november 24

0 comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De #5 Beste Bandschuurmachines Om Te Kopen In 2021!

De #5 Beste Bandschuurmachines Om Te Kopen In 2021!

Door: Rob Boom

november 24, 2020


Bandschuurmachines zijn handige en gewilde apparaten. Het probleem waar de meeste mensen eigenlijk altijd tegen aanlopen is: welke bandschuurmachine moet ik kopen?

Er zijn een hele hoop verschillende vormen en maten. Daarnaast verschillen ze ook van kracht en functies. Dus hoe ga je nu tussen die tientallen bandschuurmachines de juiste kiezen?

In dit artikel lees je wat de 5 beste bandschuurmachines om te kopen zijn. Dat niet alleen, want ik help je ook door middel van een koopgids als je nog helemaal niet weet wat je wil hebben.

Zo kun je vandaag nog een bandschuurmachine kopen die op jouw lijf geschreven is!

1.0 De beste bandschuurmachines om te kopen

Om je wat lezen te besparen heb ik het volledige artikel hier even samengevat voor je. Je vindt hier de beste professionele bandschuurmachine, beste koop en de beste goedkope.

Mocht je hier meer uitleg over willen hebben of toch de top 5 bekijken met andere soorten bandschuurmachines dan adviseer ik je om door te lezen in dit artikel.

Het kan zo zijn dat je helemaal nog niet weet wat je moet kopen. Met mijn koopgids onder aan deze pagina help ik je met het maken van keuzes.

Beste professionele:
Bosch PBS 75 AE

Beste koop:
Skil 1210 AA

Beste goedkope:
TROTEC PBSS 10-600

Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine- 750 W - Set, incl. parallel- en verstekgeleider
Skil 1210 AA Bandschuurmachine - 650 Watt - 76 x 130 mm schuuroppervlak
TROTEC PBSS 10-600 Bandschuurmachine - 600 W

2.0 Top #5 beste bandschuurmachines om te kopen

Hieronder vind je de 5 beste bandschuurmachines om te kopen. Elk van deze 5 bandschuurmachines zijn prettige apparaten. Welke keuze je ook maakt; het is een goede keus.

Echter is de ene machine beter voor een bepaalde klus dan de andere. Aan jou om te bepalen wat je precies nodig hebt!

#5: TROTEC PBSS 10-600 Bandschuurmachine - 600 W

We trappen deze lijst af met de beste goedkope bandschuurmachine. Dit is namelijk de TROTEC PBSS 10-600 bandschuurmachine. Yep, een hele mond vol!

De TROTEC is in essentie een hartstikke goede machine. Ik ben zelf een ervaren klusser met jaren aan ervaring op de bouw. Hier komt automatisch ook bij kijken dat ik met honderden verschillende machines gewerkt heb.

De TROTEC was nieuw voor mij en om eerlijk te zijn verwachtte ik hier niet veel van. Met goedkope gereedschap soorten als deze heb je toch vaak wel wat mankementen.

Deze bandschuurmachine van TROTEC heeft mij toch echt positief verrast. Het heeft een vrij krachtige motor van 600 Watt. Hierdoor zijn de meeste klussen zonder problemen te doen. Denk aan schoon schuren, slijpen, glad maken, ontbramen en nog veel meer.

Dankzij deze motor kan je zowel lichte als zware klussen simpel klaren. Al moet ik zeggen dat ik met echt zware klussen toch wel wat moeite had. Hiervoor komt de motor net iets te kort. Maar voor de gemiddelde doe-het-zelver is deze bandschuurmachine meer dan geschikt.

Naast de prima motor heeft dit apparaat ook nog een zelf in te stellen toerental, waardoor je kan bepalen hoe snel de bandsnelheid loopt. Zo kan je dus de lichtere klussen aanpakken met een lager toerental en de zwaardere klussen met een hoger toerental.

Ook zit er een goede stofafzuiging op het apparaat waardoor je stofvrij kunt werken. Hierdoor hoef je niet na de klus nog allemaal rotzooi op te ruimen.

In vergelijking met de meeste bandschuurmachines is de TROTEC PBSS 10-600 een vrij dun apparaat. Hiermee kun je dus smalle oppervlaktes goed schuren. Mocht je vaker brede grote dingen schuren dan is dit niet echt het apparaat voor jou.

