december 29

0 comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Boorhamer Kopen? | Dit Zijn De #5 Beste Boorhamers Van 2021!

Boorhamer Kopen? | Dit Zijn De #5 Beste Boorhamers Van 2021!

Door: Rob Boom

december 29, 2020


Boorhamer kopen? Goed plan, want een stuk gereedschap als deze kun je echt niet missen! Als doe-het-zelver is het ontzettend handig, maar als professional is het helemaal zaak om een goede boorhamer aan te schaffen.

Het probleem met het kopen van een boorhamer zit hem echter in de enorme keuze. Doordat er zoveel keuze is, zien de meeste mensen door de bomen het bos niet meer.

Je hebt goedkope varianten, dure varianten, varianten met veel accessoires, veel vermogen, wat minder vermogen, maar welk van deze boorhamers zelf is nu de juiste keuze voor jou?

In dit artikel geef ik je de 5 beste keuzes en leer ik je waar je op moet letten als je een boorhamer gaat kopen. Zo ben je, na het lezen van deze volledige gids, zeker van wat de beste keus voor jou is!

1.0 De beste boorhamers om te kopen (samenvatting)

Als je geen tijd of zin hebt om dit volledige artikel te lezen, dan kun je gebruik maken van deze samenvatting. Hieronder vind je wat de beste boorhamers zijn op professioneel, goedkoop en beste koop gebied. Waarbij er bij de beste koop gelet is op prijs/kwaliteit verhouding.

Beste koop
Makita BITFIX HR2470

Beste professionele
Bosch GBH 2-28 F

Beste goedkope
FERM HDM1037

Makita BITFIX HR2470 Boorhamer
Bosch Professional GBH 2-28 F Boorhamer
FERM HDM1037 Pneumatische boorhamer - 1500W - Zijhandgreep - 4 functies - Incl. 3 SDS-boren en 2 SD

2.0 Top #5 beste boorhamers om te kopen

Wel besloten om de volledige top 5 met beste boorhamers door te nemen en mijn mening en ervaring met deze apparaten in je op te nemen? Goede keuze, ik heb hier namelijk flink mijn best op gedaan 😉

Hieronder vind je de volledige top 5. Ik geef mijn ervaringen, de belangrijkste specificaties, vertel je wat je ontvangt bij de levering en heb van elke boorhamer een video toegevoegd waarop je goed kunt zien hoe het apparaat werkt.

Weet je nog niet waar je op moet letten? Dan kun je ook eerst mijn koopgids lezen.

#5: FERM HDM1037 Pneumatische boorhamer (beste goedkope)

We trappen deze lijst af met de goedkoopste boorhamer van deze lijst: de FERM HDM1037. Ik ben zelf geen groot fan van boorhamers die een bouw hebben zoals deze FERM dat heeft. Het zorgt er namelijk voor dat al het gewicht op een plek komt te zitten.

Toch heeft deze boorhamer een plekje weten te veroveren in mijn top 5 lijst met beste boorhamers om te kopen en dat is natuurlijk ook niet zonder reden. 

Het eerste wat namelijk opvalt aan deze machine is de enorm gunstige prijs. Zo betaal je op het moment van schrijven nog geen 8 tientjes voor het apparaat. Het volgende wat je dan ook direct zal opvallen is de hoeveelheid accessoires die je erbij geleverd krijgt. Hier kom ik straks nog even op terug.

De prijs en de accessoires zijn mooi meegenomen, maar uiteindelijk ga je natuurlijk voor kwaliteit. Je wilt dat de boorhamer het werk kan doen waarvoor jij hem nodig hebt. En laat deze boorhamer dit nu zeker kunnen.

Deze FERM HDM1037 komt met 1500 Watt en 6 joule. Deze combinatie zorgt voor een enorme hoeveelheid power in deze boorhamer en kan maar liefst 4400 slagen per minuut maken. Dankzij dit vermogen kun je:

 • 32mm in beton boren
 • 13 mm in staal boren
 • 42 mm in hout boren

Wat dan wel een tegenvaller is, is het gewicht van 5.2 kg en het feit dat ik hem minder lekker in de hand vind liggen dan de andere boorhamers uit deze lijst. Er zit wel een SDS aansluiting op, wat ervoor zorgt dat het gemak zeer goed te noemen is.

