januari 26

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Bosch GTS 10 XC Professional Review: Waardeloze Tafelcirkelzaag?

Bosch GTS 10 XC Professional Review: Waardeloze Tafelcirkelzaag?

Door: Rob Boom

januari 26, 2021


Het aanschaffen van nieuw gereedschap (in een wat duurder segment) kan een lastige klus zijn. In deze review help ik je daarom ook met de keuze om de Bosch Professional GTS 10 XC te kopen of niet.

Je ontdek wat mijn persoonlijke ervaringen met deze machine zijn na enkele jaren gebruik. Daarnaast heb ik de nodige research op het internet gedaan om erachter te komen of andere gebruikers dezelfde ervaringen hadden of niet.

Ben je klaar om alles over deze Bosch Professional GTS 10 XC te ontdekken om te bepalen of dit apparaat wel of niet wat voor jou is? Lees deze review dan eens rustig door.

1.0 Bosch Professional GTS 10 XC review samenvatting

De Bosch Professional GTS 10 XC is een tafelzaag die mij in positieve zin verrast heeft. Het is een apparaat met vele functies en mogelijkheden en zaagt behoorlijk goed. Hier en daar is deze zaag echter niet heel precies als je de geleider niet goed vastzet, maar dat is een kwestie van zelf goed opletten en ook niet meer dan logisch.

Gezien de prijs/kwaliteit verhouding is deze tafelzaag van Bosch een absolute aanrader voor elke klusser. Eigenlijk schaar ik deze zaag in een hoger segment. Des te mooier is het dat je deze zaag nu voor deze lage prijs op kan pikken.

Gezien de 3 jarige garantie die op dit apparaat zit en de lage prijs, acht ik het zeker een goede koop. Klik hier om meer te leren over de zaag en ervaringen van andere gebruikers te lezen.

Of ontdek werkelijk alles over de Bosch Professional GTS 10 XC en lees deze review op je gemak door.

bosch-gts-10-xc-review-ervaring

2.0 Dit vind ik belangrijk bij het kopen van een tafelcirkelzaag

Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe tafelzaag om te kopen, let ik altijd op een aantal pijlers. Voldoet de zaag aan één of meerdere van deze pijlers niet? Dan koop ik deze sowieso niet.

Het gaat mij vooral om:

 • Duurzaamheid
 • Veiligheid
 • Precisie

Dit is de kern en alles wat ik er extra op/bij kan krijgen is natuurlijk mooi meegenomen. Uiteindelijk ben ik een aantal jaar terug op deze tafelzaagmachine van Bosch uitgekomen.

Hieronder, in de kern van deze review, ontdek je hoe mijn ervaring na enkele jaren gebruik is. Is het waar voor je geld, of kan je beter op zoek gaan naar een andere machine?

Ook interessant: top 5 beste zaagtafels om te kopen!

3.0 Bosch Professional GTS 10 XC review

Ik heb een aantal, voor mij, belangrijke aspecten van deze tafelzaag gepakt en vertel je hier meer over in deze review. Als je echt op zoek bent naar pure specificaties dan kun je naar deze pagina gaan.

Een review gaat in mijn optiek over mijn ervaring en hoe ik het apparaat ik gebruik vind. Op basis van deze ervaring kun jij besluiten of het wellicht wat voor jou is, of niet.

3.1 Is de motor krachtig genoeg?

Het eerste waar ik het over wil hebben is de motor van de tafelzaag. Ik heb namelijk in het verleden genoeg van dit soort zagen gebruikt die er bij een beetje zwaar werk geen zin meer in hadden. Het blad ging trager draaien, wat resulteert in een lelijke zaagsnede, of het blad stopte er helemaal mee.

Dit ligt uiteraard aan de kracht van de motor. Dus hoe zit dit bij de Bosch GTS 10 XC? Gelukkig is de motor van deze zaag uitstekend. Het heeft namelijk 2100 watt met een motorrem, een aanloopstroombegrenzing en Constant Electronic. Ook juist het constante toerental maakt deze zaag geschikt voor de zwaarste klussen.

De motor kan zo'n 3200 toeren per minuut maken (dit zijn de zaagbewegingen). Daarnaast kan het met deze motor door een maximale dikte van 79 mm zagen. Dit werkt in mijn beleving zéér prettig. 