Verder zitten er nog wat mooie extra's op. Denk aan een vergrendelknop waardoor je de schuurmachine aan kan laten staan. Vervolgens kan je het apparaat ook nog zowel mobiel als stationair gebruiken. Dit samen maakt het wel echt een allround machine.

Het schuurpapier is simpel te wisselen dankzij het eenvoudige klemsysteem. Dit is nog wel eens ver te zoeken bij sommige bandschuurmachines. Het enige puntje waar ik mij echt aan stoorde bij deze machine is dat het veel herrie maakt. Het is een ontzettend luid apparaat.

Verder adviseer ik je ook om schuurpapier van TROTEC mee te bestellen. Je krijgt er 1 bijgeleverd, maar daarna moet je met ander schuurpapier gaan werken. Dat van TROTEC werkt toch het beste op dit apparaat is mijn ervaring.

TROTEC PBSS 10-600 Bandschuurmachine - 600 W-volledige-set

Wat ontvang ik allemaal?

Als je deze bandschuurmachine gaat kopen dan ontvang je een aantal dingen. Dit zijn:

In onderstaande (Duitse) video kun je goed zien hoe deze TROTEC machine werkt. Hier gebruikt hij hem stationair. Ik zal de video vanaf de demonstratie af laten spelen:

#4: BLACK+DECKER KA902EK-QS Powerfile Bandschuurmachine - 400W - met 12 accessoires

Op plek nummer 4 vinden we een andere variant bandschuurmachine terug en dat is ook direct wat deze machine anders en populair maakt. Het is de BLACK+DECKER KA902EK-QS. Wederom een hele mond vol.

Deze bandschuurmachine is voor het gebruik op lastige plekken waar de 'normale' bandschuurmachine niet kan komen. Het is een langwerpig en dun apparaat om op lastige plekken te kunnen schuren, slijpen enz.

Ik raad deze bandschuurmachine alleen aan bij de mensen die echt vaak op lastige plekken moeten schuren. Voor grotere oppervlaktes is dit apparaat simpelweg niet geschikt.

Het heeft een prima motor van 400 Watt. Niet het meeste, maar genoeg om de klussen te klaren waar dit apparaat voor bedoelt is. Verder komt dit apparaat ook met een stofopvangreservoir, waardoor je dus geen fijnstof inademt en niet schoon hoeft te maken na gebruik.

Het meeste stof zal opgevangen worden. Natuurlijk moet je er nog wel even een bezem doorheen halen; maar dat is dan ook alles.

Het geluid daarentegen valt dan wel weer mee. Deze BLACK+DECKER KA90EK-QS bandschuurmachine ligt goed in de hand dankzij het fijne design en de goede grip. Met nog geen 4 kilo weegt dit apparaat ook niet veel.

Hierdoor is het een bandschuurmachine die makkelijk in gebruik is. De kwaliteit is ook erg goed en de prijs is zeer in verhouding. Al met al een goede bandschuurmachine, maar let op; alleen voor de kleinere oppervlaktes. 

BLACK+DECKER KA902EK-QS Powerfile Bandschuurmachine - 400W - met 12 accessoires (1)

Wat ontvang ik allemaal?

Bij de levering van dit apparaat krijg je nog het een en ander meegeleverd. Wat je krijgt is:

En dit alles netjes opgeborgen in de meegeleverde koffer. Het grote nadeel is echter wel dat je de bandschuurmachine telkens uit elkaar moet halen als je hem weer op wil bergen.

Je zal dan continu de arm en de stofafzuiging van het apparaat moeten verwijderen en deze er telkens weer op moeten plaatsen als je hem weer gaat gebruiken.

#3: FERM BGM1022 Tafel Schijf – bandschuurmachine – 350W – Incl. 2 schuurbanden (K80 & K120)

Op nummer 3 vinden wederom een variant bandschuurmachine. Ik denk dat de meeste mensen, waaronder jij, dit artikel lezen voor de bandschuurmachines zoals nummer 1,2 en 5. Maar ik vond het belangrijk om van alle soorten goede opties te bieden.