Al met al ben ik zeer te spreken over de Nederlandse producent FERM die deze boorhamer op de markt gebracht heeft. Voor de gemiddelde doe-het-zelver is deze machine meer dan voldoende.

FERM HDM1037 Pneumatische boorhamer - 1500W - Zijhandgreep - 4 functies - Incl. 3 SDS-boren en 2 SD

Wat ontvang ik allemaal?

Er zit nogal een hoop in de verpakking van deze boorhamer. Om je een goed beeld te geven van wat je allemaal ontvangt zal ik het hieronder overzichtelijk neerzetten voor je:

 • De FERM HDM1037 boorhamer
 • Een zijhandgreep, om de boorhamer anders vast te houden
 • 1 SDS boor 8x150
 • 1 SDS boor 10x150
 • 1 SDS boor 12x150
 • 1 SDS beitel vlak 14x250
 • 1 SDS beitel punt 14x250
 • Een stofkap
 • Diepte aanslag om de perfecte diepte te boren
 • En alles natuurlijk netjes opgeborgen in een opbergkoffer!

#4: Bosch PBH 2100 SRE Boorhamer

Op plek nummer 4 vinden we de eerste van de 3(!) Bosche boorhamers uit deze lijst. Het is de Bosch PBH 2100 SRE boorhamer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nooit een groot fan van Bosch ben, maar dit kan persoonlijk zijn.

Deze Bosch boorhamers hebben het in ieder geval gered tot in mijn top 5 lijst en dat gebeurt toch echt niet zomaar! Met deze machine kun je 5.800 toeren per minuut maken, wat al een stuk meer is als de FERM van nummer 5. Dit terwijl deze machine een slagkracht van 1,7 joule heeft.

De gaten die je met deze boorhamer kan boren zijn echter wel een stuk minder als de FERM en dat is dan ook gelijk wel een groot minpunt. Zo kun je:

 • 20 mm in beton boren
 • 13 mm in staal
 • 30 mm in hout
Bosch - PBH 2100 SRE Boorhamer1

Hoe komt deze Bosch dan wel op plek 4 terecht? Dat zal ik je uitleggen. Ten eerste vind ik het ontwerp van deze boorhamer veel fijner dan die van de FERM van plek 5 en is het gewicht ook een stuk minder, namelijk 2,2 kg. Dit vind ik persoonlijk een stuk fijner werken!

Er zit ook een SDS aansluiting op het apparaat, waardoor het gemak wederom hoog is. Je kunt ook niet alleen boren, maar ook schroeven, en beitelen. Dit overigens met een ronde schacht! Kortom: een alleskunner.

Het toerental is zelf te regelen. Dit maakt deze boorhamer geschikt voor zowel de zwaardere- als de lichtere klussen. Ik vind het een fijn apparaat alleen merk je wel af en toe dat het materiaal wat 'goedkoper' is. Dus de duurzaamheid had beter gekund. Daarom plaatst ik deze boorhamer op plek 4.

Wat ontvang ik allemaal?

Ik bestel de Bosch nu, wat kan ik verwachten met de levering?

Accessoires, zoals boortjes zal je er dus nog zelf bij moeten kopen.

#3: Bosch PBH 2500 SRE Boorhamer

We gaan gewoon rustig door met de nummer 3 en dat is wederom een Bosch en ook zeker niet de laatste van deze lijst! Op deze plek vinden we de Bosch PBH 2500 SRE terug. Het 'grotere' broertje van de Bosch van plek 4. In alles is deze machine simpelweg net even wat beter.

Je krijgt meer en er zit meer power op het apparaat. Daarnaast is de prijs zelfs gunstiger! Hoe dit kan hoef je mij niet te vragen, want daar heb ik simpelweg geen antwoord op.

Deze boorhamer kopen is voor vele klussers onder ons een hele goede zet. Het is een ware allrounder en ik zal je ook uitleggen waarom dit zo is. Het apparaat komt met een slagkracht van 1,9 joule, wat aanzienlijk meer is als de vorige Bosch.