3.2 Steekt het zaagblad van de Bosch GTS 10 XC voldoende uit?

Wat ik ook vaak tegen ben gekomen, in negatieve zin, is dat het zaagblad niet ver genoeg uitstak. Dit betekent dus dat je niet diep kunt zagen en je dus ook geen dikke materialen kunt zagen.

Dit is behoorlijk nadelig, want dit beperkt je simpelweg in de werkzaamheden. Gelukkig heeft deze Bosch zaagtafel een prima zaagdiepte van 79 mm

Dit betekent dus dat je bijna 8 cm dik materiaal kan zagen met deze zaagtafel. Dit is behoorlijk wat en ik kan je verzekeren dat je dit (bijna) nooit gaat doen. Ik gebruik de zaagtafel logischerwijs veelal voor het zagen van plaatmateriaal.

bosch-gts-10-xc-zaagblad

3.3 Zware zaagtafel, maar toch mobiel

Wat ik je ook nog even mee wilde geven is dat dit zogenaamd een 'mobiele' zaagtafel zou zijn. Oftewel het zou een zaagtafel zijn die makkelijk te verplaatsen is. Hoewel dit niet in de product omschrijving van de zaag zelf staat, lees ik het wel overal online.

Echter zou ik hier niet vanuit gaan. Deze zaagtafel weegt namelijk een goede 35 kg. Dit is niet voor iedereen zomaar even te verplaatsen. Op kleine afstanden is dit natuurlijk wel mogelijk, maar voor grote afstanden is het echt aan te raden om deze niet te tillen tenzij je dit met zijn tweeën doet.

3.4 Deze Bosch zaagtafel is op allerlei manieren te verlengen

Waar ik enorm enthousiast over ben bij de Bosch GTS 10 XC professional is dat deze zaagtafel te verlengen is aan beide kanten. Zo kun je de tafel aan de rechterkant van het zaagblad uitschuiven tot ongeveer 65 cm (63,5 om precies te zijn) en aan de andere kant (links) tot 25 cm.

Je hebt dus voldoende ruimte om aan de slag te gaan met grote materialen. Je kan deze zaagtafel exact aanpassen op de klus die je gaat doen. Dit vind ik zelf behoorlijk fijn werken.

3.5 Ik vind de schaal erg handig, maar niet heel precies

Er is ook een schaal aanwezig op deze tafelzaag. Dit betekent dat je de geleider in kan stellen op een bepaalde maat om vervolgens het materiaal te zagen.

Ik vind het echter wel lastig om deze schaal op de mm precies te zetten. Dit ligt wellicht aan mij (of ik ben gewoon wat ouderwets), maar ik teken liever mijn materiaal af en stel hier de geleider op in.

Op de afbeelding hieronder zie je de schaal. Waar ik de pijl naartoe gezet heb, is waar je kan aflezen waar die nu precies op staat. Dit wordt een soort van ingezoomd om het beter te kunnen zien.

bosch-gts-10-xc-review-ervaring

3.6 De hoek en de bediening van het zaagblad

Het zaagblad van de Bosch GTS XC Professional is makkelijk te bedienen. Er zit een wieltje aan de voorkant waarmee je de zaag los kan draaien om vervolgens in hoogte en diepte te verstellen. Daarnaast kun je ook verstek zagen door dit wieltje een hoek in te schuiven.

De maximale hellingshoek naar links is 47 graden. Naar rechts is dit 1 graden. Het kunnen zagen van een hoek van 47 graden is erg prettig als je dit nodig hebt. Denk bijvoorbeeld voor het zagen van plinten of voor het maken van andere verbindingen.

Het is een gemis als je niet in verstek kan zagen, maar daar kom je vanzelf wel achter!

3.7 Met softstart, beveiligingen en stofafzuiging

Deze zaagtafel van Bosch komt ten eerste met een softstart. Hierdoor start de zaag langzaam op en trekt het niet in één klap een enorme hoeveelheid energie. 

Verder vind je ook een aantal beveiligingen op deze zaag. Dit is wel zo handig voor je eigen- maar ook voor de veiligheid van anderen. Zo beschikt deze zaag over een overbelasting beveiliging (stopt bij overbelasting), wat de duurzaamheid van dit apparaat zéér ten goede komt. Dat is ook wat andere mensen zeggen over de duurzaamheid.

Daarnaast is er ook een blokkering van de uitgaande as. Voor extra beveiliging kun je ook een beschermkap monteren boven het zaagblad. Hier heb ik mij echter wel wat aan geïrriteerd. 