Bij deze dus de FERM BGM1022 tafel schijf bandschuurmachine. Dit is een stationaire band- en schijfschuurmachine. Het is dus een apparaat wat vast staat op een plek en wat je met gebruik niet verplaatst. Het is goed om te weten dat je normale bandschuurmachines ook stationair kunt gebruiken.

Dit heb ik je bij nummer 5 ook verteld en kun je ook zien in de video die ik daar bij heb geplaatst. 

Deze bandschuurmachine heeft 350 Watt en is vooral handig voor de kleinere werkzaamheden. Denk aan het verwijderen van verf, het vlak en/of glad maken van hout en simpelweg alle klusjes met kleinere materialen.

Het is een fijn werkend apparaat met een stofafzuiging, waardoor er geen enorme rotzooi zal ontstaan tijdens de klussen die je doet. 

De kwaliteit vind ik echter wel wat minder. Je moet bijvoorbeeld niet te hard drukken op de band, anders werkt het apparaat niet naar behoren.

Het apparaat is volledig verstelbaar en er zit een stofvrije schakelaar op, waardoor het apparaat langer mee kan dan de gemiddelde tafelbandschuurmachine. 

Deze bandschuurmachine weegt 12,5 kg en staat stevig op zijn poten. Dit komt dankzij het zware gewicht, maar ook dankzij de rubberen poten die onder deze machine zitten.

Wat fijn is aan werken met dit apparaat is dat je kan kiezen voor of de band of de schijf. Zo kun je voor elk materiaal kiezen wat het beste werkt. Daarnaast kun je de schijf ook in graden verstellen, waardoor je hoeken kunt schuren/slijpen in de materialen die je gebruikt.

Zelf vind ik het een erg fijn apparaat. Maar ik raad hem alleen aan als je een werkplaats hebt waar je veel aan het klussen bent. Het is geen mobiele bandschuurmachine. Als je die wil dan adviseer ik je de nummer 1 of 2 van deze lijst.

FERM Tafel Schijf – bandschuurmachine – 350W – Incl. 2 schuurbanden (K80 & K120) (1)

Wat ontvang ik allemaal?

Bij het bestellen van deze bandschuurmachine is het apparaat zelf niet alles wat je krijgt. Zo komen er nog wat accessoires bij kijken die ook wel belangrijk zijn. Bij de levering ontvang je daarom:

#2: Skil 1210 AA Bandschuurmachine - 650 Watt - 76 x 130 mm schuuroppervlak

Op nummer 2 vinden we toch wel mijn stiekeme favoriet terug. Ik geef deze machine ook de status 'beste koop'. Dit komt uiteraard door de bizar lage prijs en de kwaliteit verhouding.

Skil is een merk waar niet veel mensen van gehoord hebben, maar het maakt zo nu en dan echt hele goede stukken gereedschap. De Skil 1210 AA bandschuurmachine is een van deze pareltjes.

Deze bandschuurmachine is ontzettend krachtig met de 650 Watt motor die zich in dit apparaat bevindt. Het mooie is dat het verder een ontzettend lichtgewicht (2,8 kg) apparaat is. Hierdoor is het een heel wendbaar apparaat dat makkelijk te gebruiken is.

Maar dankzij zijn sterke motor is het apparaat wel geschikt voor alle werkzaamheden. Lichte, maar ook zeker de zwaardere werkzaamheden zijn zonder problemen allemaal te klaren.

Of dit nu het verwijderen van verf, het vlak maken van hout of het slijpen van oppervlakte is; deze Skil 1210 AA is overal geschikt voor. Het is echt een veelzijdig apparaat dat te gebruiken is voor elke klus.

De schuurband kan dankzij het simpele 'clic' systeem van Skil verwisselt worden. Zo heb je met een paar seconden een nieuwe band op de machine zitten. Daarnaast zal deze band ook altijd in positie blijven. Ik vind het werkelijk een ideaal systeem.

De softgrip op dit apparaat zorgt er overigens ook voor dat het bijzonder lekker in de hand ligt als je aan het werk bent. 

En natuurlijk kan ook bij deze bandschuurmachine de stofafzuiging niet missen. Het apparaat beschikt dan ook over een stofzak waardoor je (bijna) volledig stofvrij te werk kan gaan.