Met een vermogen van 600 watt kan het apparaat ook 5000 toeren per minuut draaien. Dit is dan weer wat minder als de vorige Bosch, daar komt wellicht het prijsverschil vandaan. Toch merk je hier relatief weinig van in de praktijk.

Het apparaat werkt heel prettig en ligt goed in de hand. Ook dit apparaat heeft een gewicht van 2,2 kg wat dus erg weinig is. Ik vind dat zelf lekker werken, maar dat is wederom persoonlijke voorkeur.

Een enorm groot voordeel is het aanwezige SDS-plus wisselsysteem. Hiermee verwissel je zonder moeite heel snel tussen boren en beitels. Je hebt hier geen gereedschap voor nodig. Je kunt daardoor met dit apparaat ook verschillende werkzaamheden verrichten. Denk aan: boren, schroeven en beitelen.

Het apparaat beschikt ook over genoeg vermogen, waardoor deze geschikt is voor vrijwel elke klus. De te boren gaten zijn gemiddeld. Niet geweldig, maar ook niet slecht. Je kunt namelijk:

 • 22 mm in beton boren
 • 13 mm in staal boren
 • 30 mm in hout boren
Bosch PBH 2500 SRE Boorhamer - 600W - Inclusief 6-delige SDS-Plus-S2 Borenset & opbergkoffer

Wat ontvang ik allemaal?

Als je besluit om deze Bosch te bestellen dan krijg je het een en ander meegeleverd. Het is meer dan de boorhamer van hiervoor, want je krijgt ook boren meegeleverd. Dat is dan ook een pluspunt.

Een nadeel is dan weer dat je geen beitels meegeleverd krijgt. Als je deze ook wil hebben, zal je die er nog even bij moeten bestellen. Gelukkig is dat geen probleem. Bij levering ontvang je:

#2: Bosch Professional GBH 2-28 F Boorhamer

De nummer 2 van deze lijst is de laatste Bosch, maar wel ook direct de next level versie. Dit is niet alleen terug te zien aan de specificaties, de werking van het apparaat, maar ook in de prijs. Toch vind ik het reuze meevallen voor de beste professionele boorhamer uit deze lijst!

Het is namelijk de Bosch Professional GBH 2-28 F Boorhamer. Deze boorhamer komt met maar liefst 3,2 joule en een vermogen van een geweldige 880 watt. Hiermee draait het apparaat 4000 toeren per minuut. Dit is minder dan de andere boorhamers, maar deze is veel krachtiger in gebruik.

Het gewicht is iets zwaarder, namelijk 3,1 kilo, maar werkt echt heerlijk hierdoor. Dit heeft het apparaat ook mede te danken aan de softgrip dat aanwezig is op het apparaat. De 2 kg boorhamers voelen soms wat goedkoper aan. Dit is net even wat robuuster, wat prettig werkt.

Uiteraard is er een SDS-plus aansluiting op deze boorhamer aanwezig. Hiermee switch je kinderlijk eenvoudig van boorkop. De gaten die je kan boren met dit apparaat zijn ook erg goed. Dit zijn namelijk:

 • 28 mm in beton
 • 68 mm in metselwerk
 • 13 mm in staal
 • 30 mm in hout

Verder is er ook veel gelet op veiligheid van het apparaat, Zo zit er een KickBack Control op om het risico van letsel tot een minimum te beperken. Ook heeft het een trillingsdemping, waardoor je met minimale trilling kan werken. Dit vind ik persoonlijk erg prettig.

De materialen die gebruikt zijn voor zowel de buitenkant als het mechanisme zijn ook zeer robuust te noemen. Deze materialen zorgen ervoor dat deze Bosch boorhamer ook behoorlijk duurzaam is.

De traploze toerenregeling en de vastzetknop maken het voor mij af. Je kan hiermee alle zware klussen, maar ook de lichtere perfect aan zonder dat het apparaat moe wordt!

Bosch Professional GBH 2-28 F Boorhamer - 880 W - 3,2 J

Wat ontvang ik allemaal?