Als je de zaag laag instelt en je wilt een klein stuk hout zagen, dan zit de schroef om de beschermkap op de zaag te houden in de weg. Hierdoor kun je geen kleine stukken zagen. Dit zou echter zo opgelost kunnen worden door de schroef aan de andere kant te plaatsen.

Het komt echter bijna niet voor dat je zo'n klein stukje moet zagen en anders kan het altijd zonder de beschermkap. Zo'n groot probleem is het dus niet, maar ik wil het wel even gezegd hebben.

Daarnaast is er ook een stofafzuiging aan te sluiten op deze beschermkap. Zo kun je (bijna) volledig stofvrij werken. Dit scheelt opruimen en zo adem je niet allemaal troep in. Ideaal.

3.8 Er zit wel wat speling in de geleiders, zo gebruik je ze

Ik heb het al eerder genoemd, maar er zit speling op de geleiders. Nu is ook dit niet zo'n groot probleem, omdat je dit vaker tegenkomt op zaagtafels. Echter moet je daarom wel goed opletten als je de geleider instelt.

Let je niet op en doe je maar wat? Dan is de kans groot dat je over de gehele lengte 1 of 2 mm scheef zaagt. Dit is zonde en niet nodig als je gewoon even goed oplet. 

Het is goed om te weten dat deze nauwkeurigheid alleen voorkomt als je de geleider van buiten naar binnen duwt. Je kan dus het beste de geleider tegen het zaagblad aanzetten en van daaruit de geleider goed zetten. Je wilt dus richting de buitenkant van de zaag zelf bewegen.

Op deze manier zal er geen afwijking voorkomen.

3.9 Welke accessoires krijg je meegeleverd?

Het is geen echte must, maar toch kijk ik wel altijd naar de accessoires die ik krijg meegeleverd. Bij de Bosch GTS 10 XC Professional zitten er de nodige accessoires bij.

Zo krijg je bij de levering:

 • Afzuigadapter
 • Hoekaanslag
 • Parallelgeleider
 • Zaagblad (254 x 30 mm)
 • Duwstok
 • Bewaring voor bijgeleverde zaagblad

En het mooie aan deze zaagtafel is, dat er voor elk van deze accessoires een opbergplek op/aan de zaagtafel is. Dit is speciaal gemaakt, zodat je deze altijd direct weet te vinden en het ook weer netjes op te bergen is.

Het zijn vooral ook de kleine details die deze Bosch zaagtafel goed maken.

3.10 Hoe zit het met de garantie en kwaliteit van de Bosch Professional GTS 10 XC?

Sowieso adviseer ik je om deze tafelzaag op bol.com te kopen. En wel voor een aantal redenen. Ten eerste is de prijs hier het laagste, maar daarnaast is de levering ook absoluut het best geregeld. Je krijgt ook van bol 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren. Op deze manier loop je dus geen enkel risico.

Maar dat is niet alles. Je krijgt namelijk van Bosch, mits je het apparaat binnen 4 weken registreert, 3 jaar fabrieksgarantie. Mocht er dan iets kapot gaan dan krijg je een nieuw apparaat of je geld terug. Goede zaak toch?

Het registreren spreekt voor zich. Je krijgt hier uitleg bij op het moment dat je de Bosch GTS 10 XC Professional gekocht hebt.

4.0 Bosch GTS 10 XC review conclusie

Goede zaag gezien de prijs/kwaliteit verhouding. Af en toe niet helemaal precies als je niet goed oplet met het instellen van de geleider. Maar de meeste hiervan zijn geen groot probleem.

Als je echt een super precieze zaag wilt hebben, dan moet je echt 5 a 600 euro meer betalen. Denk dan bijvoorbeeld aan deze Festool tafelzagen. Dit zijn bij uitstek de meest precieze, maar daar betaal je dan ook wel voor.

Ik acht het echter niet perse nodig als je gewoon goed oplet met het instellen van de Bosch tafelzaag.

De Bosch GTS 10 XC Professional kan ik zeker aanraden voor elke klusser. Het is een aanwinst voor in jouw werkplaats of als professional voor in jouw werk bus. Dankzij de lage prijs en de goede garantieregeling moet je hem echt zelf geprobeerd hebben!

Bosch GTS 10 XC Professional

8.9

Prijs

9.0/10

Kwaliteit

9.0/10

Opties

9.0/10

Precisie

8.0/10

Duurzaamheid

9.5/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.