In de video hieronder krijg je een perfecte demonstratie van dit apparaat om te zien hoe het in gebruik is en wat voor prestaties deze bandschuurmachine levert.

Ik ben zeer te spreken over deze bandschuurmachine en met mij eigenlijk de meeste mensen. Bekijk ook de reviews op bol.com eens.

Skil 1210 AA Bandschuurmachine - 650 Watt - 76 x 130 mm schuuroppervlak

Wat ontvang ik allemaal?

Wat zit er allemaal in de verpakking als ik de bandschuurmachine binnenkrijg? Goede vraag en dit is wat je krijgt:

Dit apparaat is erg gewild en vaak uitverkocht. Bestel snel nog een exemplaar alvorens je moet wachten tot ze weer aangevuld zijn!

#1: Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine- 750 W - Set, incl. parallel- en verstekgeleider

Op plek nummer 1 vinden we de Bosch PBS 75 AE bandschuurmachine terug. Dit is wat mij betreft de nummer 1 vanwege het vermogen en de robuustheid van het apparaat.

Dit apparaat is ontzettend duurzaam en kan een heel leven meegaan als je hier zuinig mee omgaat. Het is een bandschuurmachine dat ik geschikt acht voor zowel de doe-het-zelver als de professional.

Deze Bosch bandschuurmachine heeft maar liefst 750 Watt en is daarmee de krachtigste uit deze lijst met de beste bandschuurmachines om te kopen. Dankzij het design en de perfecte geleiding van het apparaat werkt het heel erg soepeltjes.

Daar komt ook nog eens het gewicht van zo'n 3,5 kg bij kijken; wat natuurlijk meer dan prima is voor zo'n grote, robuuste bandschuurmachine als deze.

De stofafzuiging is ook perfect en werkt als een van de beste die ik gezien heb op bandschuurmachines. In de video hieronder laat de man die in de video te zien is goed zien hoe dit apparaat werkt en hoe goed de stofafzuiging ook is.

Hierdoor werk je heerlijk stofvrij. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je veel tijd bespaart doordat je niet al je troep op hoeft te ruimen.

Het automatische bandsysteem zorgt ervoor dat de band tijdens het schuren op zijn plaatst blijft, waardoor je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Ook het toerental is in te stellen en aan te passen naar de klussen die je doet.

Als je wil gaan voor een echt professionele bandschuurmachine die je voor elke klus kan gebruiken dan adviseer ik je om voor deze Bosch te kiezen. De Skil is hier ook goed voor, maar de Bosch heeft net even wat meer power waardoor hij toch fijner werkt.

Als je niet veel geld wil betalen dan kun je beter voor de Skil kiezen. Deze Bosch is bijna 2x zo duur.

Bosch PBS 75 AE Bandschuurmachine- 750 W - Set, incl. parallel- en verstekgeleider

Wat ontvang ik allemaal?

Wat ontvang ik allemaal bij de levering? In principe niks bijzonders alleen net even wat meer en beter als de voorgaande bandschuurmachines.

In de verpakking zit:

En dit alles netjes ingepakt in een handige opbergkoffer. De geleiders zijn hierbij dus extra. Hier kun je preciezer mee schuren, waardoor veel klussen een stuk makkelijker worden.

3.0 Bandschuurmachine kopen: waar moet je op letten (koopgids)

Als je nog niet weet wat je precies wilt hebben of wat voor bandschuurmachine je moet kopen dan kun je aan de hand van onderstaande koopgids bepalen wat je wel en niet belangrijk vindt.

Vervolgens kun je een van de 5 bovenstaande bandschuurmachines kopen.

Wat voor soort bandschuurmachine heb je nodig?

Ten eerste moet je voor jezelf bepalen wat voor soort bandschuurmachine je nodig hebt. Je hebt namelijk verschillende vormen en maten. Zo heb je hele mobiele bandschuurmachines, maar ook een bandschuurmachine tafel, zoals de FERM uit bovenstaande lijst.

Verder zijn er ook verschillende breedtes te vinden. Dunne bandschuurmachines voor kleine plekken en brede bandschuurmachines voor de grotere oppervlakken. Waarvoor heb jij een bandschuurmachine nodig? Hier kies je een juiste machine bij!