Maar wat krijg je allemaal bij de levering? Dit is niet meer als bij de andere Bosch boorhamers.

 • De Bosch GBH 2-28 F boorhamer
 • Wisselhouder SDS-plus
 • Snelwisselhouder
 • Machinedoek
 • Diepteaanslag
 • Extra handgreep
 • En alles netjes opgeborgen in een koffer

#1: Makita BITFIX HR2470 Boorhamer

Eindelijk zijn we dan aangekomen bij de nummer 1 van deze lijst. En hoe kan het ook anders dat er een Makita op nummer 1 staat. Deze misten we nog in de lijst, maar knalt dus binnen op plek 1. Het is de Makita BITFIX HR2470 boorhamer.

Ik gebruik deze boorhamer zelf al een jaar of 6 met enorm veel plezier. Makita staat bekend om haar duurzame en sterke apparaten en daar doet deze boorhamer zeker niet voor onder. De specificaties zijn wat minder als de boorhamer van plek 2, maar de prijs/kwaliteit verhouding is wat mij betreft een stuk gunstiger. Dat maakt het dan ook tot de beste koop!

Deze boorhamer van Makita komt met een vermogen van 780 watt, wat ook een super vermogen is. Daarnaast heeft het een slagkracht van 2,4 Joule. 

Het is een ware alleskunner die enorm lekker werkt. Er zit namelijk extra grip op het apparaat en het gewicht is 2,6 kg. Beter kan wat mij betreft echt niet. De gaten die deze Makita boorhamer kan boren zijn:

 • 24 mm in beton
 • 32 mm in hout
 • 13 mm in metaal
 • 65 mm in metselwerk

Verder is het apparaat voorziek van een enorm duurzame en robuuste buitenkant. Maar ook de binnenkant is gemaakt van de meest duurzame materialen, waardoor dit apparaat tientallen jaren meegaat. 

Ook het toerental is zelf te regelen, waardoor deze boorhamer de absolute nummer 1 van deze lijst is. Hiermee kun je werkelijk alle klussen zonder problemen doen. Ik hoef je ook niet meer te vertellen dat hier een SDS aansluiting opzit. Dit is vanzelfsprekend voor de nummer 1 uit deze lijst.

Ik ben een fan van Makita en deze machine bewijst wederom maar weer waarom dit zo is!

Makita BITFIX HR2470 Boorhamer

Wat ontvang ik allemaal?

Je krijgt bij de levering van deze Makita niet heel veel. Dit is dan wellicht het enige nadeel wat ik kan noemen. Als je zelf nog geen boren hebt, dan zal je deze er bij moeten kopen.

Wat krijg je dan wel bij levering?

 • De Makita HR2470
 • Een extra handgreep
 • Diepte aanslag
 • Alles netjes opgeborgen in de bekende blauwe Makita koffer

3.0 Boorhamer kopen: waar op letten?

Als je nog niet helemaal zeker weet waar je nu naar moet kijken, dan kan een koopgids goed van pas komen. Hieronder vind je mijn koopgids. Dit is waar ik op let als ik een boorhamer ga kopen.

Wellicht is niet alles even belangrijk voor jou, maar misschien ook wel! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je simpelweg de beste koop wil doen. Daarvoor zit je met nummer 1 van deze lijst goed.

Heeft de boorhamer een SDS aansluiting?

Met een SDS aansluiting kun je heen snel van boor wisselen zonder hier veel moeite voor te doen. Eigenlijk is dit een aansluiting die je niet kan missen op een boorhamer. Het scheelt veel gedoe en tijd.

Daarnaast zorgt de SDS aansluiting ook dat je boor beter vastzit in de boorhamer zelf. Zo zorg je er eigenlijk voor dat de boorkop niet los kan komen tijdens het werk. Heb je dit niet dan kan het ten eerste erg vervelend zijn en ten tweede ook gevaarlijk. Er zit namelijk een enorme kracht op de boorhamer.

