, onstabiele en dure tafel!

Lees mijn Freds Bouwtekeningen review als je meer wil weten over dit pakket en de maker.

Green Egg BBQ

9

Prijs

7.0/10

Kwaliteit

10.0/10

Duurzaamheid

10.0/10

Opties

9.0/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.