Zoek je een bandschuurmachine op accu of netstroom?

Het volgende waar je op kan letten is of je een bandschuurmachine op accu of op netstroom wil hebben. Met accu ben je een stukje mobieler en niet afhankelijk van stroom.

Maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat stroom wel lekkerder en krachtiger werkt. Beide hebben zo zijn voor en nadelen. De belangrijkste vraag die je aan jezelf moet stellen is: wil ik dit apparaat ook gebruiken op plekken waar ik geen stroom heb?

Als dit het geval is dan kan je beter voor een bandschuurmachine op accu kiezen, anders zou ik toch echt gaan voor netstroom.

Hoeveel vermogen moet de bandschuurmachine hebben?

Is het voor jou belangrijk dat de bandschuurmachine veel vermogen heeft? Dit ligt natuurlijk aan de klussen die jij gaat doen. Hoe hoger het vermogen hoe zwaardere klussen het apparaat aankan.

Hoe meer vermogen hoe hoger het toerental ook zal zijn. Hou wel in gedachte dat hoe meer vermogen hoe groter de motor en hoe zwaarder het apparaat dus zal worden. Persoonlijk vind ik zwaardere apparaten lekker werken, maar er zijn mensen die dit niet prettig vinden.

Hoe hoog moet het toerental zijn?

Het toerental zorgt er doorgaans ook voor dat je grotere klussen kunt klaren met het apparaat. Hoe hoger het toerental hoe meer kracht er vaak in de motor zit. Een laag toerental is ook prima, maar houd er dan wel rekening mee dat je niet de zwaarste klussen kunt klaren.

Het is in mijn optiek belangrijk om een verstelbaar toerental te hebben. Voor de ene klus wil je namelijk dat het toerental hoog is en voor de ander weer laag. Heb je dit niet, dan is het apparaat alleen geschikt voor een bepaalde klus.

Het toerental dat je gebruikt bepaalt ook de kwaliteit van de klus die je doet.

Wil je verstelbare standen hebben?

Wat je kan doen is meerdere schuurmachines kopen. Voor elke stand een schuurmachine, maar dit is erg zonde als er gewoon schuurmachines zijn waarbij je de standen kan verstellen.

Dit heeft dus te maken met het toerental. Wil je een allround bandschuurmachine kopen, zorg er dan voor dat deze machine een verstelbaar toerental heeft.

Moet er ook stofafzuiging zijn?

Stofafzuiging is zo'n puntje waarvan je zegt: dit heb ik niet perse nodig, maar eigenlijk toch wel. Het is in mijn optiek bloedirritant om continu met een stofkapje en bril op te werken.

Dit gaat beslaan, je gaat zweten en dit werkt gewoon alles behalve lekker. Door een bandschuurmachine te kopen met een stofzak of stofafzuiging neem je dit probleem al weg.

De stof zal namelijk netjes opgezogen worden, waardoor je geen stofkapje of bril op hoeft te zetten. Daarnaast scheelt het een hoop tijd, omdat je geen rotzooi op hoeft te ruimen na de klus.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is natuurlijk ook erg belangrijk. Van welk materiaal is de machine gemaakt en is dit materiaal dat lang mee gaat of wat snel kapot kan gaan.

Doorgaans geldt hier wel: hoe duurder het apparaat hoe beter de kwaliteit van het materiaal is. Maar dit is toch ook niet in alle gevallen zo. 

Bandschuurmachines

10

Algemeen

10.0/10

Rob Boom

About the author

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben afgestudeerd in allround ondernemer bouwkunde en heb daarnaast inmiddels al jaren ervaring op het gebied van klussen. Deze website is er om mijn kennis en expertise over te brengen op jou. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even een reactie onder dit artikel achterlaten. Succes!

Dit vind je misschien ook wel leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

10.000+ Bouwtekeningen Ontvangen?

Het Freds Bouwtekeningen pakket bestaat uit meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier blijven steeds nieuwe aan toegevoegd worden. De bouwtekeningen verschillen van een vogelhuisje tot het bouwen van een huis. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.