Mocht de boorkop losschieten dan kan dit enorme gevolgen hebben. Een SDS aansluiting is dus echt wel een must have als je een boorhamer koopt. Een boor met een ronde schacht is echter niet gemaakt voor een boorhamer. Wil je deze toch gebruiken dan kun je een SDS boorkop adapter kopen.

Je kunt dan een normale boorkop in de boorhamer plaatsen.

Hoeveel kracht, voltage, heeft de machine?

Het tweede waar ik naar kijk als ik een boorhamer ga aanschaffen is logischerwijs de kracht, oftewel het voltage van de machine. Ik heb genoeg boorhamers gebruikt die te weinig kracht hebben en ik kan je vertellen dat dit op zijn zachts gezegd heel vervelend werkt.

Je wilt een boorhamer kopen waar een hoog voltage opzit. Dit bepaalt namelijk hoe krachtig de boorhamer zal zijn. Het toerental wordt namelijk bepaalt door de motor en hoe meer toeren per minuut de boorhamer kan draaien, des te meer kracht en snelheid er aanwezig is.

Kijk bij het kopen van een boorhamer ook naar de slagkracht

Wil je gaan boren in hard materiaal als beton? Dan is het wel zaak om ervoor te zorgen dat de boorhamer voldoende slagkracht heeft. De slagkracht wordt bij een boorhamer uitgedrukt in joule. Het verschil tussen een 2.2 en 2.3 joule is al groot. Om maar een idee te geven van hoe dit werkt.

Wil je gaten van 24mm boren in beton? Dan heb je voldoende aan 2.2 joule. Wil je toch liever grotere gaten boren? Dan kun je beter voor 2.3 joule en meer kiezen. Natuurlijk weet je van te voren niet wat je allemaal wil gaan boren. Dan kun je het beste voor een zo hoog mogelijke joule kiezen.

Als je wel weet waar je voornamelijk in gaat boren, dan kun je hier rekening mee houden. Je kunt machines met veel joule altijd lager instellen. Dus je kan wat mij betreft beter kiezen voor een boorhamer met te veel joule dan te weinig.

boorhamer-kopen-waar-op-letten

Meerdere versnellingen nodig?

Een boorhamer kent vaak twee verschillende soorten versnellingen. Een versnelling is gemaakt om bijvoorbeeld mee te schroeven en de tweede is voor het boren, waar je eigenolijk voor kiest als je een boorhamer koopt.

Het is altijd leuk meegenomen om ook een schroeffunctie te hebben, maar echt er op uitkiezen doe ik niet. Hiervoor gebruik ik namelijk gewoon een accuboormachine.

Als je in de product omschrijving twee verschillende toerentallen tegenkomt dan is de laagste voor de schroeffunctie en de hoogste voor de boorfunctie. Let hier dus goed op en kijk ook of dit genoeg is voor jou en de klussen die je wil gaan doen met deze accuboormachine.

Schoon werken? Let op stofafzuiging!

Sommige mensen willen graag schoon werken. Dit is handig als je bijvoorbeeld in een huiskamer of iets dergelijks wat gaten moet boren. Dan hoef je er geen stofzuiger onder te houden, want dan doet de stofafzuiging van de boorhamer het zelf al.

Toch merk ik dat ik meestal een boorhamer gebruik waar het niet schoon is of schoon hoeft te blijven. Het is namelijk meestal ik de ruwbouw en als ik toch een stofafzuiging nodig hebt, dan pak ik even de stofzuiger.

Ik vind het niet nodig om tientjes extra te betalen voor deze toevoeging, maar dit is natuurlijk een persoonlijke keus 😉

Koop je een volledige set of bestel je losse accessoires?

Sommige boorhamers koop je als volledige set met boortjes, opbergdozen, beitels etc. Het punt hierbij is vaak dat de boorhamer zelf dan wat minder goed is. Hier moet je doorheen kunnen kijken.

In deze top 5 heb ik hier ook zeker rekening mee gehouden. Je kunt natuurlijk altijd accessoires bij de boorhamer kopen. Bepaal voor jezelf welke accessoires je wil hebben en neem dit mee in je beslissing.

Succes en bij vragen kun je altijd een reactie achterlaten!

Boorhamer

10

Algemeen

10.0